Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Újabb nagy durranás ígérkezik az őszi koncertszezonra, nem is akármilyen! A finn-magyar rokonság jegyében már másodjára jön Magyarországra az idén hatodik nagylemezével jelentkező Omnium Gatherum. Habár nálunk még viszonylag kevesen ismerik őket, biztos vagyok benne, hogy az idei buli után ez változni fog. Az idén februárban megjelent korong a Beyond címet viseli, és igencsak fület simogató anyag lett! Én azóta óta rommá hallgattam, úgyhogy biztosan ott leszek az első sorban.  Melodeath fanoknak kötelező a megjelenés! Az énekes Jukka Pelkonennel alaposan kiveséztük a lemezt és a finn színteret, de a többit inkább mesélje el ő.

 

Üdvözöllek innen, Magyarországról! 2011 májusában jártatok nálunk először, de nem utoljára! Hogyan emlékszel vissza a magyar bulira?

Szia! Persze hogy emlékszem. Nagyon jó volt!

Az azóta eltelt majdnem 2 évben mi történt a zenekarral?


Sok minden!  Rengeteget játszottunk szerte a világon. És idén februárban megjelent az új lemezünk is, természetesen. Így az azóta eltelt 2 évben a turnézás és dalszerzés volt a legfontosabb dolog. Természetesen emellett mindannyian éltük a saját életünket.  Visszatérve a turnézásra, ez idő alatt játszottunk először Japán-szerte több koncerten is, és nagyon nagyot szólt mind! Mindig állati jó új helyekre eljutni, így volt ez Magyarországgal is, amikor először ott jártunk. Ez is nagyon fontos számunkra, mert az egyik fő célunk, hogy minél több embernek játszhassunk élőben, amennyire lehetséges. Azt hiszem, az emberek megérdemlik, hogy hallják a kedvenc zenekaraikat élőben.  Tehát a turnézás a legfőbb célunk.

Biztos unalmas már a kérdés, de mindig vannak potenciális új rajongók… Úgyhogy elmondanád, mit is jelent a nevetek, és honnan jött?

Egyszerűen lefordítva azt jelenti, "összejönni", vagy "összejövetel”.  Eredetileg a gitárosunktól származik, még a kilencvenes évekből, amikor összeállt a zenekar. Felcsapta a latin szótárt és ott volt, Omnium Gatherum.

Mondok pár dalcímet: In The Rim, Formidable, The Unknowing, The Sonic Sign.

Kérlek, mesélj egy kicsit, miről szólnak a dalok?

Rendben. A dalokat egy "nagy történetszálra" fűztük fel, ha úgy tetszik, egy egységes koncepció ez, ami végigfut a lemezen. Az egyes dalok tematikája változik ugyan, de van egy laza szál, ami mentén mégis kapcsolódnak egymáshoz, és ez feltűnhet a dalok címeiben is. A legjobb talán az volna, ha egy átfogó képet adnék a lemezre került dalokról. Az alapötlet a létezés sarokpontjait foglalja össze, azokat a lényeges dolgokat, amelyeken az egyénnek át kell esnie az élete folyamán. A dalok arról a bátorságról szólnak, amire az embernek szüksége van ahhoz, hogy a mindennapi, fájdalmas és örömteli dolgokon túllépjen. Az is fontos, hogy meglásd a ciklikusságot az élet minden egyes mozzanatában. Ez egy folyamatos dolog - amellett, hogy minden folyamatosan mozgásban van, mégsem kell folyamatosan üldözni valamit, és ezt a témakört több nézőpontból közelítik meg a szövegek a makrokozmikus, filozófiai síktól egészen az anyatermészet legmélyebb gyökereiig, melyek gyújtópontjában maga a létezés áll.

Egy szóban hogyan definiálnád a Beyond lemezt?

Működik.

Viszont azt mondd el, kérlek, hogy a „felnőtt orientált death metal”-t hogyan kell értelmeznünk?
Másrészt, számotokra mit jelent ez?


Egyszerű a válasz. A death metal agresszivitását kombináltuk a fogós dallamokkal, amelyek első hallgatásra beégnek az agyadba. Természetesen a kifejezésnek van egy komikus éle is, mert a végén a zenénket mégiscsak "Omnium Gatherumként" aposztrofálhatjuk, mivel elég sajátos stílusban alkotunk. Az AODM megjelölés így csak egy átmeneti skatulya, mivel a zenénk folyton változik, alakul, így az átmenetileg ráaggatott címkék is.
(Ehhez tudni kell, hogy a 70-es évek végén kezdett el terjedni az amerikai west coast bandák közt az Adult-Oriented Rock címke, azaz röviden AOR.  Ami alapvetően azt jelentette, hogy "felnőttesebb", érettebb szövegvilággal és viszonylag gazdagon, de lágyan hangszerelt, slágeres rockzenével "támadtak". Ragadós, szinte popos dallamok, de közben rockos megszólalás, mégsem olyan kemény, mint a korszak népszerű hard rock bandái. – a szerk.)

Szerintetek mi van Finnországban, ami miatt ennyire sok erős, és jó metal zenekar működik nálatok?

Mi csak jó albumokat és dalokat szeretnénk csinálni. Nagyjából ennyi. Mi a zenére koncentrálunk, és ez az, ami számít. Lehet, hogy a hosszú tél teszi, meg az az érezhető melankólia, amely megtalálható sok finn zenekar zenéjében. Az Omnium Gatherum bár olykor elég melankolikus, de emellett a zenénk az élet végtelen örömét és a létezés csodáját is hivatott közvetíteni. Azt hiszem, a finn csapatoknak általában van egy jó munkamorálja is, ami valóban segít előrejutni a zeneiparban, ami – mint tudjuk - nem mindig olyan könnyű.

Egy 2011-es interjúban mesélte Markus, hogy a finn színtér elég kicsi, és mindenki ismer mindenkit.  Kik a legközelebbi barátaitok?


Nos, leginkább zenész cimbik különböző zenekarokból. Legközelebbit kiemelni elég nehéz lenne. Talán az Insomnium-os srácok azok, akik ide tartoznak. Vagy még a srácok a Stamina-ból is jó arcok. Mint mondtam, nehéz eldönteni, kik a legközelebbiek. Valamiképpen mindannyian közel állnak hozzánk. Ha valaki egy buliban jól érzi magát, tökmindegy, hogy ki áll mellette, mert egyértelmű, hogy jól mulatnak, vagyis mindenki kiveszi a részét a mókából, így bizonyára osztoznak a jó hangulatban.

A feltörekvő fiatal csapatok munkásságát mennyire követitek? Vannak olyan, akikre érdemes lesz figyelni?

Hogy őszinte legyek, nem annyira. Bárcsak lenne időm, hogy kövessem a fiatal zenekarokat, de egyszerűen nincs. Tudom, hogy sok kiváló fiatal finn csapat van, akik fantasztikus munkát végeznek, és igazán méltó módon járulnak hozzá a finn metal színtérhez. Ha ki kéne emelnem egyet, akkor a Nerve End-et mondanám. Ezek a srácok valóban tudnak játszani, és a dalaik is nagyon jók.

És kikkel turnéznátok a legszívesebben? Nem konkrétan finnekre gondolok!

A Megadeth-tel és a Nevermore-ral (nem is tudom, hogy léteznek-e még...) nagyon király lenne játszani például! De amúgy ez a kérdés nagyon aljas, mert rengeteg nagyszerű banda van, akikkel nagy élmény lenne együtt játszani.  Persze a turnézás élménye nagyban függ a körülményektől is, hogy mennyire jól szervezettek a dolgok, ezen áll vagy bukik, hogy mindenki jól érzi-e magát. Természetesen mindig az emberi tényező a legfontosabb, de az egyéb körülmények emellett is nagyon fontos részét képezik a dolognak.

És várható újabb magyar buli? Ha igen, mikor?


Reméljük sikerül elnyernünk a tetszéseteket, és mielőbb mehetünk játszani, amilyen gyorsan csak lehetséges! Még nem tudok konkrét időpontot mondani, de ősszel esélyes, ha minden jól megy.
(Közben kiderült a magyar buli dátuma: 2013-09-05, Budapest, Showbarlang, ahol a Mercenary és az Essence társaságában játszanak – a szerk.)

Mit üzensz a magyar rajongóknak?

A Metal éltessen, barátaim!

Köszönöm az interjút, és a rám szánt idődet!


Mi köszönjük!

(A fordításbeli segítségért hálás köszönet Szabó Daninak – a szerk.)



-Kárhozottak Királynője-

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!