Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Jarboe egyedülálló jelenség a zenei színtéren, képes dalonként más hangulatokat, más mûfajokat elõvenni a lemezein, és mindet tökéletesen énekli, kántálja, morogja vagy sikítja el. Dolgozott már többek között Maynard James Keenannel (Tool, A Perfect Circle) is és készített közös lemezt a Neurosis-szal.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy mi lesz a június 8-ai Jarboe koncert helyszíne, aztán egy héttel a fellépés elõtt kiderült, hogy a Vörös Yukban lesz, elõtte egy görög black horda és egy magyar post-rock zenekar.
Ebbõl végül Kék Yuk lett és plusz egy magyar post-rock banda.

A Torn From The Earth zenekart valószínû az utolsó pillanatban szervezték le, mert egy programajánlóban sem találkoztam a nevükkel. Isis/Neurosis-féle súlyos, tördelt zenét játszottak, amiben nem tudni, mikor szándékos a lassulás, és mikor van az, hogy csak úgy sikerült. Lelkesen nyomták a még csak lézengõ közönségnek a dalaikat, ha jól emlékszem, egy kivétellel sajátok voltak (a feldolgozás címét nem értettem).

A salgótarjáni Corrodal zenekar elszenvedhette azt, ami sok zenekar rémálma, hogy kimennek a színpadra, és le kell fújni a koncertet. Az oldalukról letölthetõ számok alapján ígéretes, hol elszállós, hol bevadulós instrumentális post-rockot játszó csapat gitárosát már az elsõ számban cserben hagyta az erõsítõ, egyáltalán
nem szólt. Hoztak másik motyót, amivel elkezdtek még egy dalt, de az se bírta tovább 1-2 akkordnál. A srác bemondta a mikrofonba a tanulságot: "Ne vegyetek Peavey-erõsítõt!":)
Sajnos ennyi volt a Corrodal fellépése...

A Naer Materon koncertjérõl egy Hofi-történet jut eszembe, amikor egy színdarabban a zene után kellett volna
színpadra lépnie, de a parókától nem hallott semmit, csak azt látta, hogy "a vonó jön föl meg le". Hiába voltak a szokásos (vagy annál extrémebb) arcfestések a gitárosokon, a villámkezû dobos, a rothadó druidának öltözött énekes, a páncéljelmezes basszusgitáros, hiába mondták be, hogy "We are Naer Mataron...from Hell!", a görög black metal banda hangosítása egy kalap szar volt! Láttam, hogy élvezik és teljes odaadással játszanak, csak éppenséggel nem hallottam, hogy mit, szóval hagyjuk is...

A mûvésznõ fellépését egy hasonlóan béna hangosítás agyoncsapta volna, úgyhogy aggódtam, hogy mi lesz, de valószínûleg megtalálták a varázsgombot a keverõpulton, mert a Jarboe koncert sokkal jobban szólt.
Legutóbbi albuma, a pusztítás indiai istennõjeként ismert Kalit megidézõ 2008-as Mahakali eléggé metalosra
sikeredett, még Phil Anselmo (Down, ex-Pantera) és Csihar Attila (Mayhem, Sunn O))), stb.) is énekelnek rajta,
úgyhogy a rockerfüleket is érdekelhette az aktuális európai lemezbemutató turnéja. Volt itt drone metalos zúzás,
törzsi dobolás, effektek laptopról és mindezeket Jarboe imádkozó szertartásos énekstílusa oldotta fel, vagy épp megerõsítette. A zene hatását nehéz leírni: néha csak ámultam megmerevedve, mint egy darab fa, más dalok viszont (pl. The House Of Void) átmozgatták az egész testet. Az énekesnõ többször átmászott a színpad elõtti barikádon, az egyik hordót arrébb is lökte, megjegyezve (ha jól értettem), hogy nem szereti, ha ennyire elválasztják a közönségtõl. Számomra feledhetetlen pillanatok voltak, mikor kijött közénk, és a közönségben, a rajongóitól körülölelve énekelt teljesen átszellemülve. Hatalmas kisugárzása van!
A csapat arculata se volt semmi, Jarboe egyszerû fekete ruhában egy nagy bögre teával (a blogjából kiderül,
hogy beteg volt), a szigorú tekintetû arab basszer, az óriási gitáros (aki a koncert végén meglovagolta a barikádot), a nagydarab, szõrös dobos és a teletetovált, cybergoth öltözékû, méteres rasztájú kütyübajnok, aki laptopon és valamilyen speciális szintin nyomta, de dobolt is egy afrikai dobon (talán djembén).
A koncert rövid volt, de igazán velõs. Meg is lepõdtem a végén, amikorra hihetetlenül felfokozták a hangulatot
azzal a kõkorszaki rituáléba illõ dallal, hogy ennyi volt. A koncert minden pillanatát élveztem, ezért nem tûnt fel, amit többen is mondtak, hogy nagyon rövid volt a mûsor, de Jarboe torka valószínûleg ennyit bírt.

A csapatoknak elismerésem, fõleg Jarboe-éknak, a technikát meg ideje lenne helyrerakni a Yukban...

http://www.myspace.com/tornfromearthbp

http://corrodal.uw.hu

http://www.myspace.com/naermataron

http://thelivingjarboe.com

Fotók: Vajna Nikolett - www.gothic.hu

- TZ -

 

 

 

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!