Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Dysentery

A zúzós death metalban utazó felvidéki csapat nemrég juttatta el hozzánk elsõ komolyabb hanganyagát, az In Memoriam Aeternam... címû demóját. Ennek kapcsán is faggattam egy kicsit a csapat frontemberét, Varga Marost.

Mióta létezik a zenekart, és kikbõl áll jelenleg?
A zenekar 2000 július 1-jén alakult, ugyanis ekkor szereztünk próbahelyet. :) A mai felállás a következõ : Varga Marián - ének/ritmusgitár (valahol szóló is), Zsoldos Igor - szólógitár, Nagy Gusztáv - basszusgitár és Mezei István dob.
Ti annak idején miért vettetek hangszert a kezeitekbe? Buliból, unalomûzésbõl, vagy van vmi mondanivalótok ezáltal?
Hát ez érdekes kérdés, ugyanis erre konkrét válaszom nincs. Minden zenekarban benne van alakuláskor a gyerekes nagyravágyás, hogy ettõl menõbb lesz valaki, mert játszik valahol. Idõvel aztán rájöttunk, hogy ez nem akkora habostorta, mint ahogy látszik. Ettõl függetlenül szeretjük csinálni, ugyanis szeretnénk valamit adni az embereknek a zenénkkel. Vannak zenekarok, ahol a szöveg kitalált és fiktív témákról szólnak, mi ezzel szemben megpróbáljuk a midennapi problémákat visszaadni a szövegekben és hagyni az embereket, hogy elgondolkozzanak ezekrõl a dolgokról. Nem elég ha csak beszélünk a problémákról, tenni is kell ellenük. Ez a komolyabb része annak, hogy zenélünk. A másik pedig természetesen a buli. A koncerteken új embereket és zenekarokat ismersz meg és aki stabilan jár koncertekre és fesztiválokra az tudja, hogy mindig van ökörködés és érdekes szituáció. :)
A nekünk elküldött demótokon kivül van még? Avagy ez az elsõ bemutatkozó anyagotok?
Létezik még ezen kívül egy felvétel, ami még 2001-ben készult itt Dunaszerdahelyen egy nyári fesztiválon. Ez csak haveri körben került terjesztésre, meg elküldtük egy-két helyre, de semmi komoly. Ezen az öreg dalaink hallhatók, amik közül ma már csak a Strange Childhood-ot játszuk, persze kicsit átalakítva.
Milyennek erre a demóra a visszajelzések?
Eddig mindenhonnan pozitív dolgokat írtak vissza, örülünk hogy tetszik az embereknek. A zinek is jól fogadták, igaz egy helyen érdekes dolgokat írtak, de ez elenyészõ. Többségben tehát tetszik az embereknek. Még azoknak is, akik nem hallgatnak durva zenét. :)
A rockzene szerintem mindig is rétegzene volt, nem beszélve annak az ágáról, amit ti is játszotok. Hogy érzed, milyen sikeres lehet a zenekar?
Szeretnénk minél többet játszani élõben itthon és külföldön is, bár ez utóbbi kétséges, ugyanis szerintünk még egy kicsit messze vagyunk mi attól a szinttõl, hogy kapkodjon utánunk a nyugat. :) Itthon elkezdtünk egy koncertsorozatot, aminek GODS OF BRUTALITY a neve. Szeretnénk, hogy a beteg és durva zene meg tudja vetni a lábát itt a Felvidéken is, ugyanis hiába jön kismillió brutal death és grind zenekar ebbõl az országból, ez a zene nálunk inkább a keleti régiókban hódít, tehát Zsolna, Kassa és így. Ez a koncertsorozat cserebuli alapon mûködik, tehát várjuk a death, black, doom és grind zenekarok jelentkezését, de nyugodtan jelentkezhetnek egyéb zenekarok is, ha eléggé betegnek érzik a zenéjuket. :) A második része, most április 17-én zajlott le és a közönség nagyon jól fogadta az AGREGATOR-t és a CASKETGARDEN-t is. 175 fizetõ emberke tombolt, ami azért nem kis szám, ha azt vesszuk, hogy nálunk a punk és a hardcore, meg a nu metal a trend. Reméljuk ez a szám növekszik és sikerül meghonosítanunk a beteg mjúzikot. A zenekar sikere pedig a közönségen múlik, hogy mennyire fogad el minket és mennyire tud azonosulni a zenénkkel. Nem akarunk sztárkodni vagy hasonlók, ha már megtapsolnak is siker van, mert úgy érezzük, hogy tudtunk adni valamit az embreknek és megtalálták magukat a zenében.
Milyen zenéket szerettek? Vannak e példaképeiteket?
Közös kedvenc egyértelmûen a DEATH. Midenkinek megvan az összes album és fejbõl tudunk minden egyes váltást, szólót percre pontosan. Ezt hívják asszem fanatizmusnak. :) Én és a dobosunk mindenevõ vagyunk a zene terén és az ízlésunk is nagyjából megegyezik. Ez pedig a következõ : Aghora, Obituary, Meshuggah, Carcass, Krabathor, Hypnos, Vader, Dementor, Pantera, Nevermore, Dream Theater, Suffocate, öreg Sepultura (ez utóbbi kettõt inkább csak én hallgatom :)), Kataklysm, öreg Hypocrisy, Cynic. Ezen kívûl szeretjuk a jazzt is, de csak azt amiben nincs ének és inkább a hangszeres megoldásra fektetik a hangsúlyt. A bõgõsunk inkább a black metalt részesíti elõnyben, pl. Burzum, Darkthrone, Satyricon, Vintersorg és hasonlók, de nagyon húz a doom és a gothic metal felé is. A szólógitárosunk is elég sokféle dolgot hallgat : Guns´ n´ Roses, Pokolgép, Ossian, Moby Dick, de ezen kívûl foleg old school death metalt . Nála a DEATH az abszolút csúcs, aztán Morbid Angel meg Nevermore.
Ki, kik írják a szövegeket?
A szoveget az élet írja, én papírra vetem és tolmácsoljuk.
Ritkán találkozunk felvidéki csapattal... milyen az ottani rockélet? Tudsz e még megemlíteni ottani zenekarokat?
Szlovákiában van néhány nagyon jó zenekar, akikre érdemes volna odafigyelni, ezek a Suffocate, Dementor, Pathology Stench. Közülük csak a Suffocate van felvidékrõl, de attól függetlenül érdemes érdeklõdni utánuk. Van egy pozsonyi banda, Legions Of The Doomed Lands a nevük, szerintem ok egy éven belül szlovákiai viszonylatban nagy név lesznek. Hihetelenül sok bennük az energia, dinamikus és technikás játék jellemzi õket és nagyon jó dalokat írnak. A felvidéki zenekarok kozul még a Last Chance-t emelném ki, õk ilyen panterás/nu metálos durvulatban utaznak, RAF II - õk Dream Theater mániás már-már családapás korban járó emberek, igaz nem az én zenémet nyomják, de nagyon jól csinálják, amit csinálnak. Nem officiálisan mûködöm még egy másik zenekarban, aminek April Weeds a neve, velük ilyen dallamos svéd death/black/doom zenét játszunk szintivel tûzdelve. Nyílt itt egy music pub is, aminek BUTTERFLY a neve, õk gondoskodnak a dunaszerdahelyi zenei életrõl, hisz minden hétvégén koncert van és mi is ott szoktuk megszervezni a GODS OF BRUTALITY-kat. Itt változó a zenei mûsor, mindig más, a reggae-tõl a black metalon keresztül egészen az oldies-okat játszó zenekarokig mindenki megfordul. És persze az alól sem maradhatunk kivételek, hogy vannak olyan zenekarok, akik le sem köpik a kezdõket és 500 m magasból beszélnek az emberrel.
Jót mosolygok magamban, ha eszembe jut, hogy nõnek gondoltalak...) Volt e már hasonló félreértés a neved miatt?
Nálunk nem volt, ugyanis ez férfinév Szlovákiában. A teljes verziója az, hogy Marián. Így nem érhetõ úgy félre, de én a becézett verzióját használom, Magyarországon meg fõleg, ez pedig a Maros. :)
Mi a véleményed az internetrõl? Nálatok mennyire van elterjedve?
Ez a szükséges rossz szerintem. Rossz abban az értelemben, hogy nem ingyen van, de mindenképpen fontosnak tartom, hisz megkönnyíti a dolgok menetét bizonyos esetben. Fenn áll a függõség veszélye is bár én nem látok a chaten kívül bármit is, ami miatt érdemes lenne a gép elõtt ülni órákat, ha netrõl van szó. :) Márciustól már Szlovákiában is van DSL, tehát így gyorsulunk mi is, de még mindig le van maradva ez a kurva ország.Minden szempontból.
Milyen sûrûn tudtok koncertezni?
Ez nagyon változó. Tavaly nyáron mondjuk majdnem minden hétvégén játszottunk. Vannak még zenekarok is, akik lógnak csereakcióval, tehát remélem azokat is be tudjuk hajtani a kozeljövõben. Szeretnénk minél többet zúzni, de ez sajna nem csak rajtunk múlik. :(
Mit mondanál még el?
Szertnék koszonetet mondani mindenkinek, aki bármilyen módon is tolja/tolta és tolni fogja a zenekar szekerét, Nélkületek nem lennénk sehol. (Tudjátok, hogy kik vagytok!!) Szeretném megköszönni Robinak a helyet a zineben és azt, hogy leközli a faszságokat, amiket írkálok. :) Üdvözlöm a SCAFFOLD-ot, az ANGELUS-t, az AGREGATOR-t, a CASKETGARDEN-t, a ZOMBIE HOLOCAUST-ot, a MEGAZETOR-t és a WATCH MY DYING-ot. Nem akarok pofázni a zenélésrõl, sem a zenei tudásról, de azoknak az embereknek, akik most vesznek elõször hangszert a kezükbe és a zenekar gondolatát fontolgatját azt szeretném üzenni, hogy ne hagyjátok, hogy más mondja meg azt hogy Ti kik vagytok, ne a divat határozza meg azt, hogy mit játszotok. A zene amit csináltok, abban ott vagytok Ti is, minden hibátokkal, hisz senki sem tökéletes, életérzésetekkel és gondolatvilágotokkal. Vállajátok magatokat és ezzel együtt vállajátok azt is, amit csináltok és úgy csináljátok, hogy mindig örömet leljetek benne. Csak ennyit szerettem volna elmondani a végére. Köszönöm az interjút.

Marian Varga
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. '; document.write( '' ); document.write( addy_text107 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Tel.: 421-908-743-526
Sms: 421-905-265-140

Rob