Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

A Rock Gyémántok online zenei magazin Rockváltó című sorozatában a Romanek Airlines zenekar Nektek adta át a képzeletbeli rockváltót.
Talán nem véletlen, hogy az első kérdésem a nevetekre vonatkozik. Hogy jutott ez eszetekben?

A névválasztás kb. 5 perces történet volt. A második próbánkra mentünk, amikor felmerült bennünk, hogy nevet kellene adnunk a formációnak. Semmiképpen nem akartunk nagyon komoly és direkt nevet adni a csapatnak. Én így emlékszem: Akkor már készülőben volt a zenekar talán legelső száma a "Rózsaszín illata", a Rózsaszín párduc c. film illetve rajzfilmek alaptémáját is felhasználtuk intróként emiatt folyamatosan a rózsaszínre asszociáltam, innen a rózsaszín. A kutyaharapás pedig valamelyikünk korában előadott "kutyás támadás" történetéből kapcsolódott. Tehát a kutyaharapás rózsaszín volt! Amúgy voltak még nagyon jó ötletek...

Ha jók az információim 10 év kimaradt a zenekar életéből, mikor is hanyagolta a zenélést. Mi volt az oka ennek?

Hosszú történet... 1997 tavaszára a zenekar mondhatni kiégett, ekkor alig 5 éves a banda, az előző két évben rengeteget dolgoztunk, hogy kialakítsuk RKH stílusát. Sokat koncerteztünk, válogatás nélkül mentünk mindenhova, de a sok munkának nem adtunk elég időt, hogy megtérüljön, persze most nem az anyagi oldaláról beszélek. Folyamatos útkeresés jellemezte a zenekart, ez nem mindig volt összetartó motiváció. Hónapokig csak improvizált a csapat, nem születtek komplex új számok ez volt a "Primitívek" korszak az RKH életében. (ezt 92 percben megörökítettük) Magánéleti problémák tovább nehezítették a csapat összetartást, majd a próbák, koncertek elmaradtak. A zenekar egyik fele másképp (akarta) élte ki az alkotóvágyát. Azt gondoltam, hogy egy kis szünet nem árthat... 10 év lett belőle.

Hogy történt a visszatérés?

Ragaszkodtam az eredeti arcokhoz, a hosszú szünetben folyamatosan próbálkoztam a csapatot újra összerántani, de ez nem sikerült. Túl sok idő telt el hogy az RKH nem zenélt, közben teljesen ki estem az underground-zenész körből, tehát más zenészekben nem gondolkoztam. Egyetlen társam volt az ügy érdekében, Miki. Miki az RKH pausa alatt összehozott egy új bandát a Wackor névre keresztelt triót. A tizedik évfordulóra készültek miközben újra indítottuk az RKH-t. Mikin sosem múlt a zenekar újra indítása. Ketten maradtunk a régi csapatból. Aztán rövidre zártuk a kérdést, hogy kiket válaszunk a hiányzó posztokra. Egyszerű és jó megoldásnak találtuk Kükit (Wackor) basszer és öcsém Krisz ének ritmusgitár. Úgy gondolom jó a mostani csapat, csak a pozitív dolgokat örökölte meg a múltból.

1996-ban harmadik helyen végeztetek a Marlboro Music fesztiválon. Mennyivel ért többet vagy kevesebbet akkor egy ilyen elismerés, mint most? Mit gondoltok erről?

Pontosan 1995-ben volt. (1994-ben a 18-as elődöntőig jutottunk) Akkoriban ez volt az egyetlen országos szintű megméretetés a rock zenekaroknak, hiteles szűrivel profi média háttérrel. Azt hiszem semmivel sem volt több se kevesebb értéke a mostani hasonló szintű tehetségkutatókhoz viszonyítva. Az igaz hogy több a technikailag fejlettebb zenekar mind akkoriban, ez nehezebbé teszi a vetélkedő zenekarok dolgát, de igazi egyéniségek most sincsenek sokkal többen.
Minden azon múlik, hogy az elismert zenekarok mit tudnak kezdeni az elért eredménnyel. A siker megtartása nem mindig megy külső segítség nélkül, ami viszont kompromisszumra készteti a zenészeket. Nálunk ez a "írjatok rádióbarát zenét és minden ok lesz" elvárásban jelentkezett. Szerinted?

Hallom készül az új lemez. Meséljetek erről!

A lemezt lassan 1 éve készítjük, ez az ára annak, ha saját stúdióban dolgozol.? Megpróbáltuk úgy összeállítani az anyagot, hogy méltó folytatása legyen a korábbi sikereknek. A Miki retro lemezként emlegeti ugyanis 1-2 korábbi kedvenc szám is helyett kapott a lemezen, a hangzást is a kilencvenes évek egyszerű HC megszólalásához lőttük be. Az RKH hű maradt a jó értelembe vett "stílustalan felfogáshoz", azt csináljuk, ami nekünk tetszik, igaz ez is egy stílus.

A honlapotokon elég kevés az info. Bár a december 19-ei koncert már felkerült, haha! Remélem hamarosan több koncert, kép is felkerül a rajongók nagy örömére.

Igen én is remélem! Erre meg van a drága emberünk, de most azt hiszem kilőtték a holdra és lekéste a vissza utat.

Elcsépelt kérdés, de nálatok szerintem ebből most van bőven: tervek?

Most a lemez befejezésére koncentrálunk, aztán koncert x koncert x koncert!!
Szeretnénk megint a hazai underground egyik ismert bandája lenni!
Terv a külföldi bemutatkozás is.
Jövő tavasszal nekilátunk az új lemez felvételeihez! Tele vagyunk jobbnál jobb anyaggal, bepótoljuk a 10 év kihagyást. Remélhetőleg sűrű évünk lesz!

Melyik magyar zenekarnak adnátok át a képzeletbeli rockváltót?

Ez a banda a DOGHITTERS. A kutyák összetartanak, falkában nagyon erősek! A friss elsőlemezes banda méltó odafigyelést érdemel!


http://www.rkh.hu

-Boltsek Andrea-

[2010. március]

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!