Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Ador Dorath

Az Ador Dorath nevû cseh zenekart nemrégen mutattam be új lemezük ismertetõjén keresztül. Idõközben sikerült e-mailen keresztül alaposan kikérdeznem is õketpár dologról, ami érdekelheti az olvasókat is! Remélem, hamarosan találnak egy jó kiadót, és hivatalosan is eljuthat Magyarországra az albumuk!

Mikor alakult az Ador Dorath, és kik voltak az alapító tagok? Hogyan találkoztatok?
Ivos: 1997-ben alakult meg az a 'Projekt', amibõl késõbb kifejlõdött az Ador Dorath. Jómagam, Prcek és Kamil alapítottuk a csapatot,mindannyian egy helyi zenekar tajai voltunk. Ez a 'Projekt' leginkább Moonspell és Samael nótákat játszott, aztán valamikor 1998 közepén kezdtük el a saját nóták írását, már az Anaon neet felvéve. Kiderült, hogy volt már e ilyen nevû csapat, így hát Ador Dorath lett a végleges nevünk - egy esztendõ eltelte után.
Légy szíves mutasd be a zenekat és a tagjait a magyar olvasóknak!
Ivos: Olyan csapat vagyunk, akiket valahová a szimfonikus-black-doom-death metál zenekarok közé lehetne sorolni, ám elég sokféle színtérrõl szedtük össze a zenei világunkat. Az Ador Dorath tagjai: jómagam-Ivos Dosedel-ének, Krystian Danel - cselló és gitár, Martin Prcek Rozenek - billentyû, Romana Aertsova - basszusgitár, Lenka Machova - (nõi) ének, Kamil Pffeffer - gitár, és Michael Rannosz - dobok. Szeretnénk, ha a hallatóink gondolkodva figyelnének a zenére, kutatnának benne! Energikus, dinamikus zenét csinálunk, amiben nagyon fontosak a hangulatkeltõ, érzelmeket ébresztõ elemek.
Kik tanultak a csapaból zeneiskolában muzsikálni? Milyen hangszereken?
Lenka: Ivos kivételével mindenkinek volt, vagy van valami köze zeneiskolai tanulmányokhoz. Michael dobolni és hegedülni tanult, Prcek pedig zongorázni. Krystian zenemûvészeti fõiskolára jár cselló szakra. Romana is és én is járunk zeneiskolába, egy olyanba, ami dolgozók, vagy máshol is tanulók számára mûködik; Romana természetesen bõgõzik, én pedig klasszikus éneket tanulok. Magánórákra árunk, de rendesen vizsgázunk és koncertezünk mi is az év végén. Szóval nem "rendes" órákon veszünk részt, mint Krystian, hanem valami 'esti tagozat' félén. Kamil is vett magán zeneórákat régebben.
A cselló jelenléte és Lenka gyönyörû, képzett, operisztikus hangja hangja alapján úgy gondolom, biztosan van valami közötök a klasszikus zenéhez is. Errõl is áruljatok el valamit: kik a kedvenc zeneszerzõitek, milyen kor zenéje áll hozzátok legközelebb?
Krystian: Jómagam tanulok é játszom is klasszikus zenét. Nagyon szeretem Dvorak mûveit, szerintem igazán nagyszerûeket írt, de szeretem még Sosztakovicsot és egy izlandi zeneszerzõ, Arro Part alkotásait is.
Lenka: nagyon kedves a bókod, de még kezdõ vagyok a klasszikus ének területén. természetsen nagyon szeretem az operákat, fõleg Verdi, Mozart és Puccini mûveit.
Mindig zenésznk készültetek, vagy volt valami más hivatásról is elképzelésetek?
Krystian: Jómagam mindig is csak zenész akartam lenni...
Lenka: Hát, igazából Krystian az egyetlen "profi" zenész köztünk, a csapat többi tagja számára ez csak amolyan komolyan vett hobbi. Sok minden mást is csinálunk, természetesen dolgozunk és taulunk is a zene mellett.
Honnan vettétek a neveteket? Kinek az ötlete volt? Van valami speciális jelentése?
Lenka: Az Ador Dorath valami fajta újonan kitalált szó. Természetesen van értelme, de ha igazán tudni akarod, mit jelent, vannak olyan nyelvek, amikben ezek, vagy majdnem teljesen ugyanezek a szavak szerepelnek... Egyébként én adtam a nevet a zenekarnak, s azért ezt a nevet találtam ki, mert nem nyíltan szeretek kimondani dolgokat, hanem kedvelem, ha marad valami rejtély. Ha valóban tudni akarod a jelentését, meg fogod találni! Én biztos, hogy nem árulom el!
Amikor elolvastam a címadó dal, az 'Ador Nin Edeleth Ador Dorath' szövegét, egyszerûen az volt a benyomásom, hogy valami olyan õsi nyelven íródott, mint amiket pl. a H.P. Lovecraft írásokban lehet olvasni. Szeretitek az efajta ijesztõ, a Gonoszról szóló történeteket?
Lenka: Igen, az 'Adon Nin Edeleth Ador Dorath' az Ador Dorath nyelven íródott, a cél pedig az volt vele, hogy valami olyasmi érzést keltsek, amit te is tapasztaltál. Nagyon örülök, hogy sikerült, hogy mûködik! Az irodalom természetsen jelent inspirációt, nagyon fontos forrása az ihletne, de nem Lovecraft a szóban forgó író.
Mit gondoltok, mi a legfontosabb egy zenész számára: a hírnév, az anyagi sikerek? Vagy csupán az az édes érzés, hogy zenét alkothattok, játszhattok? Képes leht egy zenész arra, hogy a mûvészetéért cserébe kapott pénz és hírnév nélkül éljen?
Krystian: Rengeteg zenész játszik és él úgy, hogy nem veti fel a pénz...Persze a pénz rengeteg dolog elérését megkönnyíti, de nem ez a fõ cél. A hírnévért pedig zerintem semmit sem tehet mg a zenész, azt mások teremtik meg: a hallgatók és a producerek.
Személyesen nem sok basszgitáros lánt ismerek, kivéve egyet, aki magyar. Romana, elmondanád, hogy hogy jutott eszedbe egy ilyen "férfias" hangszert a kezedbe venni? Próbálkoztál más hangszerrel is?
Romana: Hát, az egész 17 éves koromban kezdõdött, amikor beleszerettem egy gitáros srácba, s az egyetlen felé való közeledési módnak azt találtam, ha magam is hasonló hangszert ragadok... Aztán a "szerelmem" egyre inkább a hagszer felé fordult, így mosanára már zeneiskolában tanulok bõgõzni.
A cselló és a gitár kapcsolata szerintem az egyik legnagyobb erénye a muzsikátoknak, azt hiszem Krystian igazán mestere mindkét hangszerének! Nagyon tetszik, ahogy a két hangszer funkciói egymásba vannak olvasztva, néhol a Mekong Delta dolgaira emlékeztet, de a ti húros hangszereitek útja más kövekkel van kirakva. Mit gondolsz, a cselló vagy a gitár húrjai alkalmasabbak arra, hogy velük valakit megfojtsál? Tudományosan megindokolt választ várok, természetesen sok humorral fûszerezve!
Krystian: A gitárhúrok nagyon vékonyak, így elvághatja velük az ember az ujját, ha fojtogatásra használja. A csellóhúrok sokkal alkalmasabbak lennének, csak iszonyúan drágák! Szóval nehéz pontos választ adni...:o)
Michael: Én ugyan nem fojtanék meg senki emberfiát! Inkább lelõném, az hatásosabb módszer!:o)
Egyszer láttalak benneteket élõben, Pozsonyban, ahol nagyszerû koncertet adtatok! Sokat koncerteztek? Melyik koncertetek a legkedvesebb számotokra?
Ivos: Nagyon sok múlik a hangtechnikai körülményeken is, mivel heten vagyunk. Azt hiszem, azok a legjobb koncertek, amikor a közönség jól tudja érezni magát. Számomra ez a legnagyobb energiafeltöltés!!!
Az albumotok elkészülte után szükségetek lesz egy kiadóra is, ugyebár... Elküldtétek már valakinek? Milyen kiadókat céloztok meg a lemezzel?
Ivos: pár cseh kiadó már megkeresett minket, de mi szeretnénk külföldön szerencsét próbálni.
Most éppen abban a szakaszban vagyunk, hogy küldözgetjük szét az anyagot különféle európai kiadóknak.
Leginkább talán azt mondhatná a legtöbb halgatótok, hogy valami Cradle of Filth-féle black metal-t nyomtok, de sok egyéb zenei ujjlenyomat is észrevehetõ az albumotokon. Elsõsorban gondolok most a "bónusz" dalra, ami egy régi, kb 4 éves felvételetek. Sok fejlõdés hallható a zenétekben azt összehasonlítva az újabb dalokkal, mind a zeneszerzést, mind az elõadásmódot tekintve. Mesélnétek a zeneírási módszeretekrõl? Hogyan születnek a dalaitok, mennyit próbáltok, ki írja a szövegeket?
Ivos: A Misery valóban egy régi dal, 1998-ban írtuk, de nem akkor ettük fel, hanem 2002-ben. A zeneírást illetõen: általában valaki hoz egy ötletet, ami aztán alapul szolgál egy új dalhoz. A többiek csak hozzáteszik a saját ötleteiket, amik az alap hallgatásakor felmerültek bennük. Amikor a zenei része kész van a dalnak, megszületik hozzá a szöveg is, ami illeszkedik a zene atmoszférájához. A 'Pharmakopoeia' és a 'Ubique Daimon' stzövegeit én írtam. A 'Hail to Majestry' pedig történetesen a XIX. századi kabbalista, Papus verse volt eredetileg. A töbi dalszöveg Lenka alkotása. Próbálni nagyjából hetente egy-két alkalommal szoktunk.
Szövegekrõl tárgyaltunk eddig: számomra sötétnek, de nem gonosznak tûnnek, valamifajta Nightwish / My Dying Bride keverékként jellemezném õket. Szeretnék kicsit többet megtudni róluk, a jelentésükrõl, és arról, amit ki szeretnél fejezni velük!
Lenka: Az igazat megvallva nem ismerem a Nightwish szövegeit... így hát nem tudok mit mondani a hasonlóságról. Amikor írom elsõsorban valami különlegeset szeretnék létrehozni, természetesen. Személyes kevencem a Circle és a Garden of earthly Pleasures. Nem nagyon tudok mit mondani a jelentéseikrõl,csak azt, hogy többféle értelmezésük is van. A borítófüzetkénben látható képekkel is kapcsolatban vannak. Tudod, ez is olyasmi dolog, mint az Ador Dorath szavak jelentése...
Tudom, hogy a zenészek többsége nem szívesen nevezi meg ún. ideáljait, más mûvészeket, akikkel esetleg öszehasonlítják õket, mégis kíváncsi volnák, van-e valami kiemelt kedvencetek, aki példaként áll elõtteltek?
Ivos: Rengeteg nagyszerû zenész van, akit szeretünk, és természetesen nem tudjuk mindet felsorolni, valakit biztosan kifelejtenénk. Az a lényeg, hogy egy zene tele legyen energiával, akkor tetszik nekünk!
Lenka: Egyet értek az elõttem szólóval!
Milyen zenét hallgattok, ha jól akarjátok érezni magatokat, kik a kedvenceitek?
Michael: Engem személy szerint minden inspirál, ami zajt csap!
Prcek:Nagyon szeretm Bach-ot, a Deep Purple-t, a Led Zeppelin-t, a Therion-t, és a Dimmu Borgir-t.
Romana: Jaco Pastorius-t, Wooten,Bailey-t, az Iron Maiden-t és sok jazz-t.
Ivos: A világzenétõl, népzenétõl kezdve a mindenfajta elktronikus zenén át a metál - a heavy kivételével - teljes skáláját egészen a punk, hardcore és grindcore-ig mindent szeretek.
Krystian: Leginkább az új My Dying Bride és az új Emperor fog meg!
Lenka: Ez attól függ: szeretem a The Animatronic Kovenant-ot, a Cradle of Filth-et, de szeretem még a Dead Can Dance-t és az operákat is.
Van valamelyikõtöknek valami különös érdeklõdési köre, hobbija?
Lenka: Nem is tudom, hogy mondjam, de az Ador Dorath férfi részlege "zöld ujjú", ha érted, mit akarok mondani... Krystian teljes munkaidõs zenész, az Ador Dorath mellett még 3 csapatban játszik. Michael motoros-õrült, ezért is játszunk nagyon sokat motoros találkozókon - ezek nem átlag koncertek, mert az ottani közöség nem kimondottan a zene miatt érkezik oda. Jómagam képzõmûvészeti egyetemre járok, az albumunkhoz pár grafikát is én csináltam.
Nem sokat tudok a Cseh Köztársaság zenei életérõl... Bemutatnátok a helyzetet? Sok ottani zenekar várja, hogy ismertté váljon? Milyen ott a koncertélet? Vannak jó cseh kiadók, akik képesek az ottani bandák megfelelõ "eladására"?
Ivos: Azt hiszem rengeteg zenekar van, fõleg a mi régiónkban. A koncerteket illetõen manapság egyre jobb a helyzet, egyre több és több a fesztivál, leginkább nyáron persze. Talán a grindcore bandák jobb helyzetben vannak, ugyanis van pár jó grindcore kiadónk, pl. az Obscene vagy a Shindy. Az "egyéb" metál mûfajokat említve van pár kis kiadó, akik kicsinységük ellenére is jók, például a Red Black.
A hazátok elég viharos történelmi eseményeket élt át az elmúlt száz évben, talán ennek is köszönhtõ, hogy annyi világhírû mûvész szülötte is van, mint Milos Forman, vagy Bohumil Hrabal. Gyerekkoromban nagyon sok remek cseh filmet látam, amik tele voltak humorral. Jelen van mg ez a fajta "cseh személyiségtípus" manapság is? Mit gondoltok az EU kapujában álló hazátokról?
Ivos: Azt hiszem, az a fajta cseh személyiség, amirõl beszélsz, amire mindenki gondol, valahol a kommunista korszak által hangsúlyozott és felerõsített karakter volt. Természetesen nem mindenki ilyen nálunk! Voltak törekvések, amik az egéni szabadság kifejezésére irányultak,így nem olyan rossz a helyzet, mint Lengyelországban vagy Szlovákiában. Az EU-csatlakozást illetõen volt némi gazdasági fejlesztés, de van még mit tenni a liberalizáció terén!
Lenka: A cseh humorérzék igen nagy múltra visszatekintõ tradíciókkal rendelkezik. Maga a cseh humor nagyjából egyenlõ az iróniával.
Még egy "muszáj"-kérdés: Szeretitek a sört? Használjátok a baráti kapcsolatok ápolására, hangulatjavításra?
Ivos: Természetesen a Sör Egészséges! (hahaha). Csehország komoly harcot vív Németországgal a sörfogyasztás versenyében a világelsõségért!
Mit gondoltok a Fölön jelenleg is erõsöõ anti-kulturális, tradícióellenes dolgokról, a globalizmusról, a terrorról, háborúkról, meg az olyan doplgokról, mint a tudományos fejlõdés, a klónozás, a transzgénikus kísérletek?
Ivos: Jómagam antiglobalista vagyok, de mindenkit bedarál valamelyest a globalizmus hatalmas gépezete. Az egyetlen dolog, amit tehetünk a globalizmus ellen, hogy nem támogatjuk a kib@szott cégeket, a kiárusításokat, az árleszállításokat. A szabadkereskedelmi zónák nagy támogatója vagyok! A háború és a terror az emberisg elhatalmasodó birtoklási vágyának következményei. Nagyon radikális idõket élünk. Mindenki azt hiszi, rendben van, ha belemegyünk bizonyos dolgokba csupán azért, hogy a hatalom és a pénz közelébe kerüjünk. A klónozás pedig olyasmi, mintha Istent akarnánk játszni. Úgy vélem, nem elég fejlett még erkölcsileg az emberiség ahhoz, hogy ne éljen vissza ezekkel a dolgokkal. Senki sem tudatja még, hogy ez hová vezethet! Persze másrészrõl hasznot is hozhat az emberiség számára, szóval nem igazán egyszerû a helyzet!
Ha jól tudom, Ostrava közelében van a város, ahol éltek. Milyen hely, tudnátok pár szóval mesélni róla?
Ivos: A cseh-lengyel határon fekszik a városkánk, sõt, a határ kettészeli a várost! Nagy történelmi múltja van a városunknak, a Tesin körzet központja volt egykor. Jelenleg ipari jellegû elsõsorban, acélmûvel, ilyesmivel.Ám itt vannak a közelben a Beszkidek, amik igazán gyönyörû hegyek!
Van valami, amit nem kérdeztem meg, de szeretnétek még elmondani?
Lenka: Nem akartam ridegnek tûnni, amikor a szövegekrõl kérdeztél, remélem nem haragszol miatta! Tudod, azért nem mondhatok többet róluk, mert az volt velük a célom, hogy utánanézzen, akit érdekel, hogy kutasson. Ha eszedbe jut ég valami a szövegekkel kapcsolatban, amirõl azt gondolod, hogy köze van a jelentésükhöz, oszdd meg velem a gondolataidat, szívesen nyilatkozom akkor, hogy mennyire állsz közel az én elképzeléseimhez. Másrészrõl pedig egy ilyen elemzés megváltoztathatja a dal teljes hangulatát, amit elõzõleg keltett benned, szóval ha csak hallgatsz valamit, elkapsz pár szót, elindul a fantáziád, és eztán már arra van bízva a további gondolat-hangulatvezetés! A sztorikat, a hangulatokat a fantáziám szülte, a szövegek ezt az érzést erõsíthetik. Nem örülnék, ha kiderülne, hogy baj van a fantáziámmal! Nem is az a fontos, hogy én mit képzeltem, amikor írtam a szöveget, hanem az, hogy a hallgató mit gondol, mit képzel, ha meghallja! Ha egy érzéses nem tetszik, egyszerûen keresel egy másikat, mert másik is van mindenhol.
Eva: (a csapat menedzsere) Egy Slechvalk nevû holland csapattal európai turnéra megyünk december 27. és január 11. között, Franciaország, Belgium, Németország, Svájc, Ausztria és Lengyelország érintésével. Jelenleg Csehországban koncertezünk. Nagyon köszönjük az érdeklõdésedet és a kérdéseidet!

Gyebnár Mónika

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!