Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Kecskemétnek ismét van egy nagylemezes zenekara. A csapatnak nagy esélye van arra, hogy a Hírös város büszke lesz rájuk! A Nova Prospect gitárosával, Kiss Jocóval beszélgettünk.

Kezdjük a legfontosabb dologgal, ami a zenekar életében mérföldkőnek számít: ez év elején megjelent első nagylemezetek, "Lépj ki az árnyékból" címmel. Mit érdemes erről a lemezről tudni?

Február 9-én jelent meg a lemez és 12+1 dal található rajta. Annyit kell még tudni, hogy a lemez nem is nagykiadós, de nem is saját kiadás, 1000 példányban jelent meg és országos terjesztést kapott. Az album teljes anyagát a kis házi "stúdiónkban" rögzítettük, szóval igazi "csináld magad"/"sufni-tuning" zenekar vagyunk mi. A korongon szereplő dalok között vannak közel 2 évesek és 2-3 hónaposak is, tehát tulajdonképpen egy kivonat a Nova Prospect első 2 évéből.

Mit vártok ettől a lemeztől? Elképzelhető, hogy Kecskemétnek ismét lesz egy országosan is elismert zenekara? A kecskeméti rockrajongók már ismernek Titeket, köszönhetően az eddig fellépéseiteknek, mely volt többet közt a helyi rock klubban, majálison, Főtéren, illetve az Időgép, Bikini koncertek előtt.

Az igazi cél az volt, hogy feltörekvő, kis zenekarként legyen egy hivatalosan megjelent lemezünk, amit az emberek kezébe adhatunk, nem egy otthon írott cd-t kell osztogatnunk, vagy mondogatni koncert után, hogy itt meg itt töltheted le a zenét. Ez úgy gondolom fontos lépés egy zenekar életében, még akkor is, ha a cd-vásárlás hanyatlóban van.

Milyenek az eddigi visszajelzések a lemezzel kapcsolatban?

A visszajelzések abszolút pozitívak, mind a közönség, mind a szakma részéről. Számos kritika is megjelent már az interneten és az írott sajtóban is, amelyeket egytől-egyig jó érzéssel olvastunk. Jó hír az is, hogy A Legnagyobb című dalunkat rendszeresen játssza a legismertebb helyi kereskedelmi rádió. Tudjuk, hogy nem lehet olyan zenét játszani, ami mindenkinek bejön, de elmondhatjuk, hogy a koncertlátogatók és a rajongók között egyaránt vannak metalrajongók és olyan emberek is, akiknek nem a rock a kedvenc stílusa és szerencsére a korosztály is elég vegyes.

A lemezkiadókra sokszor jellemző, hogy beleszólnak akár a zenébe, akár a külső megjelenésbe. Nálatok történt ilyen? Vagy pedig teljesen szabad kezet kaptatok?

100%-ig szabad kezet kaptunk, annál is inkább, mert már javarészt kész volt a zenei anyag, mikorra leszerződtünk. De ha nem így lett volna, nyilván akkor sem szóltak volna bele semmibe, ugyanis ez egy független kiadó, ennél fogva teljesen más a filozófiája, mint egy multinak.

Ha jók az információim, csatlakoztatok a Budapest Rocknroll társasághoz, ami számomra meglepő, hiszen ott inkább a keményebb zenei stílus képviselői vannak. Mit vártok ettől az együttműködéstől, illetve miben segítenek Benneteket?

Így van. Múlt év augusztusa óta a BPRNR csapata áll a zenekar mögött, mint zeneműkiadó. Ez nemcsak koncertszervezést jelent, hanem képviselik a zenekart a különböző jogvédő szervezetek, a lemezkiadó, stb. felé is. Már eddig is számos olyan koncertlehetőséghez jutottunk, amelyet önálló zenekarként nem tudtunk volna elérni, és úgy gondolom az is említésre méltó, hogy első vidéki zenekarként csatlakoztattunk a Budapest Rock'n'Roll-hoz, amely így már nem is kizárólag budapesti.

Kecskeméten, valljuk be, elég gyér a fellépési lehetőség. Mit gondolsz, mi lehet annak az oka, hogy egy ekkora városban nincs egy hosszabb távon működő rock klub?

Egyetértek. Gyakorlatilag múlt év nyara óta - amikor a főtéren léptünk fel - nem is játszottunk Kecskeméten. Ez főleg pont annak köszönhető, hogy jelenleg nincs olyan klub a városban, amely megfelelő feltétekkel nyújtana fellépési lehetőséget a rock és metal zenekaroknak. A most működő klubok vagy túl kicsik, vagy az üzemeltető által támasztott feltételek - itt sajnos anyagi természetűekre gondolok - nem kedvezőek. És itt nem arra gondolok, hogy nem kapunk elég gázsit, hanem bizonyos esetekben még a zenekarnak kell fizetnie egy rosszuk sikerült koncert után. A probléma gyökerét abban látjuk, hogy a helyek üzemeltetői valóban csak bérlik a klubokat és nem tulajdonosok, azért havonta fix bérleti díjakat kell kitermelniük, amire nem egy sok buktatót magában rejtő, élőzenés koncert a legtutibb megoldás. Azonban ez országos probléma, de szerencsére vannak kivételek, például a Kiskunfélegyházán működő rock klub.

A lemez második daláról, ami a Szabadon címet viseli, még tavaly készült egy igen igényes videóklip... ki készítette el ezt a klipet? Meglepő, hogy egy fiatal zenekar ilyen minőségű klipet készít. Mennyi idő telt el vele?

A videoklipet Lóránt Demeter készítette. Maga a felvétel csupán egy napig tartott, az utómunkával és az animációk megtervezésével telt el kb. 2 hónap. Nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel, szerintünk sikerült vizuálisan is maximálisan visszaadni az az érzést, amit ez a dal sugall.

És végezetül készen vannak-e a nyári programok, és merre lehet találkozni Veletek a közeljövőben?

Nyárra az a célunk, hogy minél több fesztiválra eljussunk, van is már egy-két időpontunk, melyek közül a legfontosabb: az EFOTT fesztivál Baján, július 18-án. A koncertdátumokat pedig folyamatosan frissítjük a zenekar honlapján.

www.novaprospect.hu

www.myspace.com/novaprospectband

- Rob-

 

[2009. május]

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!