Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

A zenekar 2001 őszén alakult Szegeden.
Kezdetekben hárman nyomultak, de hamar kiderült, hogy szükség van még egy gitárosra.
Pontosabban sokra, amire meg lett a végleges döntés. Erről illetve még sok régi és új dologról olvashattok ebben a cikkben, amely kérdéseire a zenekar közösen válaszol.


A jelenlegi felállás:

Pötörke Zoltán - ének, bass
Varga Krisztián - gitár
Erdélyi Péter - gitár
Zsákovics Gergely – dobok

Sziasztok! 2001 már rég volt. Egy alapító tag már kiesett, mégis szeretném, ha mesélnétek egy kicsit a kezdetekről. Akkoriban milyen elképzeléseitek voltak?


András valójában 2003 augusztusában szállt be a zenekarba, valóban akkor kezdtünk komolyabban ténykedni, és akkorra lett „kész” a zenekar, viszont a zenekart még 2001-ben alapította Zsákovics Gergő, Pötörke Zoli és Varga Balázs. Hasonlóan indultunk, mint akkoriban sok más hasonszőrű banda, zenélni akartunk, koncertezni, egyszerűen önmegvalósítani magunkat. Elég gyorsan áttértünk feldolgozásokról saját számok írásába, és úgy tűnt, van is hozzá tehetségünk, és jobban is élvezzük, a feldolgozások szép lassan háttérbe szorultak. Hogy 10 év múlva is aktívak lennénk, szerintem eszünkbe se jutott ezen gondolkodni, egyfajta hobbi volt az egyetem mellett. Mindannyian fanatikus rajongók voltunk, és mindegyikünkben ott lobogott a tűz, hogy gyerünk, csináljuk, alkossunk valami maradandót. A definíciónk jobb híján akkoriban úgy hangzott, hogy „metal zene műfaji korlátozások nélkül”, ami tán kissé tág meghatározás volt, de mára persze kicsit jobban látni mi az az irány, amit végül is követtünk, ez a „dallamos modern metal”, amit anyukádnak is bátran megmutathatsz:)
Az évek során a munkamódszereink, zenei elképzeléseink szép lassan kikristályosodtak, kiforrtak, és szerencsére ma sem vagyunk beskatulyázva.

Most megvan az értelme ennek a kérdésnek, mert a google fordító nem talált semmit. hehe… Tehát, mit jelent a nevetek, és mikor született?

A zenekar neve Zolitól jött, volt egy latin szótára, abban találta meg ezt a szót, a fene gondolta, hogy ez egy gyomorbántalmakra alkalmazott gyógyvíz neve is egyben, ez csak később esett le.:) Egyébként a szó elsődleges jelentése, egészséges, ép, sértetlen. Gimis korában évekig lógott egy Pantera poszter a szobájában, amin Phil Anselmo kopasz fejjel, félmeztelenül brutális elszántsággal tolja az arcát az arcodba. Gyakorlatilag évekig ezzel a tekintettel feküdt és kelt. Phil hasán van egy "Unscarred" tetoválás, ami rokonítható a Salvus szó jelentésével is. Úgyhogy mondhatni, hogy a latin nyelv elsajátítására szánt elmélyült kutatómunka és Phil Anselmo tetoválásának találkozásából alakult ki a zenekar neve.

Zoli, ha jól tudom te kalocsai voltál akkoriban. Gondolom suli miatt keveredtél még anno Szegedre, régi barátságból alakultatok, vagy spontán?

Igen, 2000-ben kezdtem Szegeden a jogot, és már egy ideje összejártunk nyűni a hangszereket Balázzsal, aki évfolyamtársam is volt. De a „trio” 2001 szeptemberében alakult, amikor épp Balázstól távozva álltam a villamosmegállóban. Egyszer csak egy szemüveges, nem túl metálbeütésű figura átjött az út másik oldaláról, hogy látja rajtam, hogy rocker lehetek, ezért megkérdezné nincs-e véletlenül szükségünk dobosra, Geri volt az, és éppen dobost kerestünk…

Az elképzelésekre visszatérve. Változott valamelyest, vagy még mindig a Grammy díj a cél?

Persze, Grammy a cél, a különbség csak az, hogy azt hittük kicsit gyorsabban fog menni.

2011 elején kialakult a jelenlegi felállás. Hogy érzitek? Sikerült már összerázódni? Teljes most már a csapat?

A zenekar nagyon jól összerázódott, jól működik a csapatmunka, és gyakran töltjük a hétköznapokat is egymás társaságában. Első közös munkánk gyümölcse is megvan, a novemberben megjelent Metamorf kislemez, melyen igaz, hogy csak 3 népszerű popslágert pofoztunk ki saját képre, de nekünk annál jobban tetszik. Ha több dalt dolgoztunk volna fel, még ránk aggatják a ma oly divatos „tribute” jelzőt, amivel nincsen semmi bajunk, de félrevezetni nem akarjuk a nagyérdeműt, mert aztán még többet követelnek, és akkor mi lesz a saját nótákkal? Hehe.

Na én azt mondom ennyit a múltról. Szép kis csapat lettetek mondhatom. Hehe.. Sajnos nem hallani rólatok sokat, mi ennek az oka?

Nem szeretnénk az újból és újból elcsépelt mondatokat elismételni, de tényleg megvan az elképzelésünk, mi hiányzik a zenekar motorjából, de egyelőre még nem úgy működik, ahogy kéne. Eddig saját energiából próbáltuk megoldani a szervezési, menedzsment feladatokat, de sajnos erre ennél jobban és hatékonyabban szükséges ráfókuszálni, megtalálni azt a személyt vagy brigádot, aki a megfelelő háttértámogatást tudna nyújtani, és pontosan tudja hova, és mikor kell nyúlni, rendelkezik kapcsolati tőkével, kellő elszántsággal, hiteles, és ötödik hadoszlopként tevékenykedik a zenekar érdekében. Vannak ez irányú próbálkozásaink, de eddig úgy néz ki, a siker még várat magára. Röviden tehát, nem akarjuk többé ugyanazokat a köröket futni, a meg szokott helyek helyett tovább szeretnénk lépni, ugyanakkor az állandó fesztiválfellépők közé még nem sikerült bekerülni.

2012 októberében megjelent az új kislemez Metamorf címmel. Három magyar popsláger található rajta. A sok saját nóta után, ez egy kicsit gyengébb, véleményem szerint. Mi vitt arra benneteket, hogy feldolgozásokat vegyetek fel?


P: Ez az EP első körben afféle időkitöltő érdekességként készült a következő nagylemez megjelenésig, másodsorban pedig nem titkolt célunk volt vele egy kis plusz népszerűség szerzés olyan körökben is, akik nem feltétlenül csak rock/metal zenében mozognak (különösen nem az underground vonalon), akik esetleg maguktól soha nem hallgatnának meg semmilyen dalt a zenekartól, de így a feldolgozás(ok)on keresztül eljutnak hozzánk, megismernek minket.  Annak az oka, hogy pop számokat vettünk fel, abban is keresendő, hogy ebben van kihívás, izgalom, ebbe bele lehet vinni a saját számok írásához is szükséges kreativitást, ezért sokkal érdekesebb megcsinálni egy ilyet, mint mondjuk egy másik rockzenekartól „eljátszani” egy dalt, hiszen az elve nem is minősül a mi értelmezésünkben feldolgozásnak.
Ami a dalokkal kapcsolatos véleményeket illeti, tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem jöhet be mindenkinek (a mi rajongóink közül sem), sőt bizonyos tekintetben talán meg is oszthatja az embereket, de ez ezzel jár. A lényeg, hogy mi elégedettek voltunk és vagyunk mind a mai napig ezekkel, az átiratokkal, ez számít elsősorban, a mi mércénk. A zenei alapok, a megszólalás 100% Salvus, tehát nincs miért szégyenkeznünk, ha meg valaki az eredeti számokat se szereti az meg már nem a mi hibánk... 

Most múlik pontosan, erről a Quimby nótáról készült klip. Miért ezt választottátok?


P: Mind három dal közül egyértelműen ez a legismertebb, annak idején ez szinte már jelenséggé nőtte ki magát, és pont emiatt van ennek a dalnak legmegosztóbb jellege is. Tudtuk, hogy ha erre klipet készítünk, akkor ez nagyon gyorsan terjedni fog a neten, hiszen vagy azért fogja mindenki szénné osztani, mert annyira szereti, vagy azért mert annyira szar. Hehe.. Igazából megkaptuk már mindkettőt, ami így van rendjén, tudtuk, hogy lesz, akinél kiveri a biztosítékot, de eddig úgy tűnik, a többség szereti. Különösen, ha azt veszem figyelembe, hogy jó pár NEM rockzene hallgató (sőt a metaltól kifejezetten irtózó) személytől hallottam már, hogy ez neki így sokkal jobban bejön, mint az eredeti, mert azt soha nem szerette stb. Tehát van még remény…

Nyakunkon a tavaszi koncertszezon. Merre visz az utatok? Hol léptek fel? Mi a terv a nyárra?

Március 9-én Győrben, a Virgin Restaurant& Club-ban, április 13-án pedig a Nemzeti Színházzal szembeni Showbarlangban játszunk. A többi időpont még nem végleges, de az elég valószínű, hogy egyéb elfoglaltságok miatt ebben a félévben nem leszünk túl aktívak, szóval, ha buli van, gyertek!

Kaptam egy fülest egy bizonyos készülő nagylemezről, ez igaz?


Valóban készülőben van, 5 nóta már többé-kevésbé kialakult, viszont megjelenési időpontot nehogy kérdezz… A műhelyünkben mindenre nagy gondot fordítunk, és így kissé lassan őrölnek malmaink.

Itt a reklám helye. Egy zenekari elérhetőséget dobjatok kérlek.

Akkor irány a www.salvusmusic.hu avagy a www.facebook.com/salvusmusic, az utóbbiról tudjátok letölteni az Metamorf kislemez gyöngyszemeit.

Srácok, köszönöm az interjút..
Sok sikert és ugyanennyi sört kívánok nektek a továbbiakban! ROKKK!!!!!!


- KisPicuree -

 

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!