Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

SZÖRP

Igaz, hogy a Szörp nem rockot játszik, de színvonalas élõ zenét, ami az acid jazz mûfajba sorolható (leginkább a feldolgozások miatt). Hogy miért van az, hogy profi, rendszeresen session zenészként is dolgozó muzsikosok nem érhetik el a megérdemelt sikert Magyarországon, egyszerû a válasz. Mindenhol megy a "parasztbutítás", a rádió és TV adók megelégednek a tátogók igénytelenségével, hiszen az emberek jelentõs része nagykanállal falja, amit elé tesznek, így az amúgy sem nagy magyar piacon elég mostoha sorsuk van a rétegzenét játszó csapatoknak. Természetesen ez is szóba került Gátos Ivánnal, a Szörp szintetizátorosáva és egyik fõ zenei agyával folytatott beszélgetésem során, amire egy zalaegerszegi koncert után került sor.
Hogy sikerült a fellépés ma este? Mekkora érdeklõdésre számítottatok?

Iván: Amíg nem érkeztünk ide, addig nem tudtuk, hogy mire számítsunk. Azt tudtuk, hogy a Városi Hangversenyteremben lépünk fel, tehát valami komoly dologról van szó, ahol székek vannak betéve, és ez már önmagában megriasztott, de én úgy láttam, hogy közel tele volt, és nagyon tetszett mindenkinek. Nem csináltunk még ilyen jellegû koncertet, és nem volt olyan, hogy meghívott volna egy ilyen kulturális intézmény Nagyon jól esett!
Akkor máskor is jöttök?
Iván: Persze! A zalaegerszegi iskolások mondták, hogy nagyon jó lenne, ha mennénk máshova is. Remélem megszervezik, és akkor tudunk jönni máskor is!
Mostanában egyre többet lehet hallani rólatok, bár annak ellenére, hogy elég sok mindenki látható más zenekarokban, nem nyom benneteket a média. Ez számomra elég furcsa.
Iván: Ez azért van, mert nekünk nincs hivatalosan Mahasz által jegyzett kiadónál megjelent lemezünk, ugyanis elõször is angol nyelven zajlunk, ami már eleve visszatetszést kelt, másrészt meg az, hogy a kiadónak pénzt kéne költenie. A zenekar 9 tagú, nem egy emberrõl van szó, és akkor egyszerûen az van, hogy az a pénz, amit ránk költhetne a kiadó, azt ránk is kell költse, így nem nyerészkedik rajta. Az a probléma, hogy van egy kerete, és szépen elteszik a pénzt az ott lévõ emberek, és olyan emberek vannak nagyon komoly pozíciókban Magyarországon a kiadóknál, akiknek ez a fontos. ...és ezt nekik is megmondom egyébként, habár pontosan tudják, hogy állunk velük, mert minden kiadónál voltunk tárgyalni. Csak az ilyen irdatlan komoly bevételû produkciókban gondolkodnak, például Papp Ritára és a hasonlókra. A legjobb példa rá az a produkció, ami egy Tesco parkolójában zajlik a színpadon. Szóval felmegy egy olyan ember, akit szeretnek, és akkor azt adják ki, mert Magyarországon nincs akkora piaca a rétegzenének, hogy megérje a kiadónak kiadni. Csak én azt nem értem, hogy miért nem fontos egy kiadónak imidzs szempontjából kiadni egy igényesebb anyagot!
Eszter sem vonzza a közönséget? (Tudva levõ, hogy Váczi Eszter a Jazz+Az-ban énekelt, és párhuzamosan csinálta a két zenekart.)
Iván: Dehogynem! Közönség lenne, csak az a baj, hogy sokan vagyunk, tehát azért is visszük a pénzt, és olyan dolgokat csinálunk, amihez a rögzítéséhez szintén pénzre van szükség, és a kiadó nem hajlandó annyit költeni. Ilyen árak mellett ad neked 300.000 Ft-ot, otthon egy számítógéppel megcsinálod, aztán kiadja, és megmutatja külföldi anyavállalatnak, hogy itt a produkció, és a többi pénzt, ami érkezik, mind elteszi zsebre. Szóval nagyon sokan megcsinálják a zenekarok közül, hogy bevállalják azt, hogy amikor "playbackelni" kell, akkor azt csinálják, és olyan számokat is írnak, ami nem igazán birizgálja meg az agysejteket, mi meg erre nem vagyunk alkalmasak. Nem tudok úgy csinálni!
Akkor gondolom a jövõben sem lesz ilyen fellépés...
Iván: Ha a Jazz+Azt vesszük, õk maximum akkor "playbackeltek", amikor a szponzor rendezvényére vagy a TV-be el kellett menni, ahol egyszerûen muszáj, mert a technikai lehetõségek nem olyanok, de mindenhol élõben játszottak, és nem az volt, hogy ahol 70-et fizetnek, ott "playback", ahol meg 170-et, ott pedig nem. Nálunk ez úgy néz ki, hogy mi televízióban "playbackelünk", ott az megy, hogy "öt perc múlva tudtok kezdeni?", és el tudod képzelni, amikor a három fúvósnak be kell állni! Alapvetõen annyi a különbség a többi zenekarhoz képest, hogy õk úgy építik fel magukat, hogy mi az, amit el lehet adni. Ha ez jól meg, akkor ezt csinálom, ha meg nem, akkor nem csinálom. Mi meg inkább ezt szeretjük csinálni, és nagyon reméljük, hogy ebbõl meg tudunk élni.
Barbinek Gábor: ...és nem megy jól egyelõre, de ezt csináljuk.
Persze emellett csináltok "session" dolgokat...
Iván: Igen, mindenki csinál mást is. Például a basszusgitárosunk (Fehérvári Attila - Black - Out) Magyarország legszínvonalasabb rockzenekarának basszusgitárosa, Eszter Cserháti Zsuzsánál vokálozik , én a Bon-Bon-ban játszom.
Gábor: Muszáj, mert pénzt is kell keresni!
Iván: Ha ez így mûködne, ahogy az utóbbi három hétben mûködött a zenekarunk, én esküszöm, hogy semmi mást nem csinálnék! TV-rõl TV-re mászkálunk, élõ felvételeken veszünk részt: most voltunk egy olyan mûsorban a Bikinivel meg a Back To Blackkel...
Attila:...és tényleg élõben! Aztán még voltunk még egy felvételen egy kisebb TV-nél, ahol pedig egy komplett 45 perces koncertet adtunk.
Én azt vettem észre az utóbbi idõben, hogy egyre inkább jön vissza az élõ zene, mármint úgy értem, hogy például elkezdtek köpködni a Kozsó-féle playbackelõ bandákra". Ti ezt hogy látjátok?
Iván: Hát azért nem jó, mert például a Kozsóéknál, meg az ilyen zenekaroknál (inkább hívjuk õket együtteseknek), amelyik csak "playback"-kel képes csak fellépni - a V.I.P. vagy a Shy Guys - egyszerûen nem képes máshogy elõadni, egy Kozsó egyszerûen nem tudja elénekelni, amit csinál.
...és az Akt?
Iván: Ott minden rendben van, ott egyedül Kozsó a probléma.
Iván: Most ezt az élõ TV felvételt is felvettük, három és... eljátszottuk a számot egyszer, és tökéletes. Gyakorlunk minden héten, külön fúvós próba van, komolyan vesszük a dolgokat.
Az album már megjelent...
Iván: Saját erõbõl készítettük, ki nem jött, igazából egy éve van kész, szerzõi kiadásban jelentettük meg. Ugyanolyan stúdióban vettük fel, mint bárki más, tehát nem valami szar helyen voltunk. Tehát most van ez a CD, ugye nem terjesztetjük egyelõre senkivel, mert saját kiadás, annyit készítünk belõle, amennyire szükség van, de van hivatalosan nyomott borító. Tehát ez mind saját erõbõl jött létre: mi szedtük össze a pénzt, én kevertem az anyagot, ugyanolyan minõségû, mint bármi más zene, csak egyszerûen nem a BMG-nél jött ki...
Említetted, hogy valószínûleg lesznek magyar szövegek is. Eddig olyanokat hallottam, hogy nem nagyon jött össze a magyar szöveg, nem fekszik Eszternek...
Iván: Igen. Képzeld el, olyanok történtek, hogy meg van ez a négy számunk felvételen, odaadtuk szövegíróknak, és õk visszaadták, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. MI azt külön kértük, hogy ne olyanok legyenek, hogy "Várok Rád..." , "Válassz egy csillagot..." meg "ha fáj akkor nagyon fáj", persze az sem kell, hogy matematika képletekrõl énekeljen az Eszter, de legyen egy sajátos szövegvilága a számoknak, ami megkülönböztet minket másoktól.
Különben járjátok az országot, vagy a ez most egy különleges alkalom?
Iván: A vidék mindig különleges! Pécsett nagyon szeretnek minket, a Pécsi Napoknak már hivatalos vendége vagyunk. Az a probléma, hogy sokan vagyunk, eleve nem férünk be egy autóba, félõ, hogy nem tudjuk kifizetni az útiköltséget, esetleg nem férünk el a klub színpadán. Voltunk még Szegeden, és az is iszonyú jó volt! Nagyon sok helyen igény lenne ránk, csak nem mindig jutunk el.
Olyan dolgokról is hallottam, hogy eddig klubfellépéseitek voltak, de idõvel mintha kinõttétek volna a klubokat, és most már inkább nagyobb helyeken szeretnétek fellépni.
Iván: Az az igazság, hogy minden szempontból most tartunk a kettõ között, tehát már kinõttük a klubvilágot, ami nem azt jelenti, hogy ne vállalnánk be, mert játszunk klubokban, és imádunk is klubokban járni, viszont a nagyszínpadra talán még nem vagyunk eléggé felkészülve. Tehát az, hogy itt ennyien voltak, annyira szuper, egyszerûen hihetetlen. Most igyekszünk jobban megismertetni magunkat, és reméljük, hogy ez össze is jön, és még a Bravóban is írnak rólunk egyszer. Ha-ha!
Akit érdekel az album, a következõ címen érdeklõdhet: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Héda

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!