Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Dead Soul Tribe

Devon Graves, a Dead Soul Tribe agya-szíve válaszolta meg kérdéseimet, melyeket a zenekar új albuma, a Murder of Crows kapcsán tettem fel neki.

Volt egy kis változás a DST felállásában, Volker helyére Roland "Rollz" Kerschbaumer került ritmusgitárosi posztra. Mi történt Volker-ral? Rollz játszott már az új albumon? Mi egyebet tudhatunk még róla?
Rollz azért Rollz, hogy meg lehessen különböztetni a bõgõs Roland Ivenz-tõl. A Noise Pollution nevû zenekarban láttam meg õt, innen ismerem, ahol szólógitáros és énekes volt, s rögvest megtetszett az elõadásmódja, magával ragadott az egyénisége. Összebarátkoztunk, s megpróbáltam neki segíteni azzal, hogy bemutatom egy producer barátomnak. Két évvel késõbb találkoztam vele újra, egy hangszerboltban. Direkt azért mentem be oda, hogy találjak egy gitárost, mivel Volker ugyan akkor még a csapatban volt, de nagyon látszott rajta már, hogy elvesztette az érdeklõdését a DST iránt. Rollz két hét alatt megtanulta az egész DST repertoárt, meg még 3-4 Psychotic Waltz nótát is, pont idõben ahhoz, hogy egy nagyon fontos athéni koncerten már játszhasson velünk. Nagyon klassz volt, és a weboldalunkon a vendégkönyvben sok dicséretet kapott azoktól, akik ott voltak a koncerten. Az albumot illetõen el kell mondjam, hogy én játszom fel az összes hangszert, kivéve a dobot. A Dead Soul Tribe - vagyis mi négyen így szigorúan egy koncertzenekar vagyunk. Talán furcsa egy csapatot így fenntartani, de tudod, már akkor megvolt a lemezszerzõdésünk, amikor a zenekarnak még nem voltak rajtam kívül más tagjai. Tehát meg kellett csinálnom a lemezt egyedül, aztán volt csak idõm csapatot keresni, akik elõ is tudják adni. Adel természetesen mindkét albumon játszik.
Néhány nap múlva kerül a boltokba az album, a Mureder of Crows, egy hónapnyi késéssel. Mi okozta ezt a kis csúszást?
Igazából az eredeti tervhez képest ez háromhónapnyi csúszás. Azért van, mert megszállottan ragaszkodtam a tökéletes hangzáshoz, keveréshez. Hiszem, hogy ez a plusz idõ meghozza gyümölcsét és megérte kivárni!
Amikor cirka egy éve meglátogattalak a Dead Soul Temple stúdióban, épp egy új nótán dolgoztál. Mennyi dalt raktál azóta össze, s mennyi került fel belõlük az új albumra?
Nagyjából 17 nóta készült el, ezekbõl válogattam. A mostanra kialakult stílus egysége miatt a legújabbakat tartottam meg, a régebbi dalok majd talán egy másik albumon jelenhetnek meg. Kivétel a Black Smoke and Mirrors és a Time, melyek kb. 6 éves dalok.
Miért a Murder of Crows (Varjak gyilkosa) lett az album címe? Van ebben valami szimbolikus jelentés? Kik a varjak a címben?
Nagyjából akkor, amikor az elsõ albummal elkészültem, láttam egy dróton egy elpusztult varjút. Úgy tûnt, mintha még élne, s csak ücsörögne ott, ám teljesen halott volt. Úgy éreztem, mintha valaki csak úgy odarakta volna. Nem volt valami kellemes érzés... Kis idõ elteltével megláttam egy ugyanilyen varjút, de már máshol. Ez utóbbi talán nekirepült a drótnak s akkor halt meg, a szárnyai még szét voltak terjesztve, mintha csak keresztre feszítették volna. Akkor elhatároztam, hogy a következõ album címe a Murder of Crows lesz. Szimbolikusan nézve a címet, azt kell tudni, hogy a mitológia szerint a varjak viszik a holtak lelkét a végsõ nyughelyükre, legyen az a Menny, vagy bármi. Azt gondoltam: Mi fog történni a lelkünkkel, ha nem lesznek varjak, akik átviszik a túlvilágra, fõleg, ha a varjak elpusztulnak, sõt: meggyilkoltatnak? Minden bizonnyal elveszik a lélek valahol az élet és a halál között. Pont ilyen köztes állapotban látom az emberiséget, mintha csak elvesztünk volna az életünk útján. Ajándékként kaptuk ezt a világot, s az élet is ajándék. Megkaptunk benne mindent, ami kell táplálékul, gyógyulásunk miatt, az örömeink miatt, azért, hogy tanúi lehessünk a szépségnek, hogy átéljük a szeretetet, sõt, még többet: hogy hálásak lehessünk azért, amit kaptunk. Az albumon van egy dal, az "In a Garden Made of Stones" (Kövekbõl épült kert), amiben azt énekelem: "Kisétáltunk az Édenbõl, a Mennyországot az égbe helyeztük, angyalokat raktunk házaink tetejére, melyekben benn lakik az ördög". Hiszem, hogy a Menny nem egy külön világ, vagy egy hely, ahová halálunk után juthatunk, hanem idehelyeztetett a Földre, hogy elérhessük még az életünkben. Minden természetbeli példa remekül igazolja ezt. Csak mi a technokrata szörny rabszolgáiként elpusztítjuk ezt a teremtett gyönyörûséget. Ugyanaz a helyzet, mintha a varjat, ki a lelkünket a Mennybe viszi, lelõnék az útja közepén. Rosszabb: mi magunk öljük meg...
Zeneileg sajnos csak azokra a dalokra hagyatkozhatok, amiket a budapesti koncerten játszottatok, s arra a négyre, melyekbõl van a weboldalatokon hangminta, mivel még nem ért ide a promó CD. Ezzel együtt úgy érzem, a Dead Soul Tribe védjegy rajtuk van, ugyanaz az érdekes, varázslatos és sokszínû stílus jellemzi a dalokat, lelki mélységgel bíró dallamok vannak bennük. A négy mintaként felrakott dal eléggé különbözõ. Ezeket a kiadótok, az InsideOut választotta ki, vagy te?
Mindegyik az én választásom, ehhez ragaszkodom. Csak olyan zenét játszok, amit szívesen is hallok, s csak olyan szavakat mondok ki, amiket muszáj elmondanom.
Az eddig megismert dalokból a "Black Smoke and Mirrors" a kedvencem, benne a gyönyörûséges fuvoladallamoddal. Van más dalban is fuvola az albumon?
Igen, a Feed part II. szintén egy fuvolás nóta, de valóban, a Black Smoke... épül arra leginkább. Ha majd megismered az egész dalt, hallani fogod a bevezetõ s lezáró fuvoladallamot, s persze a közepén a komplett szólót is.
Melyik dalt ajánlanád a figyelmünkbe kedvencedként?
Azt hiszem, a Feed part II. igazán közel áll hozzám, de szeretem a Some Things You Can't Return is. Az egész albumot nagyon szeretem, de talán a fenti kettõ a legkedvesebb.
Szövegeket illetõen nekem ezek a dalok keményebbnek, riasztóbbnak tûnnek, mint az elõzõ album dalai, de ugyanolyan vízió-szerû, filmszerû elõadásmódban kapja õket a hallgató. Filozofikusabbak, a fájdalomnak egy másik szintjét mutatják be, mélyebbek, s van bennük némi apokaliptikus érintés is (pl. a Stone by Stone, vagy a Flies). Valóban ennyire sötéten látod a helyzetet? Mi ihlette ezeket a szövegeket?
Nem azért készítettem ezeket a szövegeket, hogy lefessem egy világvége vízióját, ez csupán figyelmeztetés a megkezdett út veszélyeire. Remélem, nem sorsunkat illetõ próféciákat írtam le, hanem csak ébresztõt fújtam a lehetõ legtöbb embernek, s talán le tudjuk majd küzdeni azokat a sötét erõket, amik áthatják a jelen világunkat. Így talán visszatérhetünk az Édenbe, hogy újraegyesüljünk Istennel. Na nem a kifejezés vallásos értelmében, hanem a természethez fûzõdõ igaz viszonyunkat illetõen. Hogy újra magunkhoz ölelhessük a világot, amit eredetileg kaptunk.
Hogyhogy Budapestet választottad az új lemez élõ bemutatására?
Nem én választottam. Budapest választott minket!
Mondanál pár szót arról a kis félreértésrõl, ami a koncerten közted s Adel közt volt? Csupán a pontos információk miatt, a pletykák megelõzésére... (Igazándiból engem örömmel töltött el ez a kis incidens, így volt lehetõségünk az akusztikus gitáron játszott dalok meghallgatására...) Miért váltott Adel frizurát? (Jól néz ám ki így is!!!)
Adel nem hallott semmit az akusztikus gitárból. Ez volt az elsõ alkalom, hogy koncerten akusztikus részt játszottunk, s szokás szerint nem ment simán... Még én magam sem hallottam a gitáromat... de én legalább tudtam, hol járok, mit is játszom éppen. Szerencsétlen Adel meg lassabban kezdett bele az "Empty"-be, mint ahogy én játszottam, én abbahagytam, hogy kijavíthassuk a bakit, s azt mondtam: "Gyerünk, b*ssza meg! Nyomj bele egy kis energiát még, gyerünk!" Aztán, hogy a közönségnek is adjak némi izgalmat, felkiáltottam, hogy "YEAHHHHH!", ám Adel azt hitte, rákiabáltam. Ez persze nagyon megbántotta. Térden állva kértem tõle bocsánatot, szó szerint. Ez már az öltözõben történt, a második ráadásunk elõtt, mialatt ti kántáltátok, hogy DEAD SOUL TRIBE!!! DEAD SOUL TRIBE!!!. Remélem, hogy a puszi, amit Adel adott a végén a meghajláskor, mindenkinek nyilvánvalóvá tette, hogy mi igenis egy remek, egységes Törzs vagyunk. Ami Adel haját illeti, gondolom a kis fürtöcskékre gondolsz, amik bele lettek fonva a hajába. Szerintem remekül néz ki. Nem értem, miért kérded, "miért" csinálta? Miért tesz bárki ilyet? Hogy kifejezze magát, hogy megmutassa, milyen is akar lenni.
Adel dobszólója egy begyakorolt alapra épült, vagy improvizáció volt?
Ott a szemetek elõtt született a szóló teljes egészében!
Hogy tetszett egyébként a budapesti koncert? Meghallgattad az elõzenekarokat? Milyen érzéseket vittél haza?
A hibák ellenére is imádtam azt a koncertet. Az öltözõben voltam, míg az elõzenekarok játszottak, így nem sokat mondhatok róluk, mivel nem sokat hallottam. Amit biztosan tudok, mindkét csapatban nagyon klassz srácok voltak, jó zenészek, s az elsõ csapat billentyûse igen-igen jó volt!
Az album borítóját megint a híres Travis Smith készítette. Nagyszerû borítótervezõ mûvész, aki megfogja az albumok lényegét, hangulatát és élõvé teszi a lemezek külsejét is. Kapott a dalokból ízelítõt, szövegeket, amik segíthettek neki a borító elkészítésében? Mi a véleményed a dalaitokhoz készült képeirõl?
Zenét nem kapott, csak szövegeket s a dalcímeket küldtem el neki, mivel párhuzamosan készültünk, õ a képekkel, én a zenével. Folyamatosan cseréletünk képet-információt, én írtam a véleményemet az alkotásairól, hogy ki tudja finomítani a végleges csiszolásokat rajtuk, de azt hiszem, nagyon kicsinyke volt az én hatásom ebben a mûben.
Fogtok turnézni a lemezzel?
Remélem, igen. Szükségünk van némi segítségre a megfelelõ koncertügynökségtõl s kellene némi támogatás is. Majd meglátjuk, mi lesz. Lesz két koncert Görögországban, szeptember végén, vagy október elején. Egyik Larissa-ban, másik Athénben. Ezeket nagyon várjuk már. Lesz pár fellépés Bécs környékén is, és természetesen minden olyan külön lehetõséget is megragadunk, amit csak kapunk, s megyünk, ahová csak hívnak minket.
Milyen a csapat hangulata manapság? Meg vagytok elégedve az albummal? Mik a terveitek?
Természetesen az album nagyon tetszik, s az is lenyûgözõ, hogy eddig milyen visszajelzéseket kaptunk vele kapcsolatban! A német Metal Hammer-ben 3. helyet értünk el, a Rock Hard-ban 2-at. Általánosságban mondhatom, hogy sokkal pozitívabb a fogadtatása, mint az elsõ albumnak volt, pedig én már azzal is meg voltam elégedve. A késõbbiekben természetesen jön majd a harmadik Dead Soul Tribe album, aminek a dalait már el is kezdtem írni.
Tudnál valami kiegészítést tenni még a kérdéseim után?
Soha nem egészítek ki senkit. Ezek a TE kérdéseid! :)
Köszönöm a válaszaidat!
Én örültem, hogy válaszolhattam! Üdvözlet a srácoktól is!

http://www.deadsoultribe.com

Gyebnár Mónika

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!