Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

A gyöngyösi Beyond zenekar nemrég jelentette meg a nemes egyszerűséggel Thrash címre keresztelt albumot, amelynek kapcsán Parajdi Tamást, a csapat énekes-gitárosát kérdeztem a banda körüli történésekről és a thrash metal mai állapotáról.

 

- Először is meséljétek el, hogy is jutottatok el az újraalakulástól a lemez
megjelenéséig?

Para: A többiek nyaralnak, így most csak én válaszolok. Mivel sosem oszlottunk fel, ezért az újraalakulás nem teljesen igaz. 1996 és 2005 között is folyamatosan készítettük demóinkat, és ugyanúgy próbákra jártunk, de a kész anyagokat sosem mutattuk senkinek. Ezek a saját titkunk, amit nem is akarunk megosztani senkivel jelenleg sem. Csak azért tettük, hogy ne oszoljon fel a banda. Aztán 2005-ben elhatároztuk, hogy előbújunk sötét odúnkból. Ezt a "Van tűz, van jég" demónkkal alapoztuk meg. Egy addigra már elkészült nyári hangulatú videoklipet is előszedtünk, ami igen messze állt a jelenlegi thrash műfajunktól. Ez többször ment is a TV-ben. Persze nem csak ez a nyári vidámság volt az albumon. Most egy számot, a Lasssú dalt remixeltem kissé és kitoltam a főoldalra, hogy az is letölthető legyen. Az inkább olyan punkos thrash, de atom. Ezután 2006: felszakadt múlt demo, utána Holt lelkek demo amit magunkénak tudhatunk. Már nem terjesztjük ezeket. Olyan thrash-hez visszatérő próbálkozások voltak. Ezidáig azt hittük, hogy a stúdió kihagyható a felvételeinkből és úgy is sikerülhet egy lemezkiadás. Ekkorra viszont megérett bennünk, hogy kiadás lehetetlen jó felvétel nélkül. Beleadtunk hát apait anyait és elkészítettük a Thrash albumot. Ebbe még bekerültek számok a Holt lelkek demóról is. A többi demóval is próbálkoztunk a Hammernál, de csak most látták meg bennünk a fantáziát.

- A lemez címe azért lett Thrash, hogy világos legyen, mit is játszik a mai Beyond?

Para: Nagyon sokat törtük a fejünket mi is legyen a lemez címe. Küldözgettük egymásnak huszasával a borítóterveket, mindegyiket más-más címmel, de amikor a próbahelyen egyszercsak Babu (ha jól emlékszem) azt mondta, hogy legyen "Thrash" a címe, egy rövid halálos csend után mindenki azt mondta, legyen az. Utána, amikor már nyilvánvaló volt, hogy ez lesz a cím, akkor, ha jól emlékszem, ahogy magyarázgattuk magunknak, hogy miért is jó ez a cím, akkor valóban elhangzott az, hogy legalább rögtön tudni fogja mindenki, hogy ez egy thrash album. De hangsúlyozom, ez már csak az utólagos okoskodásunknál volt téma, nem ez volt az alap ok. Az alap ok a véletlen volt. Babu kitalálta.

- Hogy jött az ötlet, hogy a jó öreg Trabiról is írjatok egy szigorú dalt (amit le is lehet tölteni az oldalatokról)?

Para: Laci úgy utálta ezt a szöveget, hogy majdnem el kellett dobnunk. Azért utálta, mert szerinte vicces szöveg nem illik hozzánk. Hát a kritikákat nézve valóban sokan nem tudnak ezzel mit kezdeni, de az biztos, hogy a Trabit már legalább 15000-en megnézték a Docler-en és lehet, hogy még ma is ott van valahol a legnézettebbek körül. Igaz, akik ezt megnézték, semmi jelét nem adták, annak, hogy tetszik-e vagy sem, így nekünk marad az infó, hogy sokan nézik. Lehet, hogy valóban nem jó ötlet volt, de már mindegy. Így maradt. Szerintem sem a vicces hangvétel lesz a jövőnk.

- Koncertnaplót vezettek a honlapon, ebből sok minden kiderül, például, hogy hol motorostalálkozóra, hol a Petőfi Csarnokba, hol a No Thanx elé sikerül bekerülnötök:) Mik a tapasztalataitok a közönségről, a helyekről, a szervezőkről és a csapatokról, akikkel játszotok?

Para: nekem az a tapasztalatom, hogy borzasztóan nehéz helyzetben vagyunk. Rá kellett jönnöm, hogy a Thrash (az ősi bay area vonalra gondolok, nem a Moby Dick-es vonalra) teljesen kihalt Magyarországon. Nincsen érdeklődés ezen irányban. A motorostalálkozókon az emberek a kocsmában ülnek, hacsak nem P.Mobil van a színpadon, de volt olyan is, ahol az egész találkozón volt vagy húsz ember összesen a pultosokkal együtt. Mi ezeket mindig kifogtuk. A nagy tuti bulikra nem kapunk meghívást. Thrash banda???? Soha!!! A No Thanx-es bulin legalább sikoltoztak a lányok hehehe... Persze nehogy azt hidd, hogy mi a No thanx előtt játszottunk. Mi ott egy fesztivál fellépői voltunk, ahol az utánunk következő zenekar a No thanx volt. Elhatárolódunk tőlük nagy ívben:) Vannak bandák, akikkel szívesen játszunk (Thrash inside, Aquincum, Archaic), de a bulik velük együtt is igen gyér nézőszámmal mennek, pedig mind nagyon jó zenekarok. A közönség még nem hangolódott rá erre a műfajra.

- Metallica-blokkot szoktatok még játszani?

Para: 2006-ban készítettünk Metallica blokkot, de mivel annak sem volt hatása, így gyorsan abbahagytuk. Amúgy is mostantól csak a tiszta thrash, amire hangolódunk. Semmi sláger (ugye ilyen szempontból a Metallica is az), semmi mellébeszélés, semmi divatosság. Nincsenek hangzatos dallamos refrének, médiabarát szövegek. Csak szimpla thrash. Ezt az irányt célozzuk meg a következő albumunk kapcsán. A thrash megismertetésére egyébként létrehoztam a honlapunkon egy "THRASH" menüpontot ( http://www.beyond.hu/albumok/downloadsthrash12.htm ), ahol az odatévedők napokig böngészhetik, hogy mi is az a thrash. Itt ugyanis youtube-os videók tömkelegét gyűjtöttem össze. Aki igazi thrasher, vagy azzá lesz, annak csemege ez az oldal. Folyamatosan bővül a videók áradata. Most több mint 150 van rajta, főleg ismeretlen zenekaroktól. Néha egy két death zenekar is helyet kap, de csak akkor, ha a gitártéma a thrash-hez hasonlít. Csak élőképekkel rendelkező videókat teszek ki, fényképes zenéket még nem, és azért a minőségre is odafigyelek. Szóval nézhető és hallgatható cuccok vannak ott.

- Nyilván örültök a thrash újbóli virágzásának. Mit szóltok az ős-thrasherek új anyagaihoz, voltatok-e mostanában valamelyik banda koncertjén (pl. Slayer, Death Angel)?

Para: örülök, hogy amerikában így beindultak a thrasherek. Tényleg nagyon jók. Kár, hogy itt még nem érezhető ez a hatás, de bízom benne, hogy a honlapunk is hozzájárul majd a thrash újraéledéséhez kishazánkban. Mi egyértelműen a thrash mellett maradunk már, akkor is, ha soha senki nem jön el a bulinkra. Bizadalmam töretlen, talán az olvasó számára nevetséges is, mivel egy földbetemetett, soha senki által nem támogatott műfajról beszélek. Jó, hogy a Hammer is megpróbálta meglátni bennünk a lehetőséget egy thrash forradalomhoz. Bízom abban, hogy leteszünk valamit a thrash albumunkkal a zenei palettára. Szerencsére tőlünk is egyre többen rendelnek CD-t a honlapunkon. Hátha beindul valami.

Hogy voltunk-e thrash bandák koncertjén? Ugye a Bonded by Blood-Fueled by Fire-Neurasthenia bulin voltunk, mivel megkértek, hogy legyünk előzenekar, de máson nem voltunk. Az viszont odab***szott. Nagy löketet adott nekünk. Ott úgy éreztük, hogy mi csak (ahogy Laci mondta) népdalokat játszunk ahhoz képest, ahogy ők csinálják. Na, ezután mi is jobban odatoljuk majd a feszültséget. Az új albumunk már nem lesz népdal, az biztos. Tudom, hogy a Thrash album sem az persze hahaha... A Thrash is atom thrash, csak inkább az, ahogy az amcsik előadták és az az ováció, amit a nézőktől kaptak, az oda vissza hatott. A mi koncertünkön fele annyian voltak pl. mint az utánunk következő Neurasthenia-n. Mintha megvárta volna a közönség fele, hogy a paraszt magyar banda tűnjön már el, és ők csak akkor jöttek le. Persze tisztelet azoknak, akik minket is megnéztek, azoknak meg pláne, akik elől nyomták a hedbenget. Így is nagyon jó volt.

- Merrefelé játszotok a közeljövőben akár fesztiválokon, akár klubbulikon?

Para: Listázom:

Szept.05 Salgótarján STC Klubház, Füleki út 16
Okt. 02. Bp. Viper room XIII. Váci út 168/B.
A fesztiválokra meg thrash bandákat nem engednek be hahaha... Biztos azt hiszik, megesszük a színpadot.

- Köszönöm az interjút, kitartást és további sok sikert kívánok!

Para: Én köszönöm, a Beyond nevében is.

http://www.beyond.hu/

- TZ -

[2009. szeptember]

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!