Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Nehéz vagy könnyű a dolga egy magyarországi tribute zenekarnak? Erre a kérdésre válaszol most a Room Service - Bryan Adams tribute zenekar.

Mi az oka annak, hogy képzett profi zenészek tribute band-et alapítanak? Igény van rá? Jobban eladható? Gyorsabban jön a siker, mint ha saját dalokat játszanának?

Azt nem tudom milyen, amikor képzett zenészek tribute band-et alapítanak, de azt tudom milyen érzés volt nekünk eljátszani kedvencünk egy dalát az első próbán: nagyon jó érzés volt! Balikó Tamás zenekarvezető évek óta próbált összehozni egy jókedélyű, vidám természetű, baráti társaságot Bryan Adams dalai eljátszásához. Az elmúlt egy év alatt azonban kiderült, hogy több is lehet és több lehetőségeket is rejthet az elképzelés. Mivel konkurencia nélkül rövid időn belül az elengedhetetlen alapokhoz ismeretségre tett szert a zenekar. Ez a Room Service.Fő célitűzésünk lett megfelelő szervezőember segítségével kipróbálni magunkat küldföldön is. Egyértelmű és pozitív visszajelzések a zenekar intenzív internetes jelenléte ezeken az oldalakon történő és a koncerteken mutatkozó, növekvő rajongó tábor mind azt támasztja alá, hogy erre igény van és további sikerekben gazdag évek jöhetnek, amik a rengeteg befektetett munkát és energiát visszaadhatják.A tribute zenekarok esetébn a siker szó pejoratív értelmű, itt ugyanis egyértelműen a közönség kiszolgálása a cél. Kedvencünk dalait a legjobb minőségben, tudásunkhoz mérten kötelességünk hűen visszaadni. Ha ez sikerül egy tribute bandának, könnyen jöhet a siker, de ez másfajta elismerés, mintha egy banda a saját szerzeményeivel fogja meg a közönséget. Mivel Magyarországon egy saját dalokat játszó zenekarnak szinte reménytelen a helyzete, mind a közönség, mind a média felé, egy feldolgozás zenekarnak (ha jó) könnyebb dolga van.

Miért pont Bryan Adams?

Miért is Bryan Adams? Egyszerű a válasz, mert szeretjük:) Ha üzleti megfontolásból nézzük: konkurencia nélkül sikeresebb, potenciálisan eladhatóbbnak ítéljük a Room Service helyzetét.

Alig több mint 1 éve alakultatok. Milyen a visszajelzés?

Várakozásainkat felülmúló visszajelzéseket tapasztaltunk. Amelynek okai az 1. és a 2. válaszban keresendők.

Nem érzitek úgy, hogy a taps nem nektek szól?

A taps elsősorban Bryan Adams-nek szól, s utána jön a zenekar, amelyet a közönség a tolmácsolásért, a jó hangulatért tapssal és közös énekléssel jutalmaz.

Van-e olyan tapasztalat a tribute zenéléssel kapcsolatban,ami egy saját zenét játszó zenekar esetében nem fordul elő?

Mi a különbség? Ég és föld: Magyarországon, ahol a fiatalok nagy részének izlését tudatosan eldeformálja a pénzorientált kereskedelmi média gyakorlatilag egy feltörekvő saját számokat játszó zenekar több és más jellegű tapasztalatokat szerez, amennyiben nem áll mögöttük senki és semmi.Ha egy tribute banda eladható idolt választ magának könnyebben köt le bulit, sok esetben a gázsit is megkapja. Egy saját számokat játszó zenekar "megfeszülhet" a színpadon, ha a gagyihoz, műanyaghoz szokott közönség nem figyel rájuk. Pl.: még mindig több százezer forintokat, némely esetben milliókat kérnek már elismert zenekarok a feltörekvő fiatal, saját szerzeményekkel dolgozó bandáktól előzenekarság címén, de ez semmi másra nem jó, csak arra, hogy az ifjúság megalázza magát, mind a főzenekar, mind pedig a közönség előtt. Ugyanis magyar sajátosság (tisztelet a kivételnek), hogy a közönség már csak direkt sem figyel föl az előzenekarra, főleg ha jobb, mint az est fénypontja, amire volt már példa. Egy saját számokat előadó zenekarnak a szakmán belül is elismertséget kéne szerenznie, de a szűk elitbe bekerülni szinte lehetetlen, akinek ez sikerül hallatlan szerencsével bír. Magyarországon nem a tehetség számít, minden a szerencsén múlik. Jó időben, jó helyen és jó emberekkel dolgozni döntő tényező. A különbségeket hosszasan lehetné még taglalni, de úgy gondolom sem hely, sem idő nincs erre.

A tribute band esetében a promoció nem alapulhat egy lemezre. Hogyan próbáljátok ezt kiküszöbölni?

Ha jól értelmeztem a kérdést, akkor a mi munkamódszerünk a következő: sok ismert sláger mellett az ínyenceket is kiszolgálni, kevésbé közismert dalokkal, néha akusztikus koncertek keretein belül is.

Mennyire ismeritek a tribute band-ak helyzetét külföldön? Hogy viszonyul ott a közönség ehhez a műfajhoz?

A tribute műfaj külföldön teljesen elfogadott és jövedelmező stílus. Itthon ezt még szokni és tanulni kell. Sajnos a Room Service-nek nincsenek még külföldi tapasztalatai.

Még viszonylag friss a zenekar,igy feltehetem ezt az elcsépelt kérdést : Mik a terveitek?

A tervekről az előző kérdésekben már válaszoltam is. Kiegészíteném annyival, hogy sikeres és régi tribute bandák hosszú évek után saját dalokat tartalmazó Cd-t is kiadtak. Ez követendő péda számunkra is.

http://www.myspace.com/roomservicebandhungary

- Boltsek Andrea-

[2009. december]

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!