Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Milyen zenekarokban játszottatok korábban és hogy állt össze a Rubicon jelenlegi felállása? - tettem fel a kérdést a zenekar két tagjának: Iminek, és ODT-nek.

Imi:
Mindenki játszott különböző zenekarokban, az ismertebbek közül Tamás a Gyöngyvérben, jómagam a Hordában és a Scorpions Tribute Band-ben. Peti, Gábor és a másik Tamásunk (mert nekünk kettő is van) szintén zenél
(zenélt) más bandákban. A két Tamás és én, már viszonylag hosszú ideje vagyunk együtt és mikor megüresedett a basszusgitáros és a billentyűs poszt, gőzerővel társkeresésbe kezdtünk. Elég sok zenész fordult meg a
próbatermünkben,( főleg billentyűsök ) de egyikük sem felelt meg különböző okok miatt. Elsőnek Petire találtunk rá, akit egy tanítványom ajánlott, és már az első próbán lenyűgözött játékával, főként gyorsaságával.
Gábor, Tamáson keresztül jutott el hozzánk, Így ő kérdezte meg, hogy lenne-e kedve egy rockzenekarban játszani.
Szerencsére azonnal igent mondott és az első megmérettetésre már 3 számot tökéletesen megtanult, ami nekünk hatalmas dolognak számított, mert az őt megelőző emberek 1 dalt sem tudtak normálisan eljátszani. A jelenlegi ötösfogat december óta létezik, és a Rubicon zeneiségét tekintve az eddigi legerőteljesebb felállásról beszélhetünk.

Peti:
Én zenekari pályafutásomat egy Dunaújvárosi hard rock zenekarban kezdtem, úgy 5-6 évvel ezelőtt. Azóta több bandában is játszottam ( játszom ). Az első próbán kölcsönösen lenyűgöztük egymást, így sikerült a csapat tagjává válnom.

- Amikor először hallottam a bemutatkozó anyagotokat, meglepődtem, hogy ez egyáltalán bemutatkozó anyag. Nagyon jól szól, és a zene sem amatőr demós prüntyögés. Mikor és hol készültek a felvételek?

Imi:
Nagyon szépen köszönjük, hogy így gondolod. Szerencsére sokan mondták ezt, ami nekünk nagy örömöt okoz.
2008 nyarán készült a kislemez (demó) a Home stúdióban, Hekker Máté hangmérnök keze alatt, aki korábban még a zenekar indulásánál, a dobosi posztot töltötte be. Máté fontos szerepet játszott abban, hogy a lemez így szólaljon meg. Ami a nótáinkat illeti, mindig próbálunk figyelni arra, hogy a legjobb tudásunk szerint rakjuk össze.

- A zenétekről az AOR műfaj nagyjai és a magyarok közül az Edda ugrik be először, de a gitár és a billentyű sokszor hoz valami szinte Malmsteen-esen komplex témát, az énekben pedig van egy adag gót feeling is. Mik a hatásaitok, kik a kedvenceitek, példaképeitek?

Imi:
Mindenkinek vannak hatásai, így nekünk is! Aki mást mond, az vagy egy lakatlan szigeten élt(vagy él) egymagában, így soha nem hallott zenét, vagy csak egyszerűen füllent. A kérdésedben említett zenekarok valóban nagy hatást gyakorolnak ránk, és külön örülünk annak, hogy ilyen vérprofi zenekarok (zenészek) zenéjének hangulatát véled felfedezni a mi muzsikánkban. A gót feeling Tamás mély bariton hangszedőjéből ered:)), ami nagyszerűen illik a dalokhoz. Óriási hatást gyakorol ránk a Nightwish, Stratovarius, Treat, Dream Theater stb... Ezek a bandák kedvenceink és példaképeink közé is tartoznak.

ODT:
Én nem véltem felfedezni gót feelinget még az énekben :) Kedvenceim és példaképeim leginkább olyan zenekarok és énekesek, akik valami különlegeset tudnak alkotni, valamit, ami nem szokványos, hanem egyedi. Meghatározó énekesek voltak eddigi utam során pl.: Vikidál, Anthony Warlow (tudom tudom, musical énekes, de imádom a hangját, tessék meghallgatni a Jekyll és Hyde eredeti koncept felvételén, hogy milyen brutál hangja van, Marco Basile (Mind Key), Eric Adams (Manowar), Fabio Lione (Rhapsody), Daniel Gildenlöw (Pain of Salvation).
Hirtelen ők jutnak eszembe. Nagyon sokféle stílust kedvelek és próbálom ezekből összerakni a saját stílusomat.

Peti:
Rám különösen nagy hatással vannak a régi klasszikus, romantikus zeneszerzők. Külön példaképem Liszt Ferenc, Beethoven, Stratovarius ( Timo Tolki ) és sok más ilyen dallamos, erőteljes muzsika.

- Hogy születnek meg nálatok ezek a misztikus-romantikus szövegek?

Imi:
Misztikus-romantikus...ilyet se mondtak még rá:) Komolyra fordítva a szót, először mindig a zene áll össze, majd a hangulathoz illő dallammenet. A szövegek tehát kész dallamra és ritmusra íródnak, amit a kislemezre még közösen írtunk. Az újabb dalok szövegeit Tamás és Csekő Ákos külső szövegíró követték el. Első lépésként meg kell találni a dalhoz legjobban passzoló mondanivalót, majd íródhat a szöveg.

ODT:
Misztikusnak egyáltalán nem nevezném a dalszövegeket, ám egy kis romantikus hatás kétségkívül felfedezhető bennük. Egy dalszöveg nálam általában úgy születik, hogy meglovagolok egy érzést, egy impressziót és addig nem engedem el, amíg ki nem írtam magamból. Lehetnek ezek az érzések valósak, velem történt dolgok, de lehetnek kitaláltak is. Jó módszer, hullafáradtan elmerengeni valamin, olyankor amúgyis egy kicsit el vagyok szakadva a való világtól. Ennél többet viszont csakazértsem árulok el...

- Az Emergenza tehetségkutatóban részt vesztek, próbálkoztatok korábban is, akár más tehetségkutatókon?

Imi:
Lehetőségünk lett volna rá, csak nem állt össze a zenekar.

- Az eddigiek közül melyik fellépésre emlékeztek vissza legszívesebben és melyik volt a leggázosabb?

Imi:
Mivel csak márciustól koncertezünk, ezért egy fellépésünk volt a Henry J.B.-ben, ami baromira jól sikerült, és a visszajelzések is ezt mutatják. Bízunk benne, hogy sok ilyen jó bulink lesz, és minél kevesebb olyan amire, nem szívesen emlékszünk vissza.

ODT:
Térjünk vissza erre a kérdésre 12 hónap múlva.

- Fesztiválokra, esetleg 1-2 határon túli rendezvényre sikerül időnként bejutnotok?

Imi:
Sajnos még nem, mert folyamatosan zenésztárs kereséssel küzködtünk. Gábor és Peti csak december körül
csatlakozott hozzánk, így elkezdődhetett a számok betanulásának időszaka. Március közepétől állítható csatasorba a zenekar, és ha minden úgy alakul ahogy terveztük akkor a színvonalasabb idei nyári fesztiválokon
már muzsikálni fogunk.

- Mit szeretnétek elérni a Rubiconnal (lemez, önálló nagyszínpados koncert, stb.)?

Imi:
Sikeres és ismert hazai rockzenekar szeretnénk lenni, ezért törekszünk arra, hogy elérjünk minden olyan dolgot ami ehhez szükséges. Gondolunk itt arra, hogy korrekt és rendezett körülmények között jelenjenek meg nagylemezeink, minden évben játszani tudjunk a Petőfi Csarnokban több ezer ember előtt, és a nyári fesztiválok (főként a Sziget, Hegyalja, Volt stb... rendszeres fellépői legyünk. Továbbá szeretnénk elérni azt, hogy a zenekar mögött egy profi management működjön.

ODT:
Lemez mindenképpen lesz, mondhatni, elengedhetetlen kelléke, egy valamit is magára adó bandának. Én szívem szerint értéket akarok teremteni, olyan értéket, amit majd 10 év múlva is elővehetek és boldogan
megmutathatok bárkinek, mert akkor is meg fogja állni a helyét.
A legjobb az lenne, ha 10 év múlva kezdő zenekarok szívesen próbálkoznának,a zenéink eljátszásával. Kíváncsi lennék 35 éves koromban, hogy venném egy Rubicon tribute létrejöttét.
Ha ez így is lesz, akkor már túl leszünk sok önálló nagyszínpados koncerten és unalmas téli éjszakákon, bort szürcsölve és mosolyogva fogjuk visszanézni, az elmúlt éveinket felölelő koncert DVDket.

-TZ-

[2009. május]

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!