Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Újabb élő példa, hogy pezseg a zenei élet a tehetségkutatók bűvkörén kívül is, és a rock színteret sem lehet csak úgy elnyomni. Nemrég felbukkant a láthatáron egy igencsak tehetséges zenekar, amely a Tool De Danton névre hallgat. Az éppen szárnyait bontogató fiatal csapat 2012 októberében alakult Budapesten, és egy ígéretes demo után már úton van a debütáló nagylemez is. A Linkin Park, Stone Sour, Nickelback tengelyen mozgó zenéjüket szeretettel ajánlom minden minőségre éhes hallgatónak, mert nagyon érdemes lesz odafigyelni rájuk! A hamarosan megjelenő, Legend of the Mothman címre keresztelt anyag kapcsán igyekeztem bemutatni a bársonyos hangú fiatal srácot, aki a mikrofon mögött áll. Ő Szemerics Ádám



Először is, kérlek, mesélj magadról, mi az, amit az Olvasóknak tudni érdemes rólad? Ki az a Szemerics Ádám, és honnan jött ez a fickó?


1989.11.03.-án születtem Budapesten egy egyszerű családban, első fiúgyermekként. Édesapám hegedűművész volt, sőt gitáron is játszott, és innentől már egyértelmű is lehetne a zenei tehetség, de ez egyáltalán nem került előtérbe akkor.  Nem kaptam ebből semmit sem, amit átadott nekem, az nem a zenei alázat vagy zeneszeretet volt, hanem a rengeteg pofon, verés, az alkoholizmus és egyebek. Mindent elmondhatok magamról, csak azt nem, hogy boldog és kiegyensúlyozott gyermekkorom volt.  Alapvetően elég álmodozó kölyök voltam, nehezen bírtam megmaradni a valóságban, kinek kell az! Nekem nem!  Ekkor kezdtem valamelyest a zene felé orientálódni, először csak intenzív zenehallgatóként.  17 éves koromra teljesen megváltozott minden, a zene megfertőzött! Az érettségi előtti évben egy nyári diákmunka során egy rakás zenésszel kellett együtt dolgoznom, minden cigi és kaja szünetben előkerültek a gitárok, melyeket a munka utáni próbákra hoztak magukkal. Mikor visszamentünk a suliba, eldöntöttem, hogy alapítok egy zenekart! A Tool De Dantont, mivel hogy megálmodtam a nevet. Egyik reggel, úgy 6 évvel ezelőtt, már csak foszlányai maradtak meg az álmomnak, melynek főszereplője Chester Bennington (Linkin Park) volt, és egy név, amit ismételgetett "Tool De Danton"! Azonnal leírtam egy papírra, és az óta is folyamatosan kísértett egy érzés, hogy ennek egy zenekar nevének kell lennie egyszer! 17 évesen neki is álltam a "nagy" zenekar alapításnak, nulla zenei képzettséggel.  Az első fizetésemből megvettem az első gitáromat, egy alsó kategóriás Johnsont, hozzá egy 20 wattos Laney erősítőt, és egy ócska Panasonic mikrofont. Aztán kb. 2 évig a sarokban porosodott. 19 évesen újra erőre kaptam, és jelentkeztem egy hirdetésre, egy budapesti Iron Maiden tribute banda keresett énekest, elmentem a meghallgatásra és természetesen nagyon csúnyán leégtem! Annak ellenére, hogy nagyon csalódott voltam, eszem ágában sem volt feladni, azonnal kerestem tovább a hirdetések között és rátaláltam a szintén budapesti Non Liquet zenekarra! Elmentem a meghallgatásra és a jóval 30 feletti zenészeket sikerült meggyőznöm. Egy évet töltöttem el velük, és istenigazából ez volt a kiképzés, sokat köszönhetek nekik!

Akkor adódik a kérdés, hogy mióta énekelsz? Mert ilyen erős, tiszta hang hallatán én azt gondolom, biztos részt vettél néhány énekórán. Vagy csak jött a szent sugallat és nekiálltál?

Az az igazság - és leszögezném, hogy ezt senki véletlenül se tekintse követendő példának - de én soha nem jártam énektanárhoz, leginkább a lehetőségeim hiányának okán! Azt kell mondjam, hogy a saját evolúció sokkal lassabb és ingatagabb mint a mesterséges képzési folyamat, ezért minden fiatal és kezdő énekest biztatok, hogy bizony ha megteheti menjen énektanárhoz,mert sokkal szélesebb határokat képes feszegetni a szakértelem és a tapasztalat!

Akkor a Danton megalakulásáról mesélj egy kicsit! Hogyan ismerted meg a srácokat?

A zenekar alapvetően hirdetés útján alakult meg, jó pár nekifutás után. Tobak Dániel - a szólógitárosunk - volt az első, aki jelentkezett a hirdetésemre. Ő egy 19 éves tapolcai srác, jelenlegi véleményem szerint Magyarországon egészen biztosan már most a legjobb gitárosok között szerepel, és ha ez nem volna elég, akkor hozzáteszem, hogy a K3 zenekarból ismert Kállai Jani tanítványa. Danival nagyon egy rugóra jár az agyunk, mentalitásban is hasonló jellem, mint én. A többiek: Balázsi Szabolcs, - ritmusgitárosunk - szintén egy nagyon tehetséges srác. Ő utólag került a zenekarba. Stift György áll a basszusgitár mögött, és végül Székely Tamás, aki egy igazán remek dobos! Tehát tulajdonképpen tavaly október végén a hirdetés útján jöttünk össze, és én, Dani, valamint Tomi voltunk a kezdő alakulat. Elkezdtünk ötleteket gyártani már meglévő témákból, és februárra meg is született első kislemezünk Danton címmel.

Ha nem tévedek, te vagy a csapat lelke és zenei agya. Mi hozta elő belőled ezt a hihetetlenül intelligens zenét?  Hatások, előadók, inspirációk... Mit tudsz erről mondani?

Itt már is cáfolnom kell, mert a zenekar agya nem én vagyok, a lelke...nos, talán az igen! Most tényekről beszélek, tehát a Danton kislemezről, a "Between her and me", és a frissen megjelent "Rising Sun" album előzetes dal váltotta ki eddig a legtöbb érzelmet az emberekből! Mindkét dal úgy született, hogy fogtam egy akusztikus gitárt, egy tollat és egy papírt, és testet adtam a gondolataimnak, a konzekvenciáimnak, a vágyaimnak! Talán az intelligens jelző erre az egy törekvésemre húzható rá, hogy üzenetet akarok átadni a saját élményeim átkonvertálásával. Hatások? Hmm… Napjaink egyik, ha nem a legjobb zenésze és zenekara a Stone Sour és Corey Taylor. Személyes kedvencek továbbá a Nickelback, Chris Daughtry, Seether. Ezeket a dallamokat és hangzásvilágokat tudom a leginkább a magaménak mondani!

Milyen dalok fognak helyet kapni a lemezen? Tervezel valamilyen koncepciót?

A koncepció csak annyi volt, hogy a lemez minél többet visszaadjon abból a sokszínűségből, ami a fejünkben létezik. 10 darab dal lesz rajta, ebből egy olyan, amit már a Danton kislemezre is rá akartunk tenni, de akkor még nem gondoltuk elég érettnek. Ezen kívül csak teljesen új dalok szerepelnek majd rajta, valamennyit elég fajsúlyosnak gondolom, és ehhez mérten fajsúlyos hangzás világot is alkottunk. Kettő darab magyar nyelvű dal is szerepel majd a lemezen, mert szeretnénk mindenféleképpen a hazai közönség felé is 100 %-os igyekezettel nyitni!

A mostani előadók közül – legyen az pop, rock, metal – kik azok, akikre követendő példaként tekintesz?


A Linkin Parkot a Danton kapcsán már említettem, de akkor most legyünk tárgyilagosak. Chester Bennington mindig is az egyik kedvenc és példaértékű énekesem volt. Ami képes arra, hogy ne csak háttérzeneként szóljon, hanem lekössön hosszú időre, annak a zenének már nyert ügye van. Ez lehet komoly vagy könnyűzene, és/vagy instrumentális muzsikák (pl. egyik hazai kedvencem Havasi Balázs). Egyszerű acapellákat is szoktam hallgatni olykor, de van, amikor ülök az ágyon és rommá hallgatok egy Dope -Die Motherfucker Die-t!

Mióta vagy ilyen elkötelezett zenerajongó? Hiszen a mikrofon mindkét oldalán állsz (Samy a Rockvilág online rock rádió Szombati (Prog)ram c. műsorát vezeti – a szerk.).

A zene iránti rajongás elég régóta megvan. A rádió éjjel-nappal ment nálam, folyamatosan szükségem volt a zenére és ez ma sincs másképp.  Igen, szerencsés vagyok, hogy tagja lehetek a Rockvilág.hu stábjának, lassan 2. éve, hogy a rádiónál vagyok, mint műsorvezető! Az oda kerülésem körülményei igazán prózaiak. Hang technikusként tanultam a felsőoktatásban, és egy belső határozat alapján 100 órát kellett gyakorlatként eltöltenem egy stúdióban. A bökkenő csak annyi volt, hogy 140 diákra mindössze 1db, nem vicc, 1 darab rádióállomás jutott, mindenkinek magának kellett ezt megoldania. Én nem sokkal előtte ismertem meg a Rockvilág.hu főszerkesztő helyettesét, Ládi Krisztiánt, és őt kérdeztem meg, hogy lenne-e lehetőség erre a gyakorlatra? Nem sokkal később felhívott, és közölte, hogy többet ajánl egyszerű gyakorlatnál. Éppen indulóban volt egy új műsor, amihez kellett még egy műsorvezető társ, és Krisztián úgy gondolta, hogy megállnám a helyem. Azért meglepett és megijesztett, de egyben fel is villanyozott a lehetőség! Azt nem állítanám, hogy a szakmai vagy egyszerű hallgatói ismereteim mindenre kiterjednek, de zenészként nem tévedtem nagyon idegen pályára, és szerencsére a beszélőkém is rendben van!

Hogy tervezitek kihozni a lemezt? Magazin mellékletként, letölthető formában, vagy lesz CD is?
Illetve pontosan mikor jelenik meg?


Ez is egy érdekes témakör! Megveszel egy Hammer magazint, mert van benne egy tuti poszter...és ennyi. Én nem gondolom komolyan, hogy az ember majd kiveszi belőle a CD mellékletet, azt szépen beteszi a kis lejátszójába és komolyan meg is hallgatja. Az információ ömlik az ember arcába és látóterébe, már egy egyszerű közösségi oldalon is. Bizonyos, hogy az internet a leghatékonyabb és leggyorsabb reklámfelület. Mindenképpen a letölthető verzió a reálisabb. Az emberek hallgassák rommá, szeressék meg, és ebből kifolyólag jöjjenek el a koncertre! Minden más csak ez után lenne érdemleges. A stúdió munkálatokat mind egy helyen végezzük, a vokálokat viszont külön rögzítjük. Ennek fényében nagyon bízom benne h 1-1,5 hónapon belül kijöhet a lemez, amihez az interneten bárki ingyen hozzájuthat.

Nemrég megvolt az első fesztivál fellépésetek is a Rockmaratonon. Jól éreztétek magatokat?


Igen! Nagyon jól éreztük magunkat! Nem áll szándékomban megbántani senkit, de a tapasztalatunk az volt, hogy a komplexebb rockzenét nehezebben fogadják be és értékelik az emberek, szóval megvolt a speciális, fesztiválra szánt zúzósabb dallistánk. Ennek ellenére remek élmény volt és reméljük, hogy ezek után minél több fesztiválon ott lehetünk és egyre nagyobb közönséget ragadunk meg a zenénkkel!

Szeretnél még hozzáfűzni valamit? Illetve mit üzensz azoknak az olvasóknak, akik még a neveteket sem hallották?


Üzenni..  Én arra akarom felhívni a figyelmet, hogy az értékek még a mai napig megvannak, benne a nagybetűs zenészek szívében és kezeiben, ők azok, akikről itthon nem hall senki sem! Az értékek megvannak, csak manapság már nem mennek házhoz,mert a rádiókban nem azt adják, a TV-ben nem azt mutatják. Mi is vért izzadunk, hogy megmutassuk magunkat, úgy a lelkiismeretesebb hallgatóságnak is bizony kutatni kell, és nem szabad azzal megelégedni, amit a média kínál! Ez csak és kizárólag azoknak szól, akiknek fontosak az értékek.

Köszönöm az interjút, és sok sikert kívánok az első lemezetekhez!


Én köszönöm a felkérést!

-Kárhozottak Királynője-

 

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!