Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

A tatabányai Ideas zenekar már 15 éve létezik, viszont szégyen és gyalázat, de eddig nem jelent meg róluk szinte semmi a Rock Gyémántok oldalain. Jelenleg egy koncertkörúton vannak, és ebből az alkalomból - és a hiányosságokat pótolva - beszélgettem a csapat énekesnőjével Kun Anitával.

Útoljára tavaly, 2008-ban jelent meg Ideas lemez, mely ismét dupla lett: magyar és angol nyelvű! Bevállt ez a dupla nyelvű kiadás? Illetve tudom, nehéz kérdés, de a lemezeladás beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket? Ebben a letöltögetős világban érdemes még lemezt kiadni?

Talán igen mert a mi esetünkben nagyobb a kereslet külföldön mint itthon.
Nézd, lemezt kiadni ma már tudjuk milyen rizikós, de mégiscsak ez az igazi formája a dolognak. Nem?

Komoly az az információm, hogy az Ideas lemezek jobban fogynak külföldön, mint itthon?

Jó az infó. Kiadói visszajelzésből tudva ez így igaz.

Mi lehet ennek az oka?

Talán az ,hogy itthon nem igazán megy ez a műfaj, kicsi a felvevőpiac is és média részről sincs elkényesztetve a góthmetál zenei stílus. De rock sincs... sajnos...

Viszont a másik kérdésem ezzel kapcsolatban, hogyha már letöltik a zenéket, lemezeket, akkor ez a koncertek látogatottságában visszajön? Lehet érezni, hogy szinte bárki megszerezheti a lemezt, és megszeretheti?

Szerintem mindenképpen vissza kell hogy jöjjön.Aki megszerzi és megszereti az nagy valószínűséggel eljön a koncertre is.

Turnén vagytok a Dalriadával... milyen ennek a koncertsorozatnak a sikere?

Most volt a harmadik állomás. Már most lehet érezni a sikerét. De térjünk vissza majd 2010 februárjában erre a kérdésre...
Nekünk jó élményeink vannak a Dalriadával kapcsolatban már most is és említsük meg a Gyöngyvér zenekart is, mert ők is benne vannak a koncertkörútban.

Mondhatni azt, hogy vannak Ideas rajongók? Ép most néztem a weboldalatokon, hogy az első demó, ami Ideas néven megjelent, az 1995-ben volt....

A zenekar 1994-ben alakult. 2003-ban szétesett. 2005-ben teljesen új tagokkal és új zenei koncepcióval újjáalakult és 2006-ban megjelent az Ébredés-Revival lemez, 2008-ban pedig a Főnix-Phoenix szintén dupla album. Rengeteg tagcsere történt a 2006-os Ébredés albumon szereplő tagok közül már csak én maradtam a jelenlegi felállásban.

A többiek miért hagyták abba a zenélést? Ugyanis az Ébredés album nagyon jól sikerült!

Békési Laci megtért keresztény lett és úgy döntött nem tudja összeegyeztetni a két világot. Elhagyta az Ideast. Hamburger Feri már Angliában él. Az országot is itt hagyta nem csak minket. Torma Misi nem tudta bevállalni a koncertezést a munka és család mellett és kiderült hogy nem is ez a zenei világ az övé. Zelizi Laci szintén a koncertezés miatt lépett ki. Amint láthatod eléggé összetett problémák kerülgetnek a felszínre. Ezeket egyszerűen el kell fogadnunk.

Milyen érzés volt Kalapács Józsival együtt énekelni az Operaház fantomját? Találkoztál vele korábban?

Józsi kellemes meglepetés volt a számomra. Ő nagyon kedves, nagyszerű ember. Nem, soha nem találkoztunk még előtte.

És a Hard: Igaz lesz még című dalában való szereplés, hogy jött létre?

Kiadói ötletre, és nekem nagyon tetszett az elképzelés. Amikor pedig meghallottam a dalt és a szöveget, nagyon megtetszett. Igaz a hangomat kicsit idegennek éreztem benne de a lényeg az megfogott.

Milyen zenei stílusokat szeretsz?

Sok műfajban járkáltam az Ideas előtt. Mint amikor az ember rendesen kiéli magát az igazi előtt. Utána már tudja mi, ki mellett kötelezze el magát. Azt a stílust szeretem és hallgatom is a leginkább amit játszom.

Jövőre lesz ennek a 15. évfordulója... várható valami nagyobb koncert ennek a megünneplésére? Még ha ugyan nem is egy állandó felállással jutott el ide a zenekar.

Nem tudom még. Messze van. Ha igen akkor szeretném úgy megvalósítani, hogy mindenki aki valaha az Ideasban tag volt ott legyen és zenéljen, énekeljen egyet.

Te Gödöllőn élsz, a zenekar pedig Tatabányán... mekkora fanatizmus kell ahhoz, hogy ekkora távolságkor is "megérje" elutazni a próbákra, illetve a koncertekről nem is beszélve... tényleg ez utóbbit hogy oldjátok meg? Külön külön mentek?

Nagyon-nagyon nagy fanatizmus kell! Mondhatni "őrült, kicsit őrült" legyen az ember. De én sosem voltam igazán normális.
Koncertekre úgy oldjuk meg az utazást hogy nálam van egy busz (jelenleg a cuccal együtt), ha Tatabánya felé visz az út (általában arra visz) akkor megyek és felveszem a zenekart és irány a célállomás.Ha pedig kelet felé stb. akkor ők jönnek egy autóval Gödöllőig majd itt be a buszba és irány tovább.Igyekszünk úgy megoldani hogy együtt utazzunk, mert az jó. És közben dől a ROKKKK meg a hülyeség meg a sör a hátsó sorban! Szaky meg én vezetünk.

Egy zenekarnál fontos, hogy a zenélés mellett úgymond barátok is legyenek! Nálatok meg van ez a kapcsolat?

Úgy érzem hogy igen. Mindenesetre elég szorosra sikeredett a kötelék a részemről. Amikor valakit elveszítek (sok tagcsere volt) sajnos mindig megvisel.

Arra mindig is kíváncsi voltam, hogy egy zenésznek, énekesnek a párja, hogyan tudja elviselni, ha a feleség-férj, barát-barátnő elmegy koncertezni (főleg hétvégén), és persze az ezzel járó elfoglaltságokat? Sok kapcsolat megy rá erre illetve a másik eset: abbahagyják a zenélést. Nálatok ez, hogy működik? A gyerekekről nem is beszélve...

Kell hogy a társ valóban társ legyen. Birtoklást, féltékenységet el kell felejtenie a zenész párjának. Én azt tapasztalom a fiúk esetében, hogy nagyon szeretik a párjukat, családjukat és ez vissza is igaz. Hál Istennek a srácok életében nagyon kedves megértő feleségek, barátnők vannak. Úgy gondolom ha nem lenne ilyen jó a háttér amit a fiúk kapnak akkor nagy bajban lennénk.

Számomra az egyik legszebb dalotok az Ébredés lemezen található Béke című szerzemény... ez a dal elérte azt a népszerűséget, amit megérdemel? Ne adj Isten valamelyik rádió lejátszotta egyáltalán?

Egyáltalán nem...

Nagyon pozitív kicsengése van a dalnak... Te hiszel abban, hogy lesz még valaha is igazi béke? Mert ne menjünk messzire, nagyon sok zenekarnál is van rosszindulatú irígység, ahelyett, hogy összefogna már végre a rockszakma. Na és az országunkat már ne is nézzük...

Soha nem szabad elveszítenünk a jóba vetett hitet. Mond mi marad akkor az emberből? Én vállalom a hitemet és büszke is vagyok rá. Az a szörnyű hogy lassan kínos hinni a jóban és ennek hangot adni. Miért? Miért vennék fel egy újabb hamis, rideg álarcot? Csak azért mert ez a "divat". Én más vagyok és nem akarok olyan másféle lenni.

A hazai zenekarokkal milyen kapcsolatban vagytok? Vannak e olyan zenekarok, akikre Te felhívnád a figyelmet?

Sok zenekarra felhívnám a figyelmet.Akikkel most kapcsolatban vagyunk a Dalriada (de rájuk igen sokan figyelnek már) a Gyöngyvér zenekar, pécsi Icethunder, Mantra... Van sok-sok jó zenekar az országunkban.

Mit mondanál még el, ami esetleg fontos lenne, és nem kérdeztem?

A turnéról a www.ideasband.com -on a koncertek menüpont alatt minden infót megtalálhattok.
A koncertek mellett írjuk az új album dalait is.

-Rob-

[2009. december]

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!