Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon


Massacre / MusiCDome

 

Elõbb hallottam a Stormwind gitárosáról - Thomas Wolf -ról, mint karate-bajnokról, mintsem zenéjükkel megismerkedhettem volna. Aztán ez is bekövetkezett. Mondhatom, legalább annyira megütött a zene, mintha Thomas - bajnoki mivoltában - személyesen célozta volna be edzéseken kicsontosodott ujjaival a fülemet! Szóval üt rendesen. Mindenhol, nem csak fülben. Dögös egy zene, annyi szent! Add ehhez a bajnoki gitárhangzáshoz még az ex-Candlemass énekes Thomas Vikström nem épp kezdõ hangját, aztán ragassz rá egy régi Malmsteen vagy Symphony X dallamvilágot, kapsz egy remek, dallamos, erõteljes, kitûnõen megírt és elnyomott anyagot!
Amiért nem tudnám teljesen tökéletesnek ítélni az albumot, az a nem túl eredeti zenei világ, amiben utazik, ám ezt a maga módján a Stormwind mégis tökéletesen teszi. Igaz, hogy rengetegszer hallottunk már hasonló melódiákat, ismerõsek a fülünknek a hangzások, de valahol ebbõl az igényesen leszállított áruból mégsem lehet elég a mai nu metáltól vészterhes égboltozat alatt!
Tíz remekül megírt nóta hallható az albumon, azt hiszem, mind olyasmi, ami nem egykönnyen mászik ki az ember fülébõl (Thomas - mindkettõ - jó nagyot odavágott!!!), még a jó magyar tejfeles krumplileves fõzése közben is Stormwind dallamfoszlányokat fütyörésztem (a házunk mellett lakó rigók nagy örömére...).
Az a fajta igényes muzsika ez, ami nincs túlbonyolítva ( nem véletlenül említettem a régi Malmsteen anyagokat - ó, ha a Rising Force egyszerûen nagyszerû világában folytatta volna útját Yngwie mester ! - és a korábbi Symphony X cuccokat), az elõdökbõl a jó dolgokat vette át (tartotta meg?): a nagyszerû, mesteri gitárdallamokat, kis szólóbetéteket, amik azért nem vágnak földhöz, de egyszerûen zseniálisak, a nem túlzottan meghatározó, ám mégis alapvetõen fontos szintihangzásokat, a kitûnõen megalkotott és elõadott énekdallamokat, a könnyed, de épp ezért élvezhetõen és biztosan nyugvó alapokat!
Thomas Vikström hangja sokkal jobban lenyûgöz, mint a Candlemass-os idejében tette (lehet, hogy nem voltam csak felkészülve rá?), megint a Malmsteen-féle Rising Force hasonlatot kell elõvennem: õ itt képes olyat énekelni, mint Soto mester tette azon az albumon, ami számomra etalon sok tekintetben a mai napig is! Bárcsak minden századik bandának lenne ilyen énekese, azt hiszem, nem állna rosszul a világ hatalmas torkokkal!
A lemezen hallható egyik dalt - a Golden Tears-t, egy gyönyörû balladát - a norvég légitársaság nemzetközi járatain játsszák egy ideje, azt hiszem, ez nagyon szép dolog (kivel kellett a csapatnak ezért együtt éjszakáznia? :o))! Nagy dolog ez a mai világban, amikor a mocsok és a pop elönt mindent, nagy dolog, ha egy metálbanda ilyen lehetõséghez jut, és közben nem kell átírnia a dalait, nem kell megalkudnia a kor trendjeivel, hanem a maga igényességével együtt kell valakiknek, akik - talán tudatlanul - ezzel a metál mûfaját is segítik! Milyen rokonok kellenének a Malévnél egy ilyen akcióhoz kis hazánkban? (nincs valakinek ismerõse véletlenül arrafelé, volnának tippjeim...?)
A lemez egy összességében is és dalonként is nagyszerû mû, igaz, már egy jó alaposan kitaposott ösvényen jár, de ez ne zavarjon senkit, mert ezt nem olyan álságos módon teszi, hogy ne tudná az út menti fák elismerõ meghajlását kivívni!
Ha csak a modern speed-prog-szimfonikus metált szeretted is eddig, hallgasd meg a Stormwind viharának tombolását, aztán nézz vissza a múltba, keresd meg a korelõdöket, légy elégedett a hallottakkal, örülj, hogy a TIÉD is lehet ez a nagyszerû muzsika!

Gyebnár Mónika

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!