Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

A Csakazértis zenekart már nem kell bemutatni a hazai metál szerelmeseinek, de nem árt, ha ejtünk pár szót a kezdetekről.  A fiúk 2005-ben durrantottak először "Szigorú de igazságtalan" című lemezükkel, amit méltóképp meg is turnéztattak a Depresszió társaságában. A hirtelen jött sikert ki NEM aknázva visszavonultak a nyilvánosságtól és bezárták gondolataikat a próbaterem falai közé. 5 év csend után 2011-ben kaptunk választ a miértekre, ugyanis új frontemberével, Vörös Renátóval a zenekar országjárásra indult a Depresszió és Road zenekarok vendégeként. Két év koncertezés után napvilágot látott "Csak Játék" névre keresztelt második albumuk és természetesen egy új klip az "Én irányítom". Az új korong bemutatókörútja jelenleg is tart, a Subscribe, Leander Rising, The Idoru, Insane zenekarok társaságában, 14 helyszínen, országszerte. Csakzértsem múlhat el nyomtalanul egy Csakazértis turné: a karácsonykor megjelent második videójuk a "Mondd el"-re készült. Ennek kapcsán invitáltam beszélgetésre Vörös Renátót, az énekest.


-Szia Renátó, hogy vagy? Milyen a turné?

-Király a turné, úgyhogy jól vagyok, köszönöm :)

-Most jelent meg az új klipetek, milyen volt a fogadtatás?

Karácsonykor jelentettük meg a Mondd el-t, ajándéknak szántuk a zenekar barátainak. Sok a pozitív visszajelzés és nekünk is nagyon tetszik. Még nem futotta ki teljesen magát a videó, én úgy látom hogy eddig azokhoz az emberekhez jutott el, akik ismernek már minket, nekik nyilán bejön. A klip szépsége, hogy ez tényleg a zenekar munkája, nem kértünk meg senkit hogy csinálja meg, minden képkocka a zenekar elsöprő lelkesedését tükrözi, a felvételtől az utómunkáig.

-Mik a kilátások 2013-ra? Úton a harmadik lemez?

Kilátások szerencsére mindig vannak, és remélem hogy lesznek is. Ahogy telnek az évek egyre több úton haladhatunk tovább, igyekszünk a legjobb tudásunk szerint dönteni, és ha nem vagyunk biztosak valamibe, kérünk egy kis telefonos segítséget :) Én mindig a legnagyobbakat szoktam fárasztani, és világosan látszik az eredményeinken, hogy megéri hallgatni olyan barátokra, akik magasabban állnak  a rock and roll létrán, mint mi :)
Visszakanyarodva a kérdésedhez, amit biztosan látunk, hogy a jelenleg tartó őszi turnénk bővül még pár bulival, és ahogy vége lenne, kezdődik is a tavaszi hadjárat. Nincs megállás,csak koncertezés ezerrel. haha
Annyit mondhatok,  hogy az Insane zenekarral nagyon sokat piáltunk mostanában és ezt a kellemes időtöltést szeretnénk folytatni tavasszal is. A harmadik lemezről, kicsit korai még beszélni, de természetesen egyszer eljön az az idő is. A sok koncert mellett foglalkozunk ugyan az új dalokkal, de egyenlőre csak demózunk. Felveszünk mindent amit nem akarunk elfelejteni és hagyunk némi időt a daloknak hogy beérjenek. A Csakazértisre soha sem volt jellemző a kapkodás, inkább erős anyagot szeretnénk, mintsem sokat gyorsan. Amit érzek, hogy a soron következő korong zúzósabb lesz, érettebb, agresszívabb, szókimondóbb és egyértelműen érződik a hátunk mögött hagyott sok koncert illetve koncerttapasztalat. A poénokat nem lövöm le, sok meglepetést tartogatunk és sokat is fogunk dolgozni azért hogy meg is lepődjön mindenki :)

-Hogyan születnek a dalok nálatok?

Pont úgy ahogy a gyerekek :) Összedugjuk amink van, megszületik, nevelgetjük és utána csak viszi a pénzünket :) Több módszer is működik nálunk, dalra válogatja hogy mikor hogy a legjobb. A gitárosok sokszor kész témákkal érkeznek próbára, én felveszem, és utána kerül rá az ének valamint a dob. A másik eset, hogy gyakorlás közbe jön egy tök jó ének téma, alápengetek akusztikus gityóval valami alapot, és ez indítja be a többiek zenei fantáziáját. A szöveg és a dallam egyszerre jön, nem tudok kész dallamra szöveget írni, nem is erőltetem. Van olyan nóta, amit még a Csak játék albumra szántunk, de nem éreztem tökéletesnek az ének részét és lassan 3 éve íródik... Máskor pár nap leforgása alatt ér annyi érzés hogy 10 perc alatt megírom a lényeget. Összefoglalva, a zeneszerzés folyamatos, a szövegírás pedig akkor megy, mikor van is miről írnom. Nem akarok kesze-kusza művészléleknek tűnni, mert nem vagyok az, de tele van a kocsim 2 soros cetlikkel, összefirkált zsepikkel, a telóm diktafonja, a laptopom és a sokadik füzetet írom rongyosra. Már évek óta szeretném rendszerezni a sorokat, ha nem lenne zenekarom, bele is férne az időmbe :)

-A koncertek mellett marad időd a magánéletre ?

Marad persze. Sőt ha kívánhatnék hármat, még három koncertet kérnék :) Ha jobban belegondolsz, igazából pénteken és szombaton vagy ha ünnep van még egy napon szoktunk játszani, ez nem több heti 2-3 bulinál. Marad 4 napon  amikor nem zenélünk, ilyenkor otthon maradok és macinaciban intézem a zenekar ügyeit. Videót vágok, énekelni tanulok, gitározok, interneten dealelem magunkat, telefonálgatok, ilyesmi. A magánéletem tökéletes szimbiózisban van a zenekarral, és sok évembe került hogy kialakítsam ezt az állapotot. Lehet hogy szarul hangzik, de nem vagyok nagy "party arc" hétköznap. Szeretek tisztán lefeküdni, és a megszokott gitáros bögrémből kávézni, amiből a fogólapnál ki van törve egy darab :) Nem szól bele senki hogy mikor keljek fel, hova menjek... Mindig is ezt a szabadságot hajszoltam, és már tudom hogy a legnagyobb kihívások egyike, ha neked kell beosztanod az idődet és magadat kell leoltanod ha lemaradsz a dolgokról. 

-Mi a Csakazértis legfontosabb mondanivalója számodra?

Egy élő energiagyár, ami feltölt siker energiával ha hallgatod vagy ha játszod :) (haha) A mondanivalót a nevünk elmondja. Bizonyíts be magadnak és ha akarod másoknak is hogy ha van célod akkor csakazértis oda fogsz érni. Mindenki döntse el, hogy mit akar ettől az élettől, mi pedig a zenénkkel adunk hozzá egy kis löketet hogy tuti sikerüljön :) Ha arra vagy kíváncsi hogy nekem mi a cél, akkor itt ülnénk reggelig. A komolyabb dolgokba ne menjünk bele,  király lenne például ha a rádiók játszanának tökös rockot a ratyi 'Melodájn arcok helyett. A Csakazértis  egy szép görbe tükör ezeknek az arcoknak, mert mi nem váltunk homometálra, ha éppen azt nyomják a petőfin. Úgy lettünk sikeresek hogy meg tudtuk tartani az őszinteségünket, ezt érzi is mindenki aki jár a bulikra.

-Mit iszol, ha nagyon be szeretnél rúgni?


Ha nagyon be szeretnék akkor mindent! :) Ha az elején még nem sejtem hogy elázás lesz, akkor csak óvatosan tisztogatom pálinkával a hangszálakat. Ritka a képszakadás, de nyilván előfordulnak extrém helyzetek is ha muzsikus az ember :)

-Melyik zenekar tudja legkönnyebben leitatni a Csakazértist?

-Amelyik csak szeretné, állunk elébe! Az Insane -es srácok például Absint veszélyt jelentenek Antira, ez a legfrissebb! A Depresszió különös hatékonysággal és alapossággal itat, Rolcsit el is veszett egyszer Győrbe! Sorolhatnám, de olyan ez mint a Roadék pálinkája, biztos finom, de másnap senki sem emlékszik az ízére és az estére :)

Fotó: Erdélyi Tamás


Új klip: Csakazértis - Mondd el

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!