Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

IRIGY HÓNALJMIRIGY

Az interjú helyszíne ugyan nem egy "Snassz Vegas"-i kaszinó volt, azért nagyon jót beszélgettem Kabai Lászlóval és Varga Györggyel. Elõször is a zenekar megalakulásának körülményeire voltam kíváncsi.
KL.: 1990-ben volt egy szilveszteri házibuli, amire kitaláltuk öten (nem volt még billentyûsünk, Uszkó Laci csak késõbb érkezett hozzánk, és a gitárosunk sem Papp Feri volt eredetileg), hogy megtanuljuk éppen akkor futó rockzenekarok számait és írunk rá hülye szövegeket. Béreltünk egy videokamerát is, hogy megörökítsük öregkorunkra ezt az egyszerinek szánt fellépést, de olyan jól sikerült, hogy akik ott voltak, elterjesztették a hírünket. Így hallott rólunk az akkori Tüzesvíz rockklub vezetõje, Török Imre, aki a februári farsangi bulira meghívott minket, és aztán már nem volt megállás.
Hogyan bõvültetek 8 tagúvá?
KL.: Tomi és Gyuri elõször csak koncerteken szerepeltek velünk, de ez is már 5 éve volt. Ma már ugyanolyan tagok, csak nem hangszeren játszanak, hanem egyéb dolgokat csinálnak.
Hogy találtátok ki ezt a nevet?
KL.: Kb. 5 perccel a szilveszteri buli elõtt találtunk ki egy oda való, hangzatos nevet. Aztán mikor kezdett komolyra fordulni a dolog, meg akartuk változtatni, de addigra már annyian ismertek minket ezen a néven, hogy úgy döntöttünk, marad. Persze eleinte problémás volt, mert ha mentünk pl. szponzort keresni, nem mertük kimondani.
VGY.: Ma már senki nem néz a tartalom mögé, csak azonosítják a nevet a zenekarral.
Hogy készült el a Mirigy, kis kabalafigurátok?
KL.: Gyuri egy barátja, Lorencz Tamás tervezte, aki a mai napig a grafikáink készítõje.
Ti eredetileg csak rockparódiákat írtatok. Miért van ma már egyre több techno "zenekar" a mûsorotokon?
VGY.: Akkoriban még a rockzenekarok voltak a menõk és mi is csak rockzenét hallgattunk. Ma már viszont mi is többféle zenét hallgatunk, és a közönség is jobban ismeri a techno sztárjait. És kevesebb a markáns rockzenekar is, akiket parodizálni lehet.
KL.: Csak országszerte ismert zenekarokat lehet parodizálni, hogy az emberek értsék, mirõl van szó. Elõször csak kényszer volt, aztán végül is újabb rétegeket nyertünk meg magunknak. Amit lehet, úgyis kiszedünk a rockzenébõl, de a kiválasztott sztár beleegyezése is szükséges. Kezdetben elég sok produkció el is veszett ezért, de ma már hál' Istennek nem ez a jellemzõ. Aki beleegyezik, az tudja, hogy mit várjon.
VGY.: Legfeljebb elõtte elkéri a szöveget.
Tényleg, hogyan készülnek ezek a szövegek?
KL.: Az új lemez vázlatát Tomi írta, de mindenki hozzátette a maga ötleteit.
VGY.: Sokat nézzük, hallgatjuk az eredeti elõadókat, és utána olvasunk, hogy mindent tudjunk róluk. Megpróbálunk figyelni arra is, hogy a szövegek hangzásukban hasonlítsanak az eredetire.
KL.: Például külföldi zenekarokat azért nem igen parodizálunk, mert annyira kevés információ jut el róluk Magyarországra, hogy az túl kevés egy paródiához.
Koncerteken rengeteg jelmezt, kelléket használtok. Ezeket magatok készítitek?
VGY.: Leginkább mi csináljuk, néha esetleg méretre szabatjuk õket, de nagy részét mi magunk gyûjtöttük a rokonság körében.
KL.: Vagy piacokra jártunk ki. De ma már tudatosabban csináljuk, és nem akarunk hülyén kinézni. Van egy cég is, aki segít ebben nekünk.
Ha ennyi mindent csináltok, marad még idõtök másra is a zenekar mellett?
VGY.: Nem. Ugyanis mi mindent magunk csinálunk, még menedzserünk sincs.
KL.: A teendõket pedig kiosztjuk magunk között. Ez egy nagyon jó dolog, hogy megélünk abból, amit szeretünk csinálni. És állítólag le is jön a színpadról, hogy élvezzük, amit csinálunk.
Nemrég jelent meg a legújabb lemezetek is. Miért Snassz Vegas?
VGY.: Úgy éreztük, ebben a kaszinó dologban sok minden rejlik.
KL.: Nincs mögötte igazi magyarázat, csak a lemezt szerettük volna beöltöztetni egy koncepcióba.
Hogy választottátok ki, hogy melyik dalhoz legyen videoklip?
VGY.: Megvalósult nálunk a demokrácia: szavaztunk! Mindenki felírt két nótát, és amelyikre a legtöbb szavazat érkezett, abból lett a klip.
KL.: De most pl. nagy siker lett a TNT nóta, úgyhogy - bár nem így akartuk - abból lesz a következõ klip.
Van személyes kedvencetek?
KL.: Mindegyik az, és az az érdekes, hogy bármennyire is a rockzenét szeretjük, a többi számot is megkedveljük azáltal, hogy játsszuk.
Végezetül: mik a közeli és távoli tervek?
KL.: Nem szervezett turné keretében, de mindig játszunk, hál' Istennek rengeteg felkérés van. Megyünk a Szigetre, a Beach House Party-ra és szinte az összes nyári fesztiválra.
VGY.: És addig csináljuk, amíg nem kell erõlködni, amíg elég hülyeség van a csapatban.
KL.: Ami a közönségnek tetszik és van zenekar, akikbõl dolgozhatunk.
Cím: Budapest 1461 Pf. 355.

B. Timi

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!