Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Ossian

Azt hiszem, az Ossian rajongók igazán nem panaszkodhatnak. A csapat rendesen pörög mostanában, hiszen a tavaly õsszel megjelent lemez után már idén nyár elején újra stúdióba vonul a zenekar. Ráadásul a nóták írása mellett tavasszal intenzív turnét is végigzúznak a srácok. A turné kecskeméti állomásán, a buli elõtt beszélgettünk Paksi Endrével, és szóba került sokminden, szó volt az új lemezrõl, az internetrõl, könyvekrõl, és az EU-csatlakozásról is...

Már több, mint fél éve kapható a Hangerõmû címû albumotok. Mennyire sikeres a lemez?
Szerintem jól mûködik a dolog, bár mi csak a turnéból tudjuk levonni a következtetéseket. Azt hiszem, abszolút rendben van a történet.
A turné hogy megy? Mostanában több nagyobb fesztiválon is játszottatok országszerte...

Igen, ez a fesztiválturné egy nagyon jó kezdeményezés volt, bár véleményem szerint néha kicsit sok zenekar lépett fel. Ezt most a közönség szempontjából értem, hiszen elég húzós dolog nyolc-tíz csapatot végigküzdeni és mindig azok jártak legrosszabbul, akik a végére maradtak, hiszen addigra már elfáradtak a srácok. Persze ilyen vetésforgó rendszerû dolgok voltak, cserélgettük a fellépési sorrendeket, de a tanulságot leszûrtük, azaz inkább kevesebb csapattal érdemes ezt csinálni. Mindenképpen érdemes viszont folytatni a dolgot, hiszen így nagyobb helyekre tudunk menni, lényegesen jobb technikával.
Hamarosan ismét stúdióba vonultok. Mi az, amit már a felvételek megkezdése elõtt tudhatunk az új lemezrõl?

Valóban, június 7-én ismét stúdióba megyünk, hogy rögzítsük az új, Tûzkeresztség címet viselõ Ossian lemezt. Nagyon jól állunk a dalokkal. Én meglehetõsen utálom, amikor az utolsó pillanatban állnak össze a dolgok, amikor a stúdióban kell kitalálni valamit. Elég gáz, amikor ketyeg az óra, ez fizikailag nyomaszt mindenkit, és akkor még kellene valami a dalokba... Éppen ezért évek óta azt csináljuk, hogy már úgy vonulunk a stúdióba, hogy a nóták teljesen készen vannak. Egy kis házi stúdiónk van, ahol folyamatosan tudjuk rögzíteni az ötleteket. Most is így történt, a nóták már összeálltak, a stúdióba vonulásig már csak annyi van, hogy összejövünk még párszor és rendberakunk egy-két díszítést, tempót. A stúdióban 4-5 munkahetet töltünk majd.
Az új albumot is a Hammer Records gondozza majd?

Termszetesen. Nagyon korrekt a viszonyunk, kialakult egy olyan kölcsönös munkamódszer, ami mindkét félnek jó.
Más téma... Mostanában már te is aktívan mozgolódsz a neten...

Nem viszem túlzásba... Vigyázni is kell vele, mert a netezés egy idõ után kártékony dologgá tud válni. Például a különbözõ fórumok adta látszólagos névtelenség, ahol egy jópár beteg ember kiélheti hajlamait. Régen is létezett a névtelen levél, de akkor valamennyire megmaradt az intimitás a névtelen levél küldõje és olvasója között. Most pedig bárki olvashatja azokat a szarságokat, amit egy-egy fórumba írnak. A másik problémás rész pedig a zeneletöltés. Nézd meg a rendszerváltozás elõtti és a mostani lemezeladásokat: ég és föld. Persze ebben az is benne van, hogy nem reálisak a magyarországi CD árak, nincsenek arányban az itthoni fizetésekkel. Pedig egy mûködõ zenekar egyik bevételi forrásának éppen a lemezekbõl kellene származnia. Persze ennek is két oldala van. Egy kezdõ zenekar számára kifejezetten hasznos, ha a zenéit ilyen formában is tudja terjeszteni, szóval nehéz eset ez. Azt hiszem, ha a szerzõi jogokat mindenki tiszteletben tartaná, akkor ez nem okozna semmiféle problémát. Ezektõl függetlenül az internet hasznos dolog, ha normális dolgokra, információszerzésre, valamifajta munkára használod.
Manapság sorra bukkanak fel az új zenekarok, az új irányzatok. Mennyire tudod mindezt nyomon követni?

Nézd, ha valaki megtisztel azzal, hogy ad egy hangzóanyagot a zenekartól, akkor azt szívesen meghallgatom, emellett folyamatosan játszanak elõttünk különféle zenekarok. Az Ossian munkáját igazából ez nem befolyásolja. Nem nagyon foglalkozok a trendekkel, mi csináljuk a magunk dolgát. Persze rengeteg zenét hallgatok, elég bõ választék van otthon CD-kbõl és gyakorlatilag folyamatosan szól a muzsika. Rádiót nem hallgatok, mert akármelyik adót is kapcsolom be, azonnal ideges leszek, mert felháborít, hogy milyen zenéket és hányszor adnak és miért... de ebbe inkább ne menjünk bele...
Írással is foglalkoztás régebben. Már régóta szó van arról, hogy a korábbi könyveidet újra kiadod egy teljes kötetben. Hogy áll ez a munka?

Ez egy elég bonyolult mûvelet, mert az eredeti kéziratok sajnos már nincsenek meg, így elég sziszifuszi munka újra gépre vinni õket. Van egy srác, aki segít nekem ebben, három könyv már készen van és a hírek szerint további kettõvel is elég jól halad. Hat könyvem jelent meg és van egy hetedik bónusz, ami korábban nem látott napvilágot. Elõbb-utóbb biztos lesz belõle valami, de idõpontot inkább nem mondanék. Távlati dolog, még sok meló van vele, de ehhez egy nyugodtabb idõszak kéne...
Ezek szerint nem áll le az Ossian a közeljövõben...

Szerencsére nem. Még zajlik a turné, néhány állomás hátra van, aztán, ahogy említettem, irány a stúdió. Összeállt a újabb Ossianosok Találkozója is, november 6-án lesz Budapersten. Ismét meghívást kaptunk Erdélybe is, júliusban utazunk a Székelyföldi Rockmaratonra.
Errõl jut eszembe: mennyire más külföldi magyarlakta területeken játszani?

Ez érdekes dolog, mert itthon is teljesen különbözõ a közönség. Elmegyünk X városba, és a közönség megõrül, csápol, erre szoktuk azt mondani magunk között, hogy "Beatles"-es bulit nyomunk, másik helyen pedig kicsit távolságtartóbbak. Ott vannak, tapsolnak, meg minden, de nincs az az õrület... A kinti bulik azért általában ilyen õrület szinten mûködnek...
Többen is próbálkoznak mostanában unplugged mûsorral. Ti nem gondolkodtatok még ezen?

Volt már szó róla, éppen mostanában még egy tévémûsorba is mehettünk volna, de egyelõre még nincs unplugged mûsorunk. Egyszerûen azért, mert ez marha nagy munka. Az unplugged ugyanis nem arról szól, mint ahogy sokat hiszik, hogy kikapcsoljuk a torzítót és eljátszuk ugyanazt. Iszonyatosan át kellene hangszerelni a dalokat. Amikor szó volt róla, akkor a Ricsi egyszer belelkesült, és csak úgy a telefonba lejátszott egy részletet. Valami érdekes latin-amerikai ritmusba átrakta a Szenvedélyt, és elég jópofa volt.
Gondolom, stílusváltásról azért nem lesz szó... :-) De mit szólnátok ahhoz, ha valaki elõvenné valamelyik nótátokat és átdolgozná, valami teljesen új stílusba ültetné?

Erre kevés esélyt látok... :-) Persze ennek jogi kötelmei is vannak, azaz ha valaki belenyúl a nótába, akkor engedélyt kell kérni. Ha valaki autentikusan lejátssza, akkor rendben, hajrá, de ilyen módosítgatásokba én nem megyek bele. És ennek igen egyszerû oka van: minden, amirõl az Ossian szól, az nem ez. Ebbe a hibába már többen beleestek, hogy csináltak egy nagy slágert, amit aztán tényleg mindenki ismert, de amikor a következõ lemezen nem volt hasonló kaliberû nóta, akkor beállt az egész, ráadásul a csapat is hiteltelenné vált. Mi ebben nem szeretnénk részt venni.
Beléptünk az EU-ba. Errõl mi a véleményed?

Várjuk ki a végét... Szerintem még nem alkalmas ez az ország, nincs felkészülve rá, és attól félek, hogy rengeteg probléma lesz. Persze, amikor ilyeneket mondok, rögtön lehurrognak, hogy ehhez én nem értek. De vérlázítónak találtam az ehhez kapcsolódó kampányt is, amikor óriásplakátokon tették fel a kérdést, hogy ehetünk-e mákostésztát. Egyszerûen ötéves hülyegyereknek nézték az embereket. Nálunk lényegese4n fejlettebb országokban is okozott problémákatz a csatlakozás, emellett most már az euróra is lehet fogni az áremeléseket. Szóval én enyhe pesszimizmussal tekintek ennek elébe. De mondom, várjuk ki a végét...

www.ossian.hu

Ákos, Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!