Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Csillag Endrét nem kell bemutatni annak, aki egy kicsit is járatos a rockszakmában. Endre gitársulit indított, és e felől érdeklődtünk, egy rövid múlt idézéssel együtt.

 

 

 

 

Bemutatni Téged nem hiszem, hogy szükséges.. elég, ha pár zenekarnevet említek: Edda, Bikini, Kormorán stb...
Ennyi zenekarnév hallatán, óhatatlanul felmerül a kérdés: miért nem maradtál meg egy zenekarban sem?


...Haha, maradtam csak nem véglegesen... de a viccet félretéve a Kormoránból az Eddába hívtak és fiatalember lévén nem kétséges hogy az Eddát választottam, már csak a vérmérsékletem miatt is:-)
Az Eddát viszont, mivel egy osztrák lányt vettem feleségül és kitelepültem Ausztriába, azért kellett elhagynom.
A Bikinivel a stressz volt számomra sok... volt olyan nap hogy 4 (!!!) koncertet játszottunk... és közben szó szerint körbeutaztad az országot. És bizony igazán iszogattunk, hogy bírjuk az iramot... de sajnos az én esetemben az "iram" erősebbnek bizonyult.

Jazz-gitár előadóművészként diplomáztál 1981-ben... hogy kerültél mégis a rock zenéhez, ami azért merően más stílus….

Ez az Angus Young "hibája".A "Szóljon a Rock" címü film teljesen megváltoztatta az életem. Bár nagyon szerettem és a mai napi is szeretem a Jazzt de akkor úgy éreztem nekem a Rockzene az igazi.Alakítottam egy Rockzenekart Dózis néven és szinte hónapok alatt feladtam a jazzt.Évekkel később persze vissza-vissza tértem.

Több évig Ausztriában éltél. Miért hagytad itt az országot? Pedig, ha jól emlékszem, pont az abban az időben élte második fénykorát az Edda, amiben ép játszottál.

Igen, de az egy teljesen más világ volt akkoriban... egy időben elmondtam az okokat de a mai generációnak ez olyan mintha egy mesét mondanék... nem értik és nem is érdekli őket mert nem akkor éltek és így 23 év távlatából minden másnak tűnik a számukra…mostanában sokan írogatják nekem, hogy akkoriban milyen jó lehetett... ma már rájuk hagyom. A zenekarban viszont szerettem lenni... nem azért mentem el, mintha az Attilával komolyabb bajaim lettek volna... voltak természetesen súrlódások de az az én kakaskodó természetemnek is betudható... és persze Atis sem volt semmi:-) voltak csaták még a színpadon is néha... de ez így volt kerek!

Ahogy a honlapodon lévő biográfiát olvasom, abból az derül ki, hogy egész életedben a zenével foglalkoztál, és foglalkozol most is.. Soha nem is dolgoztál más területen?

De voltam két vagy három hónapig raktáros és eladó egy Ofotért-nál... de rájöttem hogy ezt nem igazán nekem találták ki... A viccet félretéve Ausztriában tanítottam és amióta itthon vagyok videómunkákkal foglalkozom... ezt csinálom jelenleg is... koncertek vágása, klippek, animációk stb de már utóvágtam rendes nagyfilmet is... jelenleg is ezt csinálom... a tavalyi Aréna-beli Edda bulit csinálom 12 kamera full HD... a 2008-ban megjelent Aréna "amíg él el nem felejti" DVD-t is én csináltam... mármint a vágást és az utómunkákat.

Gitársulit indítasz.. korábban voltak tanítványaid?


Persze... 11 év Ausztria komoly kihívás volt... de arra büszke vagyok...a tanítványaim 30 %-a a zenéből vagy azzal kapcsolatos tevékenységekből él meg... sőt van aki európai hírű lett mint pl Markus Nitsh vagy Nitsch (már régen volt és elfelejtettem), aki ma Marq Ue néven jelenteti meg lemezeit...

Mit gondolsz, a mai fiatalokat mennyire érdekli az, hogy rendes zeneelméletet is tanuljanak, ne csak autodidakta módon zenéljenek.

Ezt nem tudom... de sokszor el szoktam mondani hogy az a kis nüasznyi különbség abból ered, hogy ha valaki tudja is mit csinál... nem csak érzi. Persze a zseniket ez nem befolyásolja. Ők ezért teljesen más kategória... azt nem lehet megtanulni, de az átlagos tehetségű embereket is meg lehet úgy tanítani egész komoly produkciókra legyenek képesek...

Hogy néz ki egy ilyen gitársuli? Pontosabban, milyen egy gitáróra, amit Csillag Endre tart?

:-)Én mindig az egyén képességeihez állítom fel az anyagot... nálam egy csomó olyan dolgot is tanulhat az ember amit csak a sok év tapasztalata miatt tudok... tervezek workshopokat ahol együtt zenélés folyik...tehát teljes zenekar...

Csak órákat lehet itt venni, vagy "rendes" fél éves, éves képzés folyik?

Ez attól függ mennyire "jön" a kliens az anyaggal:-) tehát menyire fejlődik. De egy dolgot mindig betartok... ezt különben másnak is ajánlom. Mindig egy ,hónapot előre ki kell fizetni... mert TAPASZTALAT-ból tudom van, aki ha nem gyakorol akkor néha nem is nagyon jön el a következő órára... így viszont legalább anyagilag /is/ motiválva van... legkevesebb, hogy a befizetett óradíjat sajnálja és így azért csak előveszi a "szárazfát":-)

Hang és videóanyagot kapnak e a tanulók, illetve kottákat?

Tervezek egy oktató DVD-ét és könyvet is... még Ausztriában akkora anyagot gyűjtöttem össze hogy akár egy kottaboltot is nyithatnék...

Milyen stílusban lehet itt tanulni?

Rockzene a fő irányvonal, de azért mélyebben is beleássuk magunkat az zene elméleti dolgokba is és esetleg a jazz felé és lehet lépéseket tenni...

Mehetnek teljesen kezdők is, vagy kell valami alaptudás?

Most így az elején vállalok kezdőket is, de általában örülök, ha van legalább valamilyen alaptudás...

Rajtad kívül tanít itt még valaki?


Egyenlőre nem, de már beszélgettünk a Csillik Zsolti barátommal, aki részt vesz a suli szervezésében, hogy egy dobtanárt be kellene szervezni... a Donászy Tibi neve is felmerült, de ez még a jövő titka...

Mennyi az a létszám, ami maximum egy ilyen órán?

Az egyéni órákon egy... a zenekari gyakorlatokon meg a zenekar persze... ami gondolom kb 5-6 ember.

És végezetül helyileg merre található a suli, és hol lehet erre jelentkezni?

Újpesten a Váci út 40.

http://csillagendre.fw.hu

-Rob-

 

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!