Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Géniusz

A majd 20 éves Geniusz együttes újra létezik! Nemrég jelent meg legújabb lemezük: Ha-jó címmel! Ez alkalommal beszélgettem e-mailen, a zenekar vezetõjével, Oplaznik Péterrel

-Mikor is alakult meg a Géniusz elõször?

Szinte gyerekkorunkban, kb 20 éve. A kezdetekben igazi lelkes amatõr zenekar voltunk, utána több fontos korszakunk következett.

Legutoljára a 90-es évek elejei kecskeméti koncerteteken hallottam Rólatok, aztán eltüntetek - legalábbis számomra...Mi történt Veletek mostanáig?

Részletesen érdemes a weboldalunkon elolvasni. Rövidre fogva 1997-ig közel 1500 élõ koncertet adtunk megalakulásunk óta. Sok volt, elfáradtunk, kiégett az igazi tûz. Úgy pedig nem érdemes csinálni. Ezért álltunk le. De a hangszerek és a szív megmaradt és egy-két éve újra megjött az igazi múzsa is, és megcsókolt. Végre.

Minek hatására döntöttetek úgy, hogy újra öszeálltok?

Belsõ indíttatás. Hiányérzet. Nem tudunk és nem akarunk tovább e nélkül élni.

Nincs köztetek énekesnõ

Valóban sokáig dolgoztunk lányokkal. Az elsõ énekesünk, Csengerí Attila távozása után úgy hittük, hogy ez egy izgalmas vonal. Egyébként az is volt, több sikerünk volt így is, de aztán rájöttünk, hogy nem ez az igazi arcunk.

Milyen fogadtatása van a mostani Géniusznak?

Még korai errõl beszélni. Most léptünk csak be az elõszobába. A lemezbemutató koncert nagyon rendben volt, elõre mutató. A lemezünket aki hallotta, óriási fejlõdést tapasztalt. Szerintem is így van.

Beszéljünk egy kicsit az új lemezrõl...Mit érdemes tudni róla?

Szívbõl született. Nem akart megfelelni semminek, csak magunknak. Gitárzene, és fontosak a szövegek. Van hangulata, és stílusa. Így gondolom. Nem túl trendi, de szerintem nagyon húzós és értékes. Nagyon jól szól, kiváló stúdiót és hangmérnököt sikerült bérelni. Persze így is sterilebb, mint az élõ koncertjeink, de már sokkal közelebb van az igazsághoz, mint az elsõ két album.

Te hogyan kategórizálnád a lemezen hallható dalok stilusát? Tudom, ez a leggonoszabb kérdés, amit egy újságíró feltehet

Szöveg és gitárcentrikus rockzene. Egy nagy csipet a régi nagyokból, egy kis csipet a mai sztárokból és egy bazi nagy csipet magunkból, akik egyébként nem vagyunk ultra különlegesek, de a nagyon kommersz dolgoktól mi is rosszul vagyunk.

A kiadó mennyire támogat titeket? Mit tesz meg a zenekar sikerességért?

Nagy kiadónk van. Megállapodásunk szerint a gesztenyét nekünk kell kikaparni, õk nem sokat tudnak hozzátenni a sikerhez. A nagy, jobban fogyó kiadványokra fókuszálnak. Sajnos azonban ez érthetõ.

Lehete e már tudni arról valamit, hogy mennyire fogy a Ha-jó lemez?

A lemezfogyással egyáltalán nem foglalkozunk, ugyanis az Magyarországon az ilyen zenekaroknal szinte nulla. Majd év végén lehet levonni következtetést, amikor már sikerült majd sokakat felénk fordítani. Akkor eldöntjük, hogy a következõ album majd milyen formában jelenjen meg. Merthogy az ineternet és az alternatív zenekereskedelem már most is megelõzi a hivatalos kiadókat, ebben a stílusban fõleg.

Rajongókkal tartjátok-e a kapcsolatot?

Erre koncentrálunk a jövõben leginkább. Tudni kell, hogy mi nem a nagy sztárok kategóriába tartozunk, a mi rajongóink elvileg bármikor elérhetnek bennünket akárhol. Ez más világ, itt nem tudunk és nem is akarunk nimbuszt építeni. Azt majd építi a zene, szép lassan, mint korábban, reméljük.

A régeik mennyire emlékeznek még rátok? Láttok-e régi arcokat a koncerteken?

Szerencsére nagyon! Ez ad erõt! Van néhány olyan megható üzenet, amivel még a kemény zenész-fiúk sem tudnak mit kezdeni, elszorítja a szivünket.

Apropó, koncertek: terveztek e valami nagyobb turné-féleséget. Nem feleséget! Hahaha!

Gondolkozunk és dolgozunk valamin. A nyárról már lekéstünk és egyébként is sok más dolog miatt csak elvétve lehet koncertünk. Õsztõl komolyabban vennénk az élõ bulikat, mert azt hiszem, abban vagyunk a legjobbak.

Gondolom, az eltelt évek alatt némelyikõtöknek azért csak bekötötték a fejét... gyerekek vannak a zenekarnak?

Négyünknek 9 gyermeke van. Gondolom így elmondható, hogy nem volt fölösleges a néhány év Géniusz nélküli esztendõ

Ha van család... mennyire támogatják a zenekart?

Sok sok küzdelem és erõ kell ahhoz, hogy az ember ne áldozza föl a családját vagy éppen a vágyait a másik kedvéért. Nem tagadom, hogy nekem mindkettõ nagyon fontos. Így viszont, ha több lovat akarsz megülni egyszerre, akkor vállalnod kell a nehézségeket. Az van bõven.

Mivel foglalkoztok a zenélésen kivül?

Szerencsére mindannyiunknak jó munkája van, és így nem kell a zenét muszájból csinálni. Azt megfogadtuk, hogy többé úgy nem csinálunk semmit. Van közöttünk, aki élelmiszer-kereskedelemmel, van aki házak építésével, van aki számítógépes bankjegytitkosítással és olajkútalkatrész-forgalmazással foglalkozik. JóÓÓ miii? Tiszta röhej!

Mi a véleményed a hazai zenei életrõl? Vannak e kedvenc hazai zenekarok?

Én a hülyegyerekekkel nem foglalkozom. Ide sorolom a médiasztárvilágot, de legalábbis annak a 80 %-át. Viszont az ettõl kívül esõ zenei világ szerintem nagyon sok értékes produkciót kínál. Semmi okunk a panaszra, azért mert a médiából a hülyeség folyik, attól még van élet, sõt ott van igazán élet. Viszont a piacunk kicsi, így tényleg csak a nyomulósok tudnak egy ideig megélni, a többieknek több lábon kell állni. De inkább állunk több lábon, mint játszuk azt a majmozást, ami az "elsõ vonal"-ban megy.

Milyen zenéket hallgattok általában?

Mindanyiunknak egy kicsit más az ízlése. Én a hangulat és érzésközvetítõ, szövegcentrikus rockzenére indulok be. Nem érdekel a kétprces gitártekerés, nem mond semmit. Két jól megfogott riff és egy eltalált mondat rám nagyobb hatásal van. Hazai kedvenceim a Kispál, Tankcsapda, de szeretem a Quimbyt, Eleven Holdat , stb. Kintrõl az angolszászok: Coldplay, U2, Oasis, stb.

Hol lehet veletek legközelebb találkozni?

Majd megírom

Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!