Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Maddolls interjú

 

A kecskeméti Maddolls zenekart a pénteki Amsteles buli kapcsán faggattam ki zenélésrõl, tervekrõl, és hogy miért is volt különleges ez a koncert...Az interjú során nem fogom használni a klasszkus: "(nevet)" és "ha-ha-ha" hangulatjeleket, mert akkor akár minden szó után tehetném valamelyiket, szóval ezeket képzeljétek oda, vagy ha nem hiszitek, próbáljatok komolyan beszélgetni ezzel a három fiúval! =)

Sziasztok! Bemelegítésként arra gondoltam, hogy a szokásostól eltérõ módon ne magatokat, hanem egymást mutassátok be! Milán a Bálintot, Bálint a Dodit, Dodi pedig a Milánt!
- Milán: Õ ami dobosunk, Tóth Bálint, a legjellemzõbb dolog, ami a Bálintról eszembe jut, az az elsõ Maddolls honlapról a rajz, az a kikerekített orr-fej... meg aztán Opeth, Katatonia... Hát várjunk csak. Bálint szeret dobolni, fõleg, ha összekéregeti a dobszerkót. Kéregetni, sok zenekartól kéregetünk, fõleg cineket, állványokat és dobszéket. Minden álmom az, hogy a Bálint egyszer vegyen magának egy dobszéket. Szeret számítógépezni, vagyis nem, mert inkább olvas, balos is, de inkább jobbos, elég jó "dobbos".
- Bálint: Tehát Dodi, Õ a basszusgitáros a zenekarban, Dodikoff, ahogy az egyik szegedi úton el lett nevezve. Igazából Õt a Taentrum zenekarból ismerem, tudtam, hogy Õ hetényi, és az elsõ Egyveleg koncertre az õ által szervezett rendezvényen került sor. Azt mindig is tudtam, hogy Dodi nagy Soulfly, Sepultura fan, trash õrült, meg Ektomorf- igen, kössz a súgást! Kb. Olyan csendes gyerek, mint én, szereti az ilyen ragadozókat, ahogy én, mit mondjak még, kedves Dodi? Hát igen, elõször csodáltam is, hogy ebben a bandában játszik, de szerintem nagyon megtalálta a helyét, és szerintem így ritmus szekcióként kurva jól nyomjuk.
- Dodi: Kiss Milán, "Milkó" , a gitárosunk, hát én a Milánt nagyon régóta ismerem, együtt kezdtünk gitározni, illetve én késõbb kezdtem sokkal, de egy gitártanárhoz jártunk, amire Õ nem emlékszik, de én igen. Aztán találkozgattunk, hívott a Maddollsba, de hát ezt már ismeritek... Hát Milán egy "két részbõl" összegyúrt személyiség: az egyik fele az az - hát elõször a jobbat mondom-hogy amikor zeneszámokat ír, akkor nagyon jól megtalálja, és tud nagyon okos dolgokat mondani, hát amik a szövegekben is hallatszódnak, hogy nagyon értelmes ezen a szinten.- "Mert egyébként full buta vagyok" (Milán)Nem, most nem az iskoládról akartam beszélni, hanem arról, hogy nagyon jó gondolatai vannak és gitár riffeket is nagyon jókat talált ki. De van egy másik oldala is a Milánnak, amikor pl. kibontja a chipset, meg amikor valami jó dolog van, akkor tapsikol a kezével, és sokat nevet a Milán, ilyen jóllakott óvodás módjára örül a világnak...és Õ Foo Fightersös.

Ha már a bemutatásoknál járunk...mutassátok be úgy a zenéteket, hogy milyen élethelyzetben a legjobb hallgatni. Pl. utazás, bulizós-zúzás, otthoni csendes "emózás"...
- Bálint: abszolút zúzós zene, finoman indul, de az a középrész...ha már Milán jellemzés volt...vannak ezek a tipikus Milános középrészek, amik minden számban benne vannak, és nagyon jók és kellenek bele, és ezek nagyon jól el vannak találva.
- Dodi: Az Ilyen világ c. számunk az, ami beindul nagyon jól, és a múltbéli érzelmeket nagyon jól átadja...
- Milán: És autóban hallgatva is remek szórakozást biztosít a Maddolls zenekar a hallgatók számára...De egyébként minden szám egy élethelyzet, és szöveget akkor szoktam írni, amikor tényleg valami fontos dolog van. Rengeteg sok fos szövegem van füzetekben, meg papírokon, de nagyon meg van húzva a határ, hogy mi az, ami így mehet egyáltalán a próbára, hogy megmutassam a többieknek. De ez a 8 szám, úgy gondolom, szövegileg tényleg nagyon ott van, és mindegyik egy olyan élethelyzetrõl szól, amit meg tudnál fogni, és a tied is lehet végülis.

Amúgy engednél beleszólást? A Bálint vagy a Dodi hozhatna neked szöveget?
- Milán: Igazából én vártam, hogy Dodi egyszer Te is írsz egy szöveget, és hozni fogod. Mert nekem sok katonás ismerõsöd mondta, hogy jó szövegeket írsz. És attól függetlenül, hogy a Taentrum zenéje nem jött be, nekem a szövegek tetszettek, sõt az egyik kifejezetten... És még mindig várom, hogy hozzál szöveget, mert hát nincs vége a dolognak.

De meséljetek az új demóról is! Miben más, mint az elõzõ? Mi ihlette?
- Milán: Az új demo, az elég emo...és még ki se fizettük...
- Bálint: Hát a dobot, azt egy délelõtt alatt rántottuk fel, plusz még a gitár is fölment, akkor nagyon elkapkodottnak éreztem. Sõt amikor elõször hallottam, akkor is éreztem rajta valamit,mintha olyan kapkodósabb lenne, de aztán egy-két hallgatás után lenyugodott bennem minden.
- Dodi: Talán ezért volt ez, mert kicsit kisarkítva: elõször följátszottam, aztán megtanultam a számokat. A Sablonnál hamarabb voltak meg a számok, aztán lett meg a demo, ennél meg ahogy meg lettek a számok rögtön vettük is fel. Ami nagyon jó, csak ez a különbség köztük.
- Bálint: Alapvetõen egy érezhetõen gyorsabb album, és picit nekem nyersebbnek tûnik, pedig már az elõzõ demo is nagyon nagyon nyers.
- Milán: Tényleg sokkal gyorsabb, de én most már írok új riffeket és biztos, hogy a következõ 4 szám az tuti, hogy lassabb lesz és metálosabb, doomosabb, olyan dodi "így" headbangelõsebb...Ezt az ígyet, úgy írd, hogy fel-le!

Különleges volt ez a pénteki koncert, egyrészt a Múlik c. demótok bemutatása miatt, másrészt mert sajnos egy jó ideig nem lesz ilyen élményben részünk, de Milán errõl Neked kell beszélned...
- Milán: Mert szörnyû hasmenéssel küszködöm, és hónapokig fog tartani...Na de komolyan...Az a helyzet, hogy elutazok, igen, dolgozni, mert Magyarországon kilátástalan a sorsom, úgy érzem. És szükségem van valami másra, ami kicsit más, mint az itthon lét. Köszönhetõ ez annak, hogy beleõrültem a Gáspár középiskolámba, a tanárokba, az emberekbe itt Magyarországon, Kecskeméten, Ballószögben és a ballószögi buszon is... És kell egy kis kimozdulás. Éreztem, hogy én itt így megõrülök, és azt mondtam a többieknek, hogy inkább lelépek, és végülis Kecskeméten nem fognak kevesebbszer látni minket, mint ahogy eddig láttak, csak nem fog túlzottan fejlõdni a zenénk. Max. annyival, hogy a demoinkat el fogjuk küldözgetni rengeteg helyre. De Kecskeméten ebbõl semmit nem lehet majd észrevenni, mert 2-3 havonta szoktunk játszani, és ez most is így lesz.

Félig már megválaszoltad a következõ kérdésem, ami Dodihoz és Bálinthoz szól elsõsorban. Ti hogyan képzelitek el a zenekar életben tartását?
- Bálint: Természetesen mi összejárunk próbálni, mert azt a nagyon jó próbatermet fönt kell valahogy tartani, meg szerintem ahhoz képest, hogy nincs egy éve, hogy a Dodival elkezdtünk dolgozni, azóta már van 8 számunk, nagyon jó minõségben, és igazából nem is baj az, ha egy kicsit le fog ülepedni, meg mindenkiben tudatosul Mert ez egy nagyon nagy fejlõdés szerintem. És még mindig van hova. És abszolút nem fog ez abba maradni, tehát Dodival tartjuk itt a frontot, és ahogy hazajön a cimboránk, egybõl nyélbe ütünk egy maratoni próbát meg egy koncertet. Szóval nem engedjük ezt meghalni.
- Milán: Ennek a külföldi kiruccanásnak totálisan az a lényege, hogy tudjunk egy nagyobbat lépni. Valahogy innen ki kell lépni, és azt csak pénzzel lehet.

Ha már az elõrelépésnél járunk...Mi lenne mondjuk a cél? Egy magyarországi, underground zenei ismertség, vagy akkor álmodjunk nagyot és Tankcsapdához hasonló sztár státusz?
- Bálint: Nekem a cél az, hogy a Metal Hammerben legyünk nagy poszteren, és akkor az már valami. Szóval egy olyan zenekar, mint egy Watch my Dying, vagy egy Subscribe szint, ami még
mindig nem olyan, mint a Tankcsapda, de azért nagyon sokan járnak a bulijukra. Egy olyan szinttel már meg tudnék elégedni.
- Dodi: Fesztiválozni menjünk, mint fellépõk, meg az, hogy ha megyünk sörözni koncert elõtt, vagy után akkor legyen pár srác, aki azt mondja, hogy "nézd, ott a Maddolls".
- Bálint: Szóval tényleg ne csak a kecskemétiek jöjjenek el, hanem legyen mondjuk egy szolnoki brigád...
- Milán: Mert Magyarországon már egyre kevésbé divat, hogy az emberekhez szólnak a zenével. Angolul írnak szövegeket, amit igazából nem tudok átérezni a koncerten, mert nincs nálam fordítógép, mert magyar vagyok és lehet, hogy tudok esetleg angolul, de akkor sem tudok biztosan annyira, hogy értsem, hogy egy koncerten mirõl akar énekelni. Szerintem nevetséges, hogy Magyarországon vagy az az egyik véglet, hogy angolul énekel és nem érted, hogy mirõl van szó, vagy az, hogy olyan faszságokról énekel magyarul, hogy már idegesít, hogy miért beszél. Szerintem mi egy totál középút vagyunk, aki igenis akar valamit mondani, meg is értik az emberek, szóval a mi zenénket felfoghatják. Eljön egy koncertünkre és énekelje a szövegeket, de ne azért, mert éppen tudja a szövegeket, hanem igenis érezzen együtt azzal, hogy sablonok vagyunk, vagy hogy szar ez a világ, és lenullázunk mindent. És ez a fontos, hogy a szónak legyen jelentése.

Kecskemétet mennyire érzitek ugródeszkának ehhez a karrierhez? Vagy szerintetek mi lenne az ideális egy várostól, vagy szervezettõl, ami segíteni tudna titeket? Legyen szó itt rendezvényekrõl, pályázatokról, bármirõl...
- Dodi: Aranyos a kecskeméti közönség, tényleg eljönnek haverok, cimborák, meg sok ismerõs, tényleg jó érzés, de nem ugródeszka, mert nincs lehetõség.
- Bálint: Nekem például ez a Feszt neked! megmozdulás rohadtul bejött, tényleg Kecskemét underground bandái játszottak, jó egy teljesen más stílusú, de ismert kecskeméti arc, Varga Zsuzsa zenekarával. Csak sajnos a hely nem volt megfelelõ, meg hát a hozzáállás...hogy 400ft-ot nem képesek kifizetni...Az egy nagyon jó lehetõség lett volna, de nem ott, hanem pl. most voltunk Tiszakécskén, ha ott meg tudtak szervezni egy ilyet, akkor itt, a fõtéren simán elférne, és csomó embert tudna vonzani. Ingyen is elvállalnánk, mert nagy színpadon játszhatnánk, és úgyse lenne semmi törés-zúzás. Mert ha már elfér ott egy Lagzi Lajcsi, vagy akármi, akkor egy ilyen is.
- Milán: Volt itt már Kispál is...De ide születtünk, szóval túl nagy választási lehetõségünk nincsen. Ez egy kicsit sors kérdés. Ha Budapestre születtünk volna, akkor nyilván nem kéne ennyit fosakodnunk, a demokat lehet még ennél durvábban fel tudtuk volna venni, mint az összes pesti zenekar, hogy tényleg jól szólnak, és sokan ismerik õket, mert egyszerûen annyira Pest központú ez az ország. De a vidékiek leszarják a pestieket, és a pestiek is a vidékieket, viszont ha egy vidéki zenekar ismert lesz Pesten, akkor már ismeri a fél ország, mert ha vidéken ismernek, akkor már ki van kövezve az utad.

De hogy valami könnyedebb témáról is beszéljünk...Mivel tölti egy Maddoll a szabadidejét?
- Milán: Kiskutyákat simogatunk!!!Meg rockerkodunk fõleg...
- Dodi: Nekem van egy csomó kis állatom, azokkal foglalkozom, meg szeretek a barátaimmal, a párommal iszogatni meg ilyesmi.
- Milán: Általában az egész napunk abból telik, hogy várjuk, hogy bulizhassunk.
- Bálint: Zenét hallgatunk, mert kell az inspiráció, meg próba, barátok, iszogatás,
- Milán: És persze ábrándozunk a gruppen szexrõl...de most már bekussolok... Na jó, igazából ülök az ágyamon a gitárommal, azon gondolkozom, hogy hogy lehetne olcsóbban kihozni a demonkat, és közbe riffelgetek. És ha véletlenül megfogok egy riffet, pl. a Nullát három hanggal arrébb, akkor megírom az Ilyen világ c. számot...

A szülõk és a barátnõk mennyire támogatják ezt a dolgot? Mennyire örülnek neki?
- Dodi: Nekem mind a kettõ örül neki, anyagilag a szüleim amennyire tudják, támogatják. Egyáltalán nem ellenzik és örülnek neki, hogy én ezt szeretem csinálni. Mi ugye a Taentrummal 3 évig a mi házunkban próbáltunk, és a szüleim elfogadták ezt, hogy én zenélek.
- Bálint: Az én szüleim, most hogy elkészült ez a 2 demo, most már nagyon örülnek neki. Eddig is támogattak, kicsit sziszegtek ugyan, amikor ki kellett fizetni a próbatermet, meg hogy csak viszi a pénzt a zenélés, de igazából sokat köszönhetek nekik, hogy berángattak a zeneiskolába, hogy elkezdtem dobolni. Barátnõm ugyan nem egy rock'n'roll arc, de Õ is mindenben támogat, amiben tud. A hátteremmel teljesen meg vagyok elégedve.
- Milán: Az én szüleim eleinte nagyon ellenezték ezt a dolgot, mert túl komolyan gondoltam, és teljesen bele voltak betegedve, hogy Úr Isten, ez tényleg rock sztár akar lenni!De így, hogy megcsináltuk a 2 demot, meg a szövegeinket is van módjuk olvasni, így átérzik azt, hogy mirõl szól ez az egész. Érdekes, hogy egy szobával fentebb lakok, és hogy most már tudják, hogy mirõl gondolkodok a szobámban, ezáltal betekintést nyertek az életembe.
- Bálint: Tényleg nagy lépés ez a demo, mert én amikor én otthon mutogattam a koncert videókat, akkor elképedve nézték, hogy ez csak ordibálásból áll...és elkészült a demo, és édesapám is mondta, hogy milyen szép dallamos, meg minden, ez még a szülõknél is pozitív lépés.
- Milán: A barátnõm, Luca szerintem egy nagyon fontos személy a zenekar életében, mert az egész Maddolls nagyon sokat köszönhet neki. Õ gyártja nekünk folyamatosan az egyedi plakátokat, ami szerintem rohadt nagy dolog, mi is csinálhatnánk számítógéppel a fostartály plakátokat, de ezek a plakátok is segítik a Maddolls egyediségét. Õ segített a borítókat megtervezni, szóval rengeteget köszönhetünk neki, de tényleg. Nagyon jól rajzol, és köszönünk neki mindent!
- Bálint: Nagyon sokáig rajta volt a külsõ dob bõrömön a Luca által készített Maddolls felirat, meg az Egyveleges koponya, amit nagyon sajnáltam, hogy le kellett szedni...

Milán mindig elõre elmondja a következõ kérdésemre a választ, ugyanis azt akartam kérdezni, hogy mennyire adtok a külsõségekre? Mennyire fontos nektek a színpad kép, meg egyfajta stílus, benyomás kialakítása?
- Milán: Hát amennyire megtehetjük, amennyire a pénzünkbõl futja, annyira...Amúgy ez abszolút fontos lenne,csak amikor kis költségvetésbõl próbálsz egy koncertet megszervezni, ahol még az is kérdéses, hogy a bevételbõl visszajön- e a buli ára, akkor elgondolkodsz rajta, hogy most csináltass- e egy hátteret. Nyilván jobban nézne ki a koncert, ha lenne egy nagy plakát hátul, csak ez mind pénz...
- Bálint: De az öltözködésnél pl. csak a kényelem számít.
- Dodi: Én is szeretem a trikót! Láttam, hogy a Bálint abban volt az elõzõ koncertünkön, akkor én is abba jöttem...
- Milán: Dodi két napig abban a trikóban koncertezett.

Ha már a koncertekrõl beszélgettünk, akkor megkérdezem, hogy van e valami rituálétok, valami kabala, vagy bármilyen szokás, amit a színpadra lépés elõtt megtesztek?
- Bálint: Hát le szoktunk vágni egy kecskét, de ha nincs kecske, akkor kóbor macska is jó, és azzal szenteljük föl a kocsmát és színpadot.
- Dodi: Az elõzõ Amsteles koncerten tök jó volt szerintem, hogy mind a hárman ittunk egy Hubertust, és akkor gyerünk koncertezni!És ez nagyon jó volt.
- Milán: Meg volt trükk is, hogy bekevertünk 2 l boroskólát, ami jó poén, de én most az Amsteles bulin rájöttem, hogy józanul viccesebb zenélni, sokkal jobban éreztem magam.
- Bálint: Annak idején, amikor dohányoztam, akkor a koncert utáni cigi...
- Milán: De most már csak sör elõtte, utána...

Igazából én ennyire gondoltam, de ha van valami fontos, akkor azt mondjátok el!
- Bálint: Metál 666 !
- Dodi: www.maddolls.on.hu
- Milán: Ha valaki elolvassa ezt a cikket, ami rólunk szól, akkor feltétlenül olvassa el a szövegeket is, pl. a www.zajlik.hu -n, itt az újakat, a honlapon a régieket. Olvassa végig, mert ez nem csak a zenérõl szól, hanem igenis az a lényeg, hogy a szövegekre figyeljenek, és utána körítés a zene. Tényleg próbáljanak vele aonosulni, ha meg nem tudnak, akkor meg hagyják a picsába a zenénket!

-Zsó-

 


Bálint

 


Dodi

 


Milán

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!