Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Neverland

Egy zenekar, melynek stílusát nehéz meghatározni. Nem a szokványos értelemben vett rock zene, de messze nem pop. Õk maguk elektronikus dark rocknak nevezték, vagy csak egyszerûen modern rockzene... Kérdéseimre a budapesti Neverland válaszolt!

Elõször légy szíves mutasd be a zenekart! Mióta léteztek, jelenlegi tagok, stb.
Neverland név alatt tulajdonképpen 1998 óta létezünk, ekkor készítettük az elsõ demonkat is. Ez volt az a pont, amelynél elhatároztuk, hogy komolyan fogunk foglalkozni a zenekar dolgaival. A jelenlegi felállásunk 1999-ben alakult ki, ekkor csatlakozott Reök András billentyûs hozzánk, és ezóta változatlan a tagság. Tehát Medve Balázs - ének/gitár, Ormándi Endre - bass, Pálfalvi Milán - samplerek/programozás, Reök András - billentyûk, és jómagam, Blahó Dávid - gitár alkotjuk a zenekart. 2000-ben jelent meg a második demonk Törékeny címen, ezt megelõzõen volt néhány koncertünk is. Az elmúlt két év pedig a nótaírás idõszaka volt, bár ekkor is játszottunk élõben az Árnyak vendégeként. Így jutottunk el a mához, amikor is napvilágot látott a harmadik anyagunk N_codeR címmel.
A zenekaroknál az egyik nagy probléma a sok tagcsere. Titeket mennyire gátolt ez? Vagy mennyire volt ez rátok egyáltalán érvényes?
Szerencsére minket elkerültek a viharos tagcserék. Az egyetlen változás András érkezése volt. Persze, nekünk is kellett idõ ahhoz, hogy tolerálni tudjuk egymás különbözõ zenei ízlését, és emberileg is összeérjünk, egy irányba toljuk a banda szekerét. Az az igazság, hogy mi öten már elég régóta ismerjük egymást, ezért nem lenne könnyû olyan embert találni egy esetleges távozás esetén, aki könnyen be tudna illeszkedni. Meg ugye új ember, új problémák...
Hova sorolnátok be az általatok játszott stílust?
Errõl már mi is sokat beszélgettünk, hogy tudjunk majd mit mondani, ha megkapjuk ezt a kérdést egy interjúban :) . Komolyra fordítva a szót sokáig úgy éreztük, hogy az elektronikus dark rock jelzõ talán a legmegfelelõbb a zenénkre. Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, hiszen a tradicionális dark bandákhoz nem sok közünk van, ránk inkább az új bandák, a Paradise Lost, a Moonspell, vagy a Depeche Mode voltak hatással. Talán a legjobb az, hogy modern rockzenét játszunk komoly mondanivalóval.
Mit gondolsz, erre a fajta zenére mennyire van igény manapság, amikor a média leginkább a heavy metal hullámot erõlteti?
Valóban nem könnyû érvényesülni, hiszen egyre újabb csapatok jelennek meg, egyre újabb stílust képviselve. Mi is vadul próbáljuk megtalálni a saját közönségünket, amely fogékony lehet a zenénkre. Természetesen hiszünk abban, hogy van igény erre a fajta zenére is, különben valószínûleg nem is csinálnánk.
Szövegeitek mirõl szólnak?
Nem nevezném az N_codeR-t konceptanyagnak, de egy egységes koncepció alapján készültek. Leginkább olyan dolgokról szólnak, amelyeket látok, észlelek magam körül, vagy valamilyen érzést keltenek bennem, elgondolkodtatnak. Fõleg errõl a mai, elidegenedett világról szólnak a dalok. Az emberekben alig van érdeklõdés a különbözõ dolgok iránt, teljesen felborultak az emberi kapcsolatok is, és manapság teljesen más dolgoknak van értéke, mint anno. Ezen kívül az emberek nagy része elfogadja azt a stílust, amit az igénytelen tévémûsorok adnak nekik, kevesen próbálnak meg megmaradni gondolkodó egyéniségnek.
Hogy zajlik nálatok egy próba?
Az egész úgy kezdõdik, hogy legalább fél órát várunk Andrásra :). Mivel programozott alapokat használunk, nincs szükségünk nagy hangerõre, így Endréék második emeleti panellakásában próbálunk. Gondolom a lakók legnagyobb örömére:)! A próba vége szokott egy kicsit kaotikus lenni, ilyenkor vagy régi dalokkal nosztalgiázunk, vagy elõkerül egy-egy Beatles nóta.
Koncertek terén mekkora tapasztalattal rendelkeztek?
Nem volt eddig túl sok koncertünk, most szeretnénk majd erre a vonalra is jobban rámozdulni. Keressük a lehetõségeket: jelentkezünk tehetségkutatókra, nyáron pedig szeretnénk menni fesztiválokra játszani.
A cd borítóban az áll, hogy a felvétel a J48 stúdióban készült. Errõl bõvebben egy kicsit! Merre van, kié ez stb.
A zenei részeket Milánéknál rögzítettük számítógép segítségével, de ezt mégse írhattuk a borítóra, így kapta a házuk a J48 stúdió nevet :). Egyedül az éneket rögzítettük rendes stúdióban, de ennek az effektezését is otthon végeztük. Egyébként sokkal jobb eredményre jutottunk így, mint legutóbb, amikor a teljes anyagot egy viszonylag olcsó, de gyengén felszerelt stúdióban vettük fel.
Ezt a felvételt terjesztitek komolyabban?
Igen, próbáljuk minél szélesebb körben promotálni. Úgy érezzük, hogy ez az anyag már van olyan színtû, hogy bátran felvállaljuk, és elmerjük küldeni több helyre, fanzinekhez, rádiókhoz. Az a célunk, hogy minél több emberhez eljusson az N_codeR, szeretnénk valamilyen szinten beépülni a rockzenei köztudatba.
Kiadót nem kerestek?
Elküldtük a cd-t pár helyre, persze tisztában vagyunk a helyzetünkkel, nincsenek nagy reményeink. Ez a kérdés egyébként most még nem foglalkoztat minket annyira, elõször szeretnénk egy közönségbázist kialakítani. Annak nem nagyon van értelme, hogy a lemez kint van az üzletekben, csak nincs aki megvegye...
Mekkora esélyt láttok magatoknak?
Igazából ezzel nem nagyon szoktunk foglalkozni, mi csak csináljuk a dolgunkat, aztán a többi majd úgyis kialakul... bár ezúttal mi is sokkal jobban mozgolódunk, mint az elõzõ anyagainknál, és ez azért érezteti a hatását. Majd meglátjuk hova jutunk el...
Hogy vélekedtek a mai underground zenekarokról?
Véleményem szerint elég sok banda van, de nem könnyû érvényesülni. Értem ez alatt a viszonylag szûkös koncertlehetõségeket, meg az emberek se szeretnek zsákbamacskát venni, kétszer is meggondolják, hogy mire adnak ki pénzt. Az azonban örvendetes, hogy mostanra elég jól kialakult ennek a rétegnek is a nyomtatott és elektronikus sajtója, vannak rockzenét is felvállaló rádiók, mûsorok. A jövõben mi is szeretnénk törekedni arra, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki más underground zenekarokkal, és egymást segítve próbáljunk meg elõrébb jutni.
Mivel foglalkoztok a magánéletben, és mennyi idõt tudtok szánni a zenélésre?
Mindannyian tanulunk valamilyen szinten, egyedül Endre az, aki a tanulmányai mellett dolgozik is. Sajnos nem tudunk elég idõt szánni a zenélésre, bár az utóbbi idõben azért javult a helyzet, és most már mindenki kiveszi a részét a zenekar körüli tennivalókból is. Ha elakarunk érni valamit, akkor csak komolyan lehet csinálni, másképp nem érdemes.
Mennyire vagytok kapcsolatban a hazai fanzinekkel, magazinokkal?
Ez szintén egy olyan terület, amelyre az új cd megjelenése óta erõsítettünk rá. Igyekeztünk minél több netes és nyomtatott újsághoz eljuttatni az N_codeR-t, és az eddigi tapasztalataink pozitívnak mondhatók, mindenhol érdeklõdést mutattak iránta. Törekszünk arra, hogy jó viszonyt alakítsunk ki velük, hiszen ez az egyik módja annak, hogy a zenénk eljusson az emberekhez.
Internetrõl mi a véleményetek?
Egyfelõl nagyon jó és hasznos dolognak tartom, pont a fent említettek miatt. Az e-mailek is nagy könnyebbséget jelentenek a kapcsolattartásban a közönséggel és a fanzinekkel, rádiókkal. Azonban kétség kívül van egy elidegenítõ hatása, sokan az egész életüket az Internet elõtt töltik.
Ezen kívül kevesen használják értelmes célokra, pedig hasznos lehetne abból a szempontból is, hogy bõvítse az emberek ismereteit. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy óriási lehetõségek rejlenek benne, és szerintem a jövõben még nagyobb szerephez fog jutni.
Mit mondanál még el?
Talán azt, hogy most kezdõdnek majd el a próbáink, hogy tudjunk majd menni élõben játszani. Ezen kívül keressük továbbra is a lehetõségeket, hogy minél több ember ismerhesse meg a Neverland-et és zenéjét. Közben már folyamatosan készülnek az új dalok, ezekbõl szeretnénk is majd játszani a koncertek során. Rengeteg ötletünk van, szeretnénk még jobban kiszélesíteni a saját zenei határainkat. A tervek között szerepel az is, hogy készítünk egy klippet az Esõ.csend.borzongás címû dalunkra. Végül - de nem utolsó sorban - pedig szeretném megköszönni a lehetõséget, hogy a fenti kérdéseken keresztül elmondhattam mindazt, amit fontosnak tartok megemlíteni a Neverland-del kapcsolatban.

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!