Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Depresszió

A Depresszió rajongók nagy örömére szeptember 27-én megjelent a zenekar legújabb, harmadik nagylemeze Egy életen át címmel. A megjelenés napján 15 órától dedikálást is tartottak a Hammer Zenebarlangban. A lemezen 12 dal és egy intro hallható, valamint a meghívott vendégek repertoárja sem semmi: az Insain-es Oszi, a Black-Out- ból Csányi Szabolcs, A Junkies-ból pedig Szekeres Andris és Barbaró Attila.
A lemezbemutató turné sem maradhat el, aminek az állomásai a hivatalos honlapon olvashatók, ami az utóbbi hetekben egy kis átalakításon ment keresztül, hogy még jobban és sûrûbben kielégíthessék a rajongók információigényét. Többek között az új albumról is szó van a Depi dobosával, Nagy Dáviddal készített interjúban. Mivel a lemezmegjelenés egybeesik a banda 5. Szülinapjával, gondoltam tekintsük át a négy tagú zenekar elsõ öt évét a kezdetektõl.

A zenekar énekesével, Halász Ferivel már az óvoda óta ismeritek egymást. Hogyan jött az ötlet és mikor, hogy rockbandát alapítsatok?
Ez ilyen tipikus gimis zenekarnak indult 15-16 éves korunkban aztán komolyabbá váltak a dolgok. Ki akartuk próbálni, hogy nekünk is menne –e az ami az általunk szeretett zenekaroknak.
Miért esett a választás a Depresszió névre? Hiszen a dalaitok egyáltalán nem depresszívek, sõt több inkább az életre buzdítanak; és sokakat ismerek, akiket a ti zenétek rántott ki a gödörbõl…
Tulajdonképp már a konkrét megalakulás elõtt megvolt, nincs különösebb története, mindannyiunknak voltak ilyen irányú problémáink, de ezeken már túljutottunk. Igazság szerint idõnk sem lenne rá :-) Az a legjobb terápia, ha az ember a végletekig leköti magát. Hát nekünk ez sikerült.
Feri tanult-e énekelni? Ill. a többiek a hangszerüket tanárnál tanulták, vagy autodidakta módon?
Feri nem tanult énekelni, viszont sok hozzáértõ ember véleményét meghallgatta, de még mindig a folyamatos fejlõdésre törekszik, ahogyan mi is. Mindannyian tanultunk zenélni, de a legfontosabb tapasztalatokat a színpadon lehet elsajátítani nem iskolában.
Ki írja a szövegeket és ki a zenét?
A zene közös jammelésekbõl alakul ki, a szövegekért pedig Feri a felelõs.
A dalszövegek fikciók, vagy az életbõl merítetek?
Abszolút az életbõl, ettõl lesz hiteles, ezért tudnak velük sokan azonosulni.
Ha megnézek 1-1 szöveget leírva, a legtöbb inkább egy versre hasonlít, a szerkezete, a sok enjambement (soráthajlás) miatt, mint egy dalszövegre. Ez direkt van, és esetleg versbõl születtek, vagy csak az író ilyen irányú beállítottságát tükrözik?
Nem, ezek dalszövegnek is indultak, Feri viszont szereti, ha prozódiailag minden a helyén van, nem magyartalan. Ez egyébként szerintem alap egy dalszövegnél.
Ádám mi alapján került a bandába?
Addig nyúzott, hogy másoljam már át neki az elsõ demonkat, hogy végül lehívtuk egy próbára, hogy hallgassa meg ott, aztán ottragadt :-)
Zolit, a basszusgitárosotok elõttetek az Armadában játszott. Ti kértétek meg, hogy nálatok zenéljen vagy õ akart átjönni?
Zoli akkor már egy ideje eljött onnan.
Zolin kívül ki milyen zenekarban játszott a Depi elõtt?
Kezdem Ferivel mert ez a legegyszerûbb: A Depresszión kívül soha nem volt más zenekara, de ez érthetõ is mivel itt a legtöbb dolog az õ vállát nyomja. Ádám mielõtt beszállt volna a szépreményû H.K.D. (Halott Kurva Démonok :-) ) nevû punkformációban énekelt és gitározott. Zolinak ott volt ugye az Armada, ahol én is sokszor kisegítettem koncerten ill. demón, majd az ottani szólógitárossal és Zolival létrehoztuk az Inside nevû prog. metal projektet, ami egy darabig a depi mellett mûködött párhuzamosan. Nekem sok zenekarom volt, de manapság csak a Depresszióra van idõm. A teljesség igénye nélkül: Freshmaker(csak feldolgozások pl: AC/DC, Aerosmith, Black Sabbath…stb), Anubis (prog.), Pöcsmadár(punk) Blood Cock (extr.met), ill játszottam fúvószenekarban is.
Van állandó manageretek, vagy magatok intézitek a fellépéseiteket?
A Feri a szervezõ, hiszen nálunk jobban senki sem tudja, hogy mit akarunk, és senkinek sem lenne olyan fontos ez a dolog, mint nekünk.
Közismerten nagyon jó a kapcsolatotok a rajongótáborral, és egyike vagytok azon zenekaroknak, akiket nem csak a zenéjéért szeret a közönség, mert alkalmuk nyílik beszélgetni, esetleg együtt inni veletek. Mennyire fontos nektek ez a jó viszony?
Én -és azt hiszem a többiek nevében is beszélhetek - nem érzem azt, hogy más, esetleg különb ember lennék, mint akik a színpad elõtt állnak, és nem is szeretném ha ezt bárki másképp érezné. Persze vannak jóakaróink akik szerint beképzeltek lettünk, de ha valaki 5 percet beszél velünk nem hiszem, hogy ezt gondolná.
Tudjátok pontosan, hány fan klubotok alakult országszerte?
Én 3-ról tudok de lehet , hogy több. Amúgy nagyon örülünk minden ilyen kezdeményezésnek.
Milyen érzés, hogyha felismernek, autogramot kérnek tõletek? Mennyi idõ után tudtátok ezt megszokni?
Igazából (ez most biztos nagyképûen fog hangzani) megszoktuk, mert ez nem egyik pillanatról a másikra alakult így, hanem szépen fokozatosan. Sok - sok munkával értük el azt, ahol most tartunk.
A magánéletben milyen zenét hallgattok? Milyen mértékben hat ez ki a ti zenétekre?
Négyen négyfélét. Persze vannak kapcsolódási pontok de nagyon nagy a paletta. Biztosan kihat egy zenekar dalaira, hogy miket hallgat, és aki ezt tagadja hazudik. Ellenben igyekszünk úgy írni a dalokat, hogy ezek a hatások még számunkra se legyenek egyértelmûek.
A párjaitok hogy viselik az állandó hétvégi bulikat? Nem féltékenyek?
Megszokták már, bizalom nélkül nem mûködhet egy kapcsolat.
Új lemezrõl ( Egy életen át ) mit tudnál mondani? Hány szám van rajta? Lesznek-e bonusz track-ek? Stílusilag maradtok?
Szept. 27-én jelenik meg, 12 dal +egy intro lesz rajta. A stílus maradt csak érettebb lett.
Kevés olyan bandát hallottam eddig, akinek az elsõ ( Tiszta erõbõl ) és a második ( Amíg tart ) albuma között ekkora különbséget tapasztaltam volna. Feri hangja és a lemez minõsége szintén óriási fejlõdésen ment keresztül. A harmadik nagylemeznél is ennyire kiugró lesz a változás?
Szerintünk igen, de ezt döntse el a hallgató.
Tavasztól kezdõdõen a koncerteken 3 új számot is játszotok a közönségnek, hogy megtudjátok, tetszik-e a rajongóknak. Általában jók a visszajelzések, tehát biztos reménykedve várjátok a szeptember 27-ét. Tudnád –e esetleg valamelyik számhoz hasonlítani az album összhatását?
Nem igazán, a ránk jellemzõ stílusjegyek megmaradtak, de kipróbáltunk pár új dolgot is (Pl. : hangszerelési dolgok, vokális újítások, vendégszereplõk.).
Melyik számból lett az elsõ klip? Hány kislemezt terveztek?
Az Itt benn címû dalra forgattuk. A többi a fogadtatáson múlik.
Tavasszal végig turnéztatok, és nyáron is állandóak voltak a fellépéseitek, fesztiválról fesztiválra jártatok. Mikor jutott idõ egyáltalán stúdiózni?
Két fellépés között :-)
Volt egy kis idõtök esetleg elmenni nyaralni, vagy csak pár napig pihenni valahol, távol a zenekari gondoktól?
Átlagban mindenkinek volt 3 nap nyaralása L , de legalább csináltunk egy jó lemezt és remélhetõleg újabb híveket szereztünk a fesztiválokon :-)

http://www.depressziomusic.hu

Kovács Tünde

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!