Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Aebsence

A gödöllõi csapat évek óta változatlanul kitart saját útja mellett. Az általuk játszott magyar népzenei motívumokkal tarkított progresszív metalt talán senki sem tudja olyan profin elõadni, ahogy õk teszik. Nemrég jelent meg a zenekar elsõ albuma, az Unusual, ennek kapcsán faggatam ki a gitáros Perneczky Andrást.

Legutóbb 4 éve készült veletek interjú nálunk, még az Old címu demótok kapcsán. Azóta eltelt egy kis idõ, ráadásul mostanában megjelent az elsõ lemezetek is. Mi történt az elmúlt idõkben veletek?
Olyan sokminden nem. Még abban az évben megnyertünk egy tehetségkutatót, amelynek révén, többek között, stúdióidõt is nyertünk. Ezt 2000 elején fel is használtunk és szép komótosan felvettünk egy darab nótát, amit aztán az interneten letölthetõvé tettünk. Folyamatosan ment a promózás és ennek révén itthon egészen elképesztõ újságokig eljutottunk és külföldrõl is voltak kellemes visszajelzések. Konkrétumok azonban nem, pedig már a demo készítésekor megfogadtuk, hogy nem lesz "új év- új Aebsence" demo mókuskerék, a következõ anyag lemez lesz. Ennek megfelelõen próbálkoztunk külföldön és itthon egyaránt. Itthon kissé több eredménnyel, de végül semi sem realizálódott belõle. Pedig konkrét ajánlataink is voltak egy-két helyrõl, de különbözõ dolgok miatt nem jöttek össze. Az idõ pedig szépen telt. Lassan íródtak a nóták, mi pedig a kínálkozó alkalmakat kihasználva koncertezgettünk. Három rövidebb turnén is részt vettünk az elmúlt néhány évben. Elõször a Dying Wish és a Kaotika zenekarok, aztán a Mood, Dark Clouds társaságában. Végül az elmúlt õsszel egy kisebb országjárást iktattunk be a Super Naturallal. Közben arra az elhatározásra jutottunk, hogy legjobb lesz mindent a kezünkbe venni, így gyûjtöggettük a pénzt és tavaly év elejére, két hétre lekötöttük a HSB stúdiót. A felvételek hosszas vajúdás után elkészültek, csak sajnos az anyagi kereteinkbõl futottunk ki, így csak tavaly év végére jött ki a lemez. A kiadói mi vagyunk, a terjesztést pedig a MusicDome vállalta fel. Aztán az idei év, sõt az elmúlt hetek érdekessége a zenekar háza táján, hogy a zenekar egyik alapítótagja Máthé Attila úgy döntött, egy évre áthelyezi boldogulását az Egyesült Államokba. Visszatartani nem tudtuk, a saját élete, így kénytelenek voltunk elfogadni. Hónapok óta tervezte már egyébként a dolgot, de egyáltalán nem volt biztos semi, szóval kicsit bizonytalan állapot volt a zenekar körül. Közösen úgy állapodtunk meg vele, hogy visszatérte után továbbra is tagja szeretne maradni a csapatnak, így távozása ideiglenes. Utódját jelenleg is bõszen keressük, ami elég nehéz, mert egyrészt jó dobosra van szükség, másrészt olyanra, akivel együtt is tudunk dolgozni, harmadrészt pedig el kell fogadnia, hogy csak kisegít minket. Szóval ez háromszorosan s nehéz. Ez a kényszerû pihenõ most egy kicsit megtorpantotta a zenekart, így nyárig, illetve az új dobos megtalálásáig nem várható semmilyen élõ megmozdulás tõlünk. Jelenleg promózgatunk szép csendben, kicsit átgondoltabban, mint azelõtt. Jelenleg csak egyes területekre koncentrálunk. Németország a kiszemelt terület jelenleg és egész kellemes visszajelzések érkeztek már. Egyelõre egy kicsit szélesebb sajtót szeretnénk magunknak arrafelé, ami nem lesz nehéz, mert az eddigi német sajtónk lényegében nulla volt J
Ahogy figyeltem, az Old három dala, valamint a Shock válogatáson megjelent 7/4 is felkerült az albumra. Ennyire nehezen születnek az új dalok, vagy idõközben e számok is annyit változtak, hogy érdemes volt õket újra felvenni?
Mindenképpen szerettük volna feltenni ezeket a nótákat, mert a lemez a kezdeti évek lezárásaként készült és ezeknek az éveknek meghatározó szerzeményei voltak e nóták. Egyszerûen lehagyhatatlanok. Itt nem az volt a koncepció, hogy milyen nótákat írt az Aebsence az elmúlt egy-két évben- aróól majd a következõ lemezek szólnak - hanem, hogy megalakulásunktól mapjainkig egy átfogó képet adjunk a zenei tevékenységünkrõl. Egyébként valóban nehezen lesz végleges dal egy ötletbõl. Nem is azt mondanám, hogy nehezen születnek, mert igazából könnyen. Inkább nehezen állnak összé olyan Aebsence dallá, amelyre ez a négy ember egyöntetûen a nevét adná. Ha bezavarnának akármikor egy stúdióba, biztos, hogy pillanatok alatt összedobnánk egy lemezt, mert akármennyit képesek vagyunk spontán összejammelni. Viszont az nem biztos, hogy egy Aebsence lemez lenne és mindannyian elégedettek lennénk vele.
Mindenesetre nem vagytok egy "kapkodós" zenekar... Hogyan, mennyi ideig készülnek a dalok az Aebsence-mûhelyben?
Hová kapkodjunk ? Évek óta játszuk ezt zenét, nem befiolyásolnak az aktuális trendek, hogy minél elõbb ráfeküdjünk valamelyikre és amíg tart, gyorsan felfuttassuk a szekeret. Leginkább a magunk örömére zenélünk. Ez egy baráti társaság, akiknek az a hobbija, hogy jókat muzsikál együtt. Az, hogy ez másoknak is tetszik, megtisztelõ és jó érzés. Az a réteg, aki eddig levette ezt a zenét, ezután is vevõ lesz rá. Mi pedig fiatalok vagyunk, van idõnk. Nincs mögöttünk üzleti érdekeltség, így akik évenkénti lemezkiadást, vagy egyéb pontos ütemtervet várnának el. A magunk urai vagyunk 100%-ban és ez rendkívül jólesik. A nóták amúgy lassa, megfontoltan születnek, jók a meglátásaid. Mivel a zeneszerzés fõként Andrisra a gitárosunkra hárul, így az egy embers munka ennek megfelelõen lassabb is. Elég elfoglalt ember amúgy, és csak szabadidejében van lehetõsége a dalszerzésre. Amint elkészül egy nóta nagy részével, lehozza egy próbára és együtt kiegészítjük, pofozgatjuk, addig, amíg a meglátásunk szerint közönség elé nem vihetõ. Ez akár hosszú hónapokig is eltarthat. Aztán közben van még az a lépcsõfok is, hogy az énekdallamot és a szöveget is meg kell írnom hozzá. Isten és az Aebsence malmai lassan õrülnek. Tehát, az Aebsence = Isten :-))
Benneteket sokan "progresszív" zenekarnak tartanak. Szerintetek mennyire helytálló ez a megközelítés? Egyáltalában, számotokra mit jelent a progresszivitás?
Abszolút helytálló, és azt jelenti számunkra, amit pl. az Aebsence képvisel. Új utakat próbálunk kitaposni, nem érdekelnek a trendek, divatok. Azt játszunk, amit szeretnénk játszani. Az biztos, hogy vannak hatásaink, de közvetlenül semmilyen zenekarra nem hasonlítunk és ez nem is volt cél soha. A népzenei dolgok alkalmazásának is az volt az elindítója, hogy csináljunk egy kicsit mást, mint az általában megszokott.. Így érezzük jól magunkat. Egyikünket sem dobná fel, ha mások riffjeit kéne sajátunkként eladni. Az persze más, ha egy-két átdolgozást játszunk a kedvenceinktõl a bulikon, de semmi esetre sem akarunk hozzájuk hasonlítani. Ha megszületik például egy Aebsence riff és az bármelyikünket emlékezteti egy általa hallott zenekar témájára, akkor annak a riffnek vége, ki van dobva.
Javíts ki, ha tévednék, de az elmúlt évek nem az Aebsence koncertektõl voltak hangosak... Mi az oka annak, hogy viszonylag kevesebbet játszotok? El lehet jutattni a közönséghez az élõ fellépések nélkül a zenétek üzenetét?
Sajna nem, mert reklámunk egyáltalán nincsen, ugyanis azt sehol sem adják ingyen. Marad tehát az élõ fellépés, de itt meg rengeteg hátráltató tényezõ van. Legfõképpen az, hogy nem ebbõl élünk és mindenkinek magvan a maga más idõbeosztása a zenélés mellett. Sokszor nehéz ezt a két dolgot összeegyeztetni. Aztán ugye egyikünk sem egy nagy szervezõember, így nyögvenyelõsen megy a dolog. Végül pedig nagy súllyal esik latba a hazai klubhelyzet is. Ezren elsírták már ezt e témát,de nem lehet elégszer hangoztatni. Addig oké a dolog, hogy pakolok és leautózok 600 kilométert egy anyagilag bukta koncertért, ahol 20 ember van. Nem is a 20 ember a baj, vagy, hogy én fizetek rá az egészre, hanem, hogy olyan körülmények között játszom (hangosítás, stb.) hogy sem én, sem a közönség nem érzi jól magát, és így akkor mi értelme van ? Úgy megy haza az a letévedt 20 ember is, hogy hallott egy Aebsence nevû gödöllõi csapatot egy koszos klubban szarul szólni. Nincs miért megjegyezzen minket, másnap pedig már a nevünkre sem fog emlékezni. Így meggondolandó, ha az ember el akar valahová menni játszani. Viszont ugye ott van az ördögi kör, hogy más módon nem tudod eljuttatni a zenédet az emberekhez és így 20-nál több embert ne is várj.
Amúgy melyik volt az eddigi legjobb koncertetek?
Hát ezt nehéz megmondani. Legutóbb személy szerint talán a Székesfehérvári Káosz Fesztivált élveztem legjobban. A szervezés is olyan volt, hogy igyekeztek arra játszani, hogy a zenekar is örömmel menjen fel a színpadra. Jó volt a közönség és elég sokan voltak, sokan levették a mûsorunkat. Úgy, hogy melyik volt mind közül a legjobb nem tudnám megmondani. Volt néhány ilyen is J. A Dying Wish turnén pl. a püspökladányi koncert nagyon bejött, de az inkább a hangulata miatt
Figyelve a weblapotokat, mintha gyökeresen átalakult volna a dizájn. Ez a zenére is vonatkozik majd, vagy csak egyszerûen változatossá akarjátok tenni a webes megjelenést is?
Már elég régi ez a dizájn. A lemez elõtt is megvolt, így az utóbbi része igaz a kérdésednek. Változatossabbá akartuk tenni a webes megjelenést. De más ezt is unjuk, he-he. Kábé évente átalakul a site, de ehhez kell egy kis szabadidõ is, mert ezt is magunk csináljuk.
Nyújt valamilyen segítséget a csapatnak az internet? Mit lehet tudni, mennyien keresik fel a lapotokat?
Elég sokat. Megfelelõ media híján ez jelenti számunkra a reklámfelületet, az könnyebb elérhetõséget. Egyfajta állandó megnyilatkozási lehetõség és kapcsolat is a zenekar iránt érdeklõdõkkel Mivel a csapatból mindannyian elég régóta és elég közell vagyunk a nethez, bátran használjuk. Bárki könnyen elér minket általa. Meghallgathatja a számainkat, többet tudhat meg rólunk. Külföld felé pedig jóformán az egyetlen lehetõségünk a kapcsolattartásra. Rengeteg infót is beszerezhetünk a neten, ami segítségünkre lehet a zenekar ügyeinek intézésében. Régebben raktunk fel számlálót az oldalra és figyeltük is, de aztán már nem érdekelt annyira, mennyien látogatják. Egy jó ideje már nem ingyenes szerveren vagyunk, így a szolgáltatótól rendszeresen megkapjuk a statisztikát. Andris szokta figyelni és mindig mondja is, de manapság inkább a tendenciákra figyelünk. Például jelenleg elég sok német újságnak ment ki promóanyag és a német látogatások száma meg is ugrott rendesen. A számaink letöltése is elég jó, felraktuk a teljes lemezt-
A zenétek meglehetõsen összetett, komoly. A magánéletben is ez jellemzõ rátok, vagy alapjában véve csupa móka-kacagás srácok vagytok? Lehet tudni valamit arról, hogy mit csináltok, amikor úgymond "nem vagytok zenészek"?
Többek között arra jó ez a zene, mert ha bánt valami minket, akkor kiírjuk magunkból. Ez egy terápia. Így a magánéletben természetesen mosolygós, megelégedett emberek vagyunk, de ez nem igaz. A magánéletben olyanok vagyunk, mint bárki más. Megvannak a magunk kis baromkodásai de mellette azért elérnek minket is a gondok. Nem hiszem, hogy különleges emberek lennénk.
Hogy mivel foglalkozunk ? Attila barátunk jelenleg az arizonai sivatagot rója egy böhöm kisbusszal, sofõrködik tudtommal. Mi hárman pedig mind a hazai számítástechnikai, informatikai ipar szekértolói vagyunk.
Van-e valami fontos dolog, amit szeretnétek még elmondani?
Van valami, amit szeretnél még megkérdezni ? :-)

http://www.aebsence.ini.hu

Ákos

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!