Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Október közepén indul a 10 éves Wisdom zenekar országos turnéja, mely a legtöbb helyen ingyenes! E neves évforduló alkalmából, Molnár Máté, a zenekar basszusgitárosa válaszolt kérdéseinkre!

 

 

 

 

 

A legutóbbi lemezetek óta, ha jól számolom, több mint 4 év telt el. Mit csináltatok ennyi ideig? Ennyire nehéz volt megfelelő énekest találni, vagy szándékosan tűntetek el?

A 4 az simán 5 is, mert a Words Of Wisdom 2006-os lemez, de ha szigorúan vesszük, akkor csak 4 és fél év telt el a Judas megjelenéséig. Hát egyáltalán nem jó szándékunkból tűntünk el, hogy megkíméljük magunktól a közönséget és a zenésztársadalmat, hanem egész egyszerűen nem találtuk meg a megfelelő embert a folytatáshoz. Kiss Zoli teljesen jó lett volna, de nekünk egy egész ember kellett, aki ha kell, minden idejét a Wisdomra tudja fordítani, ugyanis általában olyan sok az elfoglaltság a zenekarban, hogy nem nagyon fér mellé projectezgetés.

Sok embert érdekelt, amikor a mostani énekesetek arcát sokáig nem fedtétek fel, hogy ki is az új énekes? Miért gondoltátok helyesnek, ha Nagy Gábor személyét nem feditek fel?

Mert nem volt új lemez, semmi, ami okot adott volna rá. A marketing célok mellett több tényező is adódott, amiért ezt megléptük, például fontos volt az is, hogy így nem NG személyére koncentráljanak az emberek, hanem a hangjára. Tökéletesen bejött amit elterveztünk, és szerencsére teljesen el is fogadta a közönség őt. Pedig azt mindenki tudja, hogy milyen borzasztóan nehéz dolog egy frontembercsere után érvényesülnie egy zenekarnak.

Hogy érzed, Gábornak sikerült maximálisan beilleszkednie a Wisdom zenekar életébe?


Az volt a szerencse, hogy lassanként történtek a dolgok. Már tavaly március környékén elkezdtünk demózgatni, utána folyamatosan egyre komolyabban folytak a munkálatok, így volt ideje belerázódni. Ha hirtelen egyből a mélyvízbe került volna, biztos döcögősebben ment volna neki a beilleszkedés, de így elég zökkenőmentes volt. Amúgy nekünk is volt mibe visszarázódni a sok kihagyás után.

Ahogy elnézem a zenekar dobosait, velük nem voltatok valami szerencsések... Mennyire érzed most stabilnak ezt a felállást?

Én pedig azt mondom nagyon szerencsések voltunk, mert mindig iszonyú jó dobosaink voltak, de a legszerencsésebbek biztosan most vagyunk, mert Balu stílusilag is tökéletesen passzol a Wisdomba. Tulajdonképpen ő az első dobosunk, aki szívvel lélekkel azt a zenét szereti, amit csinálunk, és emellett még marha jól is csinálja.

Az új lemez idén tavasszal jelent meg. A mai lemezeladási nehézségek mellett mennyire látod érdemes még egy profi külsővel is megtámogatott cd-t megjelentetni?

Persze. Az én felfogásom szerint nem azért kell a lemezeket minél tökéletesebbre csinálni, hogy minél többen megvegyék, hanem hogy olyan dolgot tegyünk le az asztalra, amire idősebb korunkban is büszkék leszünk, valamint jó érzéssel töltsön el, hogy megcsináltuk azt, ami tőlünk tellett. Nekem a zene nem arról szól, hogy kompromisszumok árán minél előrébb törtessünk, és minél többet kaszáljunk, hanem hogy addig írjunk egy dalt, készítsünk egy klipet, egy borítót, amíg azt tökéletesnek nem érezzük. Persze emiatt általában sokkal korábban neki kell feküdni a dolgoknak, és nem lehet az utolsó pillanatra hagyni, de ez a velejárója, valamit valamiért. Igazából én nem is értem hogy tud valaki kiadni olyat a kezéből, amivel nem maradéktalanul elégedett.

10 éve létezik a Wisdom... melyik volt eddig az a pont, amikor azt mondtátok, na ezért megérte...


Sok ilyen pont volt, már egészen a kezdetektől. Pl amikor először közös színpadra álltunk olyan hazai zenekarokkal, akiknek koncertjein pár évvel előtte még az első sorban tomboltunk. Vagy talán a legnagyobb élmény, amikor az Iron Maidennek előzenekarkodhattunk a Kisstadionban és a Judas Priestnek Bukarestben. Aztán a lemezek megjelenésétől, a klipek forgatásán keresztül, a teltházas Wigwam bulikon át rengeteg olyan momentuma volt a wisdomozásnak, amit soha semmiért nem cserélnék el. De szerintem a többiek is így vannak ezzel.

Volt e olyan a 10 év alatt, hogy feladjátok?

Olyan hogy teljesen feladjuk, nem került szóba még soha. Ha nem találunk rá NG-re, akkor valószínűleg egy más formában működne most a zenekar, de szerencsére ezen most nem kell gondolkozni.

10 év nem kis idő egy zenekar életében. Mi tart össze benneteket?

A Royal Vodka:).

Mire ez az interjú megjelenik, már elkezdődött az őszi turné, mely mellé egy elég komoly szponzort is találtatok,így emiatt ingyen lehet Wisdom koncertre menni.... hogy sikerült ezt így összehozni a mai gazdasági helyzetben?

A Royal Vodkát forgalmazó céggel már több mint 5 éves a kapcsolatunk. Már a 2007-es lemezbemutató turnénk mögött is a Jagermeister állt, mely ugyanabba a családba tartozik. Aztán a Jager profilt váltott, viszont a Royal Vodkának teljesen belefértünk a terveibe (a Jageres együttműködés sikereire alapozva), és valahogy így indult a kapcsolat. És innentől volt pár év sikeres együttműködés, mire egy ilyen nagyobb szabású dolgot össze tudtunk hozni közösen, mint ez az ingyenes jubileumi turnénk, az X Wise Years Tour.

Sok zenekar panaszkodik, hogy nem járnak a koncertjeikre, ugyanakkor, ha megkérdezem tőlük, hogy ők milyen hazai zenekar koncertjére mennek el, akkor csak néznek. Ti jártok magyar zenekarok koncertjeikre? Ha igen, melyikre?

Mi annyit játszunk/játszottunk együtt a hazai zenekarokkal, hogy különösebben már nem igényeljük, hogy még azon kívül is megnézzük őket valahol. Nyilván más lenne a helyzet, ha nem hetente látnánk őket, de így erről most nem tudok érdemben nyilatkozni. Külföldi előadók koncertjeire megyünk, ha olyan jön, ami érdekel, úgyhogy mi azért a koncertre járósabbak közé tartozunk.

Mit gondolsz, miért csökkennek manapság a koncertlátogatók száma?

Világszinten egyértelműen a túlkínálat miatt. Mivel egyre több a zenekar, többfelé oszlik a közönség. Hazai szinten pedig kevesebb az emberek pénze, így már nem mennek el minden buliba, hanem csak azokra, amelyek tényleg érdeklik őket. Érdemes megnézni a jól működő zenekarokat, nem hiszem, hogy panaszkodnak a nézőszámra. Itt vagy jó a menedzsment, vagy jó a zene, vagy mindkettő, de működik, és eljárnak a koncertjeikre az emberek. Amely zenekarok meg nem csinálnak semmit, csak várnak a sült galambra, igazából nem tudom mire számítanak. Valami aktivitás folyamatosan kell legyen egy zenekar körül, hogy az érdekes lehessen egy koncertre járó számára.

Mire számíthat, aki elmegy a Wisdom turné egyik állomására?

5 mosolygós fiúra, akik kb másfél órán keresztül csinálnak bohócot magukból a színpadon.
Amúgy van egy olyan Facebook játékunk a turnéval kapcsolatban, hogy ha a turné 9 vidéki állomásának Esemény oldalán jelöli valaki magát, hogy "Ott leszek" és az eseményt legalább 1x megosztja az üzenőfalán, akkor 1-1 Judas CD-t és koncertjegyet nyerhet a december 17-i budapesti lemezbemutatóra! Ezeket majd mindig az adott koncerten, a helyszínen adjuk át.
A lemezbemutató a Club 202-ben pedig a Keep Wiseman Alive bulijaink hagyományait követve díszlettel és pirotechnikával lesz felturbózva, illetve ott is lesz egy akciónk a Royal Vodka jóvoltából, nevezetesen hogy aki elővételben veszi meg a koncertre a jegyét, és az első 300 elővételes jegyvásárló között érkezik a helyszínre, egy Wisdom pólót kap majd ajándékba.
Szóval ilyesmikre lehet majd számítani.

www.wisdom.hu

-Rob-

 

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!