Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Krízis interjú


A Krizis 3. sorlemeze, a Száműzött megjelenése kapcsán tettem fel kérdéseimet a gitáros Kovács Szabinak.

 

 

Kicsit mesélnél a Krizis megalakulásáról? Igaz, hogy 20 éves a zenekar?
Mikor először olvastam, el sem akartam hinni...Te mikor érkeztél a bandába?

Igen , már 20 éves és tényleg hihetetlen, hogy még mindig működik. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ezt a 20 évet egyedúl Stósz Laci, az énekes töltötte csak el a zenekarban. Ott is voltak kisebb nagyobb kihagyások. Tehát nem egy aktívan végigzenélt 20 évről van szó. Inkább csak a zenekar alapítás történt ennyi ideje. Jómagam csak pár éve 2006 végén jöttem a zenekarba és csak helyettesítőnek, mert épp nem volt gitárosuk. Azután meg itt ragadtam. Nekem van még egy másik bandám is, az pedig a Zuhatag. Tehát én jelenleg két helyen vagyok gitárosi beosztásban.

Milyen zenei hatások jellemzik a Krizist, és te hogyan definiálnád a zenéteket?

Mindenféle zenei hatások. Fura is egy kicsit, hogy van öt ember a zenekarban és mindenki más irányból jött. De azt hiszem pont e miatt egy kicsit más a mi zenénk a mostani divatos vagy éppen retro korszakot visszaidéző zenekarok mellett. Van kőkemény dalunk épp úgy, mint lírai vagy egy kicsit rockosabb felfogásban íródott is. Definiálni nem akarom. Az a kritikusok dolga. Talán annyit, hogy jó kis kemény zene rengeteg gitárszólóval és jó kis dallamos refrénekkel.

Eszty: Rád (rátok) milyen zenék hatottak? Mi volt az első lemez amit megvettél magadnak?

K.Sz.: Hú! Én elég sok féle zenét meghallgatok, de a maiak közül egyre kevesebbet. Amit én nagyon szívesen hallgattam, amikor kölyök voltam - tizenhat éves, nyughatatlan srác - az a Dokken, Kingdoom Come, Mr.Big, Accept, Judas Priest meg egy csomó jó banda. Ezek a zenekarok voltak rám egyértelműen hatással és ezen hatások alatt írom ma is a dalokat. Ja van még egy nagy kedvenc az a Hellacopters. Na egy ilyen zenekarban is szívesen bazseválnék még egyszer!

Eszty: A Krizis régi rocker arcokból áll, azt látom. De pl Gyeniss György basszer mikor kezdett
el zenélni? Őt tippeltem a legidősebbnek...

Na pont Gyuri az egyik tag aki ott volt a kezdeteknél. Ő is alapító tagja volt Lacival a Krízisnek. Ő később abbahagyta családalapítás miatt. Belekezdett egy vállalkozásba is és éldegélt szépen csendben. Zenélgetett blues bandákban, de csak lájtosan. Azután , hogy én beszálltam, Laci újra kezdte alakítani a bandát, mert én nem igértem biztosra, hogy maradok és ekkor jött képbe Gyuri, mint ős-Krízis tag. Azután jött a Tamás aki szintén játszott már Lacival a Krízisben egy későbbi felállással. A Pistit meg ha jól tudom a Gyuri hozta.

Ebből következik a kérdés: ki mióta játszik a hangszerén, ill. Stósz Laci kolléga mióta énekel?

Bizony már mindannyian több mint tíz éve-van aki húsz-aktív zenéléssel töltöttük az életünk. Nem ma kezdtük a szakmát, de még akkor is van mit tanulni. A Laci a Krízisben először csak gitározott. Aztán valahogy a mikrofon mellett kötött ki. Neki ez a harmadik Krízis lemez amin énekel.

Van valamilyen klasszikus zenei képzettségetek?

Komolyabb egyikünknek sincs. Vannak ilyen zenei általánosok meg szolfézs, vagy egy kis zene suli, de azt nem nevezném klasszikus zenei képzettségnek. Csak ösztönből!

Már gyerekként elkísért a rockzene, vagy pedig később ismertétek meg ezt a stílust/életformát?
(A saját példámból kiindulva kérdezem, mert az én apám is nagy rocker volt, Deep Purple, Pink Floyd,
Black Sabbath stb.)

Nálam semmi nem volt. Otthon ebédkor a mai napi a magyar nóta szól! Gyerekként 10 évesen hallottam egy unokatesóm Iron Maiden lemezét a bratyómmal, meg a haverokkal és akkor elkapott a gépszíj.

Nálatok hogy néz ki egy próba? Hogyan állnak össze az új dalok, és ki írja a szövegeket?

Sajnos nem tudunk eleget próbálni, így elég lassú a dalírás. Általában Tamás vagy én hozunk 90%-os nótákat amiket együtt összerakunk. A szövegeket vagy Laci vagy én hozom össze. Olyan is van, amikor fele- fele arányban. De a gitártémákkal is így van ez. Ha van valamelyikünknek egy jó ötlete és illik az adott dalba, azt beletesszük.

Az is érdekelne, hogy az új album dalai koncepciót követnek-e? Jól érzem?
(Mert én, többszöri meghallgatás után úgy érzem, igenis van benne egy szál, ami összeköti a dalokat; és ez a menekülés. A menekülés a problémák és a mindennapok mocska elől, de néhol már megvillan a kiút is, pl a beszédes A fényt meg kell, hogy lásd c. dalban.

Hát nem tudom. Akarattal biztos, hogy nincs. Tamás szokta mondani a szövegeimre, hogy mindenkinek mást jelentenek és ez szerinte tök jó. Lehet te is ebbe a csapdába estél bele, de ha jobban belegondolok van benne valami. Bele lehet magyarázni ezt is.

Viszont vannak nagyon negatív, depressziós dalok is, pl a Száműzött és a Ne kínozz!.
Kitől jönnek a dalok témái? Azt megtudhatom, ki írta a Száműzöttet?

A dalok gitártémái vannak meg előbb és ezek nagyban befolyásolják a szövegeket. Mivel több az ilyen durva nóta egyértelműen a szövegek is e felé kanyarodnak. A nagy zúzásokra nem lehet rózsaszín álmokról írni. A Száműzött az Tamás nótája és Laci a szövegíró.

Eszty: A dalokban mennyire tükröződik a világlátásotok? Vannak politikai utalások, vagy ezektől inkább tartózkodtok?

Hú! Micsoda keresztkérdések! A politikával nem akarunk a zenénken át foglalkozni. Ha van is véleményünk, akkor se ezt a módját választjuk ezeknek a kifejezésére. Nincsenek világmegváltó gondolataink és senkit nem akarunk semmire biztatni. Mi csak zenélünk és örülünk, ha egy buli jól sül el. Nem kell itt nagy mögöttes gondolatokat keresni. Ez csak rock zene. Mondjuk ez csak az én véleményem. Lehet, hogy a többiek ezt másképp gondolják.

Mit gondolsz, hol lesztek 5-10 év múlva a zenekarral? Mik a terveitek? Én remélem, hogy még jó sok lemezt letesztek az asztalra, a Száműzöttel ugyanis magasra tettétek a lécet saját magatoknak...

Hogy hol leszünk azt nem tudhatjuk a mai világban. Csináljuk, amíg örömünket leljük benne. Ha eljön az ideje, csináljuk az új lemezt. Vannak már félkész dalok és elmondhatom nyugodtan, hogy megütik ezt a szintet és talán még fölötte is vannak. De addig még sok víz lefolyik a lefolyón.

És egy utolsó kérdés: amikor nem zenéltek, mivel foglalkoztok?

Mindenkinek sima polgári foglalkozása van. Húzzuk az igát, fizetjük az adót. Rabszolgák vagyunk, akiknek a zene a Szabadság!

Köszönöm a beszélgetést!

-Eszty-

http://www.krizis.net

Fotók: Nagy Rob

 

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!