Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Immortal

A norvég black metal ászok bõgõse, Iscariah, kiadójuk - a Nuclear Blast -irodájából hívott fel, hogy megválaszoljon pár lökött kérdésemre.
Szia, örülök, hogy beszélhetünk! Hogy vagytok?
Remekül, bár én egy kicsit elveszettnek érzem magamat itt Németországban. De mondd, hogy is hívják a magazint, akiknek dolgozol?
Rock Gyémántok, Magyarországról.
Aha! A gyémánt igazán remekül hangzik! Haha!
Mivel nem Bergenbõl hívsz, nem tudod azt sem, milyen ott az idõ, gondolom... Itt nálunk elég kemény tél van.
Tudom, mínusz 18 fok volt nálatok nemrég. Bergenrõl sajnos nem tudok beszámolni, de biztos esik az esõ... Hahaha!!!
Na akkor vágjunk bele! A promótokat hallottam, nagyszerû albumot csináltatok, gratulálok! Mivel a szövegeket nem találtam sem a honlapotokon, sem a borítón, tudnál róluk mondani valamit?
Elõször is köszi a gratulációt! Amint tudod, a szövegeket Demon azt írja, amióta nem zenélhet, e módon dolgozik nekünk. Igazán õ tudná elmondani, hogy mit akar velük kifejezni, de azért megpróbálok okosakat mondani. Nagyon szoros együttmûködésben dolgoztunk vele ez alkalommal is, úgyhogy a szövegei a zenénkkel párhuzamosan születtek, mindannyian ugyanazt az ihletet éreztük, az északi világgal kapcsolatos dolgokra mutató érzéseket. Nagyon erõteljes szövegeket írt, talált új témát is, amit eddig még sosem használtunk. Mivel a múltunk iránt nagyon nagy tiszteletet érzünk mindannyian, ez is belekerült a szövegvilágba, és mindannyian úgy érezzük, hogy ezek nagyon jól illenek a dalokhoz.
Hát azt hiszem, Demonaz sokszor nagyon poétikus szövegeket ír, ami nem igazán megszokott a black metal-ban... Kérlek, add át neki külön gratulációmat!
Oké, köszönöm a nevében is!
Korábban ugye a fagyvilág varázslatos teremtményeivel már meghódítottátok északon a jegesmedvéket, most az Antarctica címû dallal a pingvinek meghódítását tûztétek ki célul?
Hahaha! Úgy van!!! Hahaha! De ugye nem a festésünkre célzol a pingvinekkel??? Hahaha! Igen, mindenképp szeretnénk a lehetõ legtöbbet megtenni a pingvinekért is!
Azt hiszem, az album legjobb dala az Antarctica, nagyon fogós hangulata van, fantázia-ébresztõ!
Hm, nekem is ez a kedvencem a lemezrõl! Ez, és az In My Kingdom Cold.
Ha már délen vagyunk, biztos hallottál arról a marsi eredetû meteoritról, amit az Antarktiszon találtak pár éve, és egyes tudósok szerint idegen élet nyomai vannak benne. Gondolod, hogy a földi tudósok valaha is találhatnak bizonyítékot idegen eredetû életre, mondjuk egy másik bolygón?
Persze. Természetesen lehetségesnek tartom, talán van is már ilyesmi, csak mi nem tudunk még róla.
Érdekel valami tudomány amúgy?
Igen, de nem biztos, hogy lehet tudománynak nevezni, a mitológia nagyon vonz. Nagyon sokat olvasok róla, fõleg a sumér mitológiáról, de persze más dolgokról is. Ha kimondottan a tudományra gondolok, nem tudnék különösebb területet kiemelni. Talán az irodalomból a sci-fi, ami valahol ugye szintén tudományos. De azért ez is lehet fontos, van egy pár dolog, ami elõbb született meg sci-fi írók fantáziájában, aztán valóra vált késõbb. Itt van például Arthur C. Clarke, aki megírta az Ûrodüsszeiát, és már régóta dolgoznak a tudósok rengeteg féle ötletének a megvalósításán, van ami már el is készült.
Mit gondolsz az ember klónozásáról, meg a mindenféle genetikai kísérletezgetésrõl?
Úgy gondolom, mindez nagyon sátáni dolog. Haha! Na de komolyra veszem. Ami a klónozást illeti, azt hiszem, ez valami olyan dolog, ami nagyon könnyen kicsúszhat az ember keze közül. Nagyon szigorúan kellene szabályozni, felkészülni minden lehetséges dologra. De magam nem látok okot arra, hogy bárkit klónozzanak. Nem tudom megérteni, egyszerûen túl bizarr, mi lenne, ha egyszer csak szembetalálkoznál önmagaddal, csak röhögnétek és röhögnétek mindketten, hisz tök egyforma a kezetek, a lábatok, tényleg nagyon bizarr dolog!
Buta kérdésem lenne: miért pont a black matal az, amit a stílusotoknak választottatok? Mi vezetett ehhez?
Amikor az Immortal alakult, nem akartak a srácok - én még nem voltam velük - belecsúszni valamelyik akkor divatos irányzatba, egyszerûen csak valami Mást akartak játszani. A black matal csak úgy jött, ez alakult ki, de nem hiszem, hogy bármilyen tudatos elhatározás szerepet játszott volna ebben. Mivel ez az én idõm elõtt volt, csak azt mondhatom, amit meséltek a srácok, szóval ez az õ válaszuk inkább. Hahaha!
Van egy csomó más északi zenekar is, akik szintén elég sötét hangulatú zenét csinálnak. Gondolod, hogy ennek oka lehet a klíma, a hosszú és sötét tél, amikor csak azokat a dolgokat láthatod, amik a fantáziádban születtek?
Azt hiszem nagyon pontos meghatározás ez! A természetbõl nagyon sok dolog ered, így ezek a zenék is a természet hatása alatt állnak, de azt hiszem mindenkire hat ez az éghajlat a maga sajátosságaival, az emberek lelki világa eleve más errefelé. Számomra nagyon természetes és logikus dolognak tûnik, hogy összefüggés van e kérdésben az emberek gondolkodásmódja és az õket körülvevõ világ jellemzõi közt.
Ha már a klímánál tartunk, azt hiszem az egyetlen dolog, aminek a látása nélkül nem szabad meghalnom, az a sarki fény. Szoktad nézegetni?
Igen, az északi égbolt misztikus víziói ezek, fantasztikusak, el sem lehet képzelni, milyen a valóságban, semmi nem tudja visszaadni a bennük játszó életszerû vibrálást! Túl gyakran nem járok az ország északibb részében, ahonnan a legszebb és legtisztább a látványuk, de azért Bergenbõl is láthatóak néha igazán gyönyörûek!
Mivel többek közt a Bathory hatása alatt nõttetek fel a black matal egyik legnagyobb csapatává, gondolom hallottad az új lemezüket. Mit gondolsz róla?
Három-négy dal igazán tetszett róla, de azt hiszem a többi egyszerûen sz*r . Az elsõ 3 meg a legutolsó remek, igazán megborzongok tõlük, de a többi olyan Hollywood-ízû hardcore vacak. Nagyon zavarosnak tûnik számomra az album, az lett volna a jó, ha egyféle dolgot raknak csak az albumra, így valahogy szétesik az egész.
Képzeld el, mi lenne, ha mondjuk 500 éve születtél volna, vagy mondjuk spanyol, vagy olasz lennél. Mit csinálnál akkor?
Ha ötszáz éve éltem volna, igen gyorsan elégettek volna máglyán ... Hahaha! Tényleg ezt gondolom!
Tehát el sem tudod képzelni, milyen munkád lehetett volna, ha nem vagy zenész?
Nem tudom, milyen álláslehetõségek voltak ötszáz éve, azt hiszem akkor még nem volt munkaközvetítõ, ahol az ember naphosszat sorban állhat állást lesve... Ami azt illeti, most is még tanulok, webmester leszek, ha minden jól megy. Amikor az elsõ számítógépemet megvettem, még nem tudtam elképzelni, hogy 4-5 év múlva mindenki e-mailben fog levelezni. Az Internet remek média, nagyon jó alkalmat biztosít a zene reklámozására is, rengeteg információhoz juthatsz hozzá általa, szóval nagyon hasznos dolognak tartom. Nagyon sokat szörfölök, érdekes dolog, annyi mindent meg lehet így ismerni! Nagyszerû dolognak tartom!
Olvastam a weboldalatokon, hogy tavasszal indultok a Sons Of Northern Darkness albummal turnézni. Jöttök újból Magyarországra is?
Persze, mindenképpen! Még nincs fixálva a koncert, nem tudom még, hogy mikor jutunk el Budapestre. Régebben, tavaly, vagy tavaly elõtt játszottunk ott, volt ott egy remek klub, azt hiszem Fekete Lyuk volt a neve. De úgy hallottam, ma már Fehér Lyuk a neve, valami keresztény szervezet kezeli. Mindenképp szeretnénk a keleti országokban is koncertezni, elvégre nem lehet mindig csak német, belga meg holland helyeken fellépni. Keleten is nagyon sok a rajongónk, akik igazán remek rajongók, nagyon lelkesek, szóval mindenképpen el kell menjünk hozzátok is.
Azt hiszem, ennek a rajongók örülnek a legjobban! Maga a zenétek nagyon tradicionális, tiszta típusú black matal. De mi a helyzet a hagyományokkal, amit norvég honpolgárként éltek meg? Arra gondolok, hogy a régi norvég tradíciók manapság már csak Izlandon élnek ott az õsi norvég nyelvet beszélik a mai napig is; tehát mit gondolsz errõl és Izlandról?
Sosem voltam sajnos még Izlandon, de jó lenne elmenni minél hamarabb. Szeretném megnézni a híres gejzírjeiket, nagyon klassz és izgalmas látvány lehet! De most még egy darabig itt vagyok Németországban, elõbb innen szeretnék már hazamenni... Izlandra visszatérve, szóval nagyon szép ország, nagyon erõs még a mai napig is bennük a természetfelettiben való hit, még mindig hisznek a trollokban, az alvilágban élõ emberek létezésében. Ez az eredeti õsi norvég hitvilág, amit jó ezer éve magukkal vittek oda, és teljesen átélik még mindig! Pár barátom járt ott, nekik nagyon tetszett.
Hülye kérdésem lenne az arcfestésetekkel kapcsolatban. Ki fest benneteket? Milyen festéket használtok? Nem viszket néha?
Olajos alapú festék, de persze gyakran viszket, és akkor bizony meg kell vakarni! Van hozzá speciális lemosó, azzal lehet csak eltávolítani. Mi magunk festjük az arcunkat egyébként a mai napig is.
A következõ megjegyzésemet kérlek fogd fel tréfának! A barátommal nézegettük a képeteket a borítón, és megpróbáltuk kitalálni, mik is lehetnek a "fegyvereitek", amiket fogtok. Az lett az eredmény, hogy Te egy elavult tévéantennát tartasz, amivel a kettes csatorna fogható, Horgh egy óriás üvegmosó kefét, Abbath pedig egy nyeles pillangót... Megjegyzem, tényleg komolyan tetszik a zenétek, és ez csak vicc!
Értem ám én a tréfát! Különben is remek dolog, ha az emberek ilyesmiket találnak ki, nekünk is jó reklám a tréfa, hiszen az Immortalról kezdtetek el beszélgetni, onnan jutott eszetekbe valami, amin jót nevettetek! De tényleg, jópofa dolog, tetszik!
Egyáltalán mi szükségetek van még a festésre, most, hogy már igazán híresek vagytok a zenétekkel?
Az egésznek az a lényege, hogy nem most elõször kentük magunkra, itt a csúcson, hanem a kezdetektõl fogva így van, de tudod, most, hogy már elég nagyok vagyunk, nem kellene törõdnünk ilyesmivel, ám épp ezért nem akarjuk megváltoztatni. Amolyan személyes, bensõséges dolog lett, nagyon részévé lett a koncepciónknak is, tehát amíg Immortal leszünk, sosem fog lekerülni a festék!
Oké, de én tudom ám, hogy az igazi hajszíned szõke... Mi a véleményed a szõke nõkrõl, meg a róluk szóló viccekrõl?
Hahahaha!!! Most te válaszolj nekem õszintén: szõke vagy???
Igen...
Hát nagyon bátor dolog akkor, hogy egy férfit a szõkenõs viccekrõl kérdezel! Haha! Tudod, én komolyan nagyon csípem ezeket a vicceket! A múlt héten hallottam is egy igazán jót, de bármit csinálhatsz velem, akkor sem fog most eszembe jutni! Várj egy kicsit, próbálok gondolkodni rajta... Nem, nem jut eszembe. Hiába, én is szõke vagyok, amint mondtad! Látod, maga az élet hozza a legtréfásabb helyzeteket! Sajnálom, de tényleg nem emlékszem rá!
Hát akkor a vicced nélkül kell befejezzük a beszélgetést! Mindenesetre azt hiszem így is remek volt a hangulat, és még egyszer gratulálok az albumhoz, és sok sikert a továbbiakban is! Add át jókívánságaimat Horgh-nak és Abbath- nak is, légy szíves!
Köszönöm én is, tényleg nagyon jól éreztem magam veled! Üdv az olvasóidnak! Szia!
A fenti fotók Roman Hödl kollégám és barátom alkotásai és tulajdonjai, aki a holland AArdshok magazinnak dolgozik, valamint a Pulverizer nevû death bandában gitározik. Kizárólag a Rock Gyémántokban való közlésre adta át az exkluzív, festék nélküli Immortal fotókat, amiket Bergenben a csapat "fõhadiszállásán" készített ottjártakor.

Gyebnár Mónika

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!