Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

VEKOTR VAKTOR
a magyar metal-web-guru

Aki már böngészett valaha is az információs szupersztrádán, az Interneten, az tudja, hogy néha milyen nehéz is egy-egy jó helyre bukkanni. Vekotr Vaktor is így lehetett ezzel, s gondolom ezért hozta létre a FÉMLAK nevû oldalt (http://femlak.hypermart.net/). A lap, amellett, hogy megpróbálja összegyûjteni az összes magyar rockzenével foglalkozó oldal címét, még számtalan más szolgáltatást is nyújt, mint pl. levelezõlista, keresés, vagy pl. egy toplista a legjobb oldalakról. Mivel lapunk is megtalálható a hálón, egyértelmûnek tûnt a dolog, hogy egy e-mail váltás során kifaggassam a magyar metal-web-gurut.
Hogyan kerültél kapcsolatba az Internettel?

Valamikor 1997 februárjában hallottam elõször a modem csengését az akkori iskolámban (Kandó Kálmán Mûszaki Szakközépiskola, Kecskemét), de az elsõ honlapom már 1996-ban elkészült... Az elsõ honlap, amit láttam, az a www.juventus.hu volt... Szóval elég késõn kerültem vele kapcsolatba. Majd tavaly nyáron végre vettem a gépembe modemet, és azóta itthonról is elérhetõ a net.
Honnan jött az ötlet, hogy létrehozd a Fémlakot? Mit talál ott valaki, ha meglátogatja a lapot?
Kb. 1 éve fordult meg a fejemben elõször a dolog. Már elõtte is volt kb. 50 rockzenei link a személyes oldalamon, de szerettem volna egy külön oldalt erre a célra, nagyon sok linkkel. Majd szép lassan kialakult az oldal, mai felépítése tavaly novemberben, úgyhogy már ideje rajta változtatni! Aki meglátogatja az oldalt (www.femlak.com), az remélhetõleg talál egy alapos lapot, amely megpróbálja összegyûjteni az összes linket, ami a magyar rockkal kapcsolatos lehet. Jelenleg több, mint 700 link vezet kizárólag magyar rockzenei oldalakra. 230 magyar rockzenekar címe, klubok, bulik, dalszövegek, hangszerek, real audio, ftp stb. Ennek 90%-a saját kutatás alapján. Sokan kritizálták, hogy a külföldi zenekarok magyar nyelvû oldalain kívül szinte semmi infó sincs a határon túlról. Egyrészt erre már megvannak az oldalak óriási adatbázissal, pl. www.ubl.com, fölösleges lenne ezzel foglalkoznom, és napi 25 órám menne erre rá, szóval ez lehetetlen vállalkozás még fõállásban is. Egyébként van az oldalon keresõ külföldi dolgokra, ami az UBL-re kapcsolódik rá, tehát nem is értem a felszólalásokat emiatt... Itt lehet feliratkozni Magyarország legnagyobb rockzenei levelezõ-listájára is. Nem csak ismerkedi lehet ezen keresztül, de sikerült a kapcsolatot felvennem több zenekarral, újsággal, klubokkal, és õk is rendszeresen küldenek infót a legújabb dolgokról. Tehát ez mindenkinek jó. Továbbá áprilisban indult a Hungarian Metal Top 100 is (http://femlak.hypermart.net//top100), az elsõ magyar metal toplista. Az adott weboldalra látogatók döntik el, hogy szavaznak-e az oldalra, a top100 pedig ez alapján rangsorolja az oldalakat. Jelenleg a Headbanger.hu az elsõ, kb. 1600 szavazattal. De naponta jelentkeznek be új oldalak. A rendszer automatikus, tehát végül is csak ellenõriznem kell, ez nem vesz el túl sok idõt. Bár azért egyedül ezt a sok mindent elég nehéz karbantartani, fejleszteni... Egy kaliforniai kiadóval is kapcsolatban állok, megpróbálok a tehetséges magyar zenekaroknak kiadót szerezni, de errõl van infó az oldalon, és igazából csak most indul majd a dolog. Kivételessége, hogy a bevétel 50%-a a zenekart illeti. Szóval emiatt is meg lehet keresni az oldalt. A fémlak csak hobbiból van, teljesen non-profit.
Milyen technikai és anyagi háttér szükséges egy ilyen oldal elkészítéséhez? Mennyi idõt vesz ez igénybe? Milyen programokat használsz? Egyáltalán, hogyan készülnek a weblapjaid, a grafikák, stb. ?
Szerintem egyáltalán nem kell erõmû hozzá. A mostani kinézetû fémlak-ot én például egy 486-ossal készítettem, azóta nem sokat változott. Tehát akár egy 486-ossal tökéletesen meg lehet lenni, rengeteg jó grafikai program fut rajta. A fémlak-ot a Picture Publisher nevû programmal próbáltam elfogadható kinézetûvé varázsolni. Az, hogy sikerült-e, nem tudom, de remélem, hogy azért tûrhetõ. Egyébként hamarosan, hogy lett egy kis idõm, eléggé megváltozik. Nem mint grafikailag, inkább szerkezetileg. Jelenleg úgy érzem, hogy rendkívül szétszórt. Megpróbálom összefüggõvé tenni, az új információk az oldal tetején fognak helyet kapni, a linkgyûjtemény pedig csak egy lesz a sok szolgáltatás közül. Ráadásul, ha minden sikerül, végre ez is automatikus lesz, és eléggé hasonlítani fog az UBL.COM-ra. Mármint a technikai megoldások: lesz egy kis ablak, ahová a keresett szót kell beírni, a fémlak meg kiböki, hogy mennyi cím van az adott dologról. Jelenleg témánként vannak szétszedve, és a regisztrálás sem automatikus. Ezzel is csökken majd a ráfordított idõ. Igaz, mostanában nem fordítottam rá túl sok idõt, mivel most érettségiztem, de most, hogy ismét van egy kis idõm, átalakítom, és ezért kell legalább napi 3-4 óra. De élvezem egyébként a dolgot, csak az idegesít, ha nem találok olyan internet címet, ami még nálam nincs... Jelenleg az Adobe Photoshop 5.0-át használom a design-hoz. A html, cgi, perl programozáshoz pedig nekem tökéletesen megfelel a WordPad. Sokan kiakadnak rajta, hogy a legprimitívebb szövegszerkesztõt használom a programozáshoz, de szerintem ez a legjobb!
Sokak szerint az internet egyik hátránya, hogy szükséges hozzá az angol-nyelvtudás. Te hogy látod ezt?
Csak egy picit. De nem biztos, hogy hátrány, engem is ez vett rá, hogy elkezdjek angolul tanulni! Az utóbbi 1 évben óriási fejlõdésen ment keresztül a magyar internet, már szinte minden megtalálható kicsiben magyarul is az Interneten. Tehát ez már nem olyan fontos, mint volt mondjuk 2 éve. Na meg, így is meg lehet tanulni a nyelvet. Egyébként én is holt hülye vagyok még angolból, de az elmúl hónapokban az internet segítségével- valamennyire tanulgattam a nyelvet, és azért nagyjából értem a dolgokat. Tehát aki most akar elõfizetni rá, ne zavartassa magát azért, mert nem tud angolul. Az oldalak 80-90%-a angolul van az Interneten, és ha valaki nagyobb közönséget szeretne az oldalával megcélozni, elengedhetetlen a nyelv... Meggondolandó tehát, hogy ha honlapot készítünk, azt 10 millió ember tudja elérni, vagy egy nyelv megtanulásával 6 milliárd....
Mit gondolsz, mekkora az esélye annak, hogy a mai gazdasági viszonyok között a net és a rockzene szorosabb kapcsolatba kerülhessen?
Ez már megtörtént. Szinte naponta jelenik meg új magyar rockzenekar a neten. Ha fellapozzuk például az MHH-t, már a Demonstrációba jelentkezõ zenekarok is rendelkeznek honlappal, de e-mail címmel már szinte biztos. Maga a fémlak mutatja azzal a 700 linkkel, hogy a magyar rockzene végre már a neten is jelen van. Tényleg csak 1-2 ismert zenekart nem találtam meg valamilyen formában az Interneten. Bár 2 évvel ezelõtt még csak igen elvétve találtam valami értékes információt. Persze vannak zenekarok, akik már akkor is egy jó ideje rendelkeztek honlappal, például a Prosectura, a Fahrenheit, vagy az Intense. Õk már elõttem voltak jelen. Egy jó ideje már élõ koncerteket is közvetít néhány zenekar a neten, és a pub-ok is már elkezdték elfoglalni méltó helyüket a hálón. Tehát az áttörés szerintem 1-1,5 éve történt, azóta rohamos a hazai fejlõdés, sokkal gyorsabb, mint külföldön.
Te amúgy milyen zenéket hallgatsz? Kik a kedvenceid?
A blues-tól, a death-ig mindent meghallgatok, és szeretek. Ezen kívül egy két zenészt, például Alanis Morissette-et, Portishead-et, Björk-öt, sõt, még a klasszikus zenét is. Tehát eléggé sokszínû vagyok. Kiveszem a Death-et, és minden gond nélkül berakom utána Vangelist. De ha azt kérdezed, hogy ki a favorit, akkor álmomban is az Amorphist mondanám. Fantasztikus zenét játszanak, minden albumuk, minden másodpercét szeretem. Hihetetlen, hogy mit tudnak a fiúk. Az új albumuk, a Tuonela is nagyon jó lett. A régebbi albumukat is ugyanúgy szeretem, mint az újabbakat. Az Elegy amikor megjelent, be sem értem a magyar CD-vel, Finnországból hozattam a CD-jüket, dupla áron. Na de abbahagyom, nem lenne elég az újság arra, hogy leírjam, hogy mennyire szeretem õket. Szerintem hamarosan megcsinálom végre az Amorphis.hu-t, mivel eddig még sajna nem nagyon találkoztam magyar Amorphis oldallal.
Mivel foglalkozol legszívesebben a szabadidõdben (természetesen amikor nem a hálón lógsz)?
Hát, általában azt, amit a fiatalok. Koncertekre járok, bár már nem voltam hónapok óta, de a nyáron bepótolom. Kecskeméten a motoros találkozóra is biztos elmegyek, tavaly is voltam, jó bulik voltak akkor. De persze megyek a többire is. Már csak egy motort kellene vennem... Hát meg általában zenét hallgatok, és eljárok a kedvenc helyemre, a Bakter nevezetû helyi (Lakitelek) pizzeriába, és ott töltöm az egész estémet. Nagyon tuti hely, ott van a világ legjobb hamburgerje! Utána általában letolom az arcom a Tõserdõbe, és ott vagyok másnap reggelig. Valami ilyesmire rendezkedtem be az ide nyárra. Ja, és megnézem Kokót, hogy küldi padlóra az ellenfeleit! Van egy óriásposzterem is róla, aláírással. Meg ugyebár közeleg augusztus 11. is.
A kötelezõ kérdés: mi a véleményed a fanzinekrõl? És a Rock Gyémántokról?
Abszolút pozitív. Bár be kell vallanom, hogy nem igazán sok fanzine jutott a kezembe... Általában csak annyi, hogy a haveroknál megnéztem õket. Valahogy mindig elkerült a dolog, lusta voltam õket megrendelni. De ezt is bepótolom, ígérem, mert nagyon tuti dolognak tartom. Sõt, szeretnék is író tagja lenni valamelyiknek, résztvevõje valamilyen formában, mert szeretek írni. A személyes honlapomon (http://www.vaktor.com) is megpróbáltam összehozni egy-két dolgot, bár azok túl elvontak lennének egy fanzine-ba. Tehát a Rock Gyémántokat is elsõsorban mint webzine ismerem. De annak nagyon jónak tartom. Majd szeretném is szorosabbra fûzni a kapcsolatot vele a fémlakkal, de majd errõl még írok.
Mi az, amit nem kérdeztem, de mindenképpen el szeretnél mondani?
Hogy például a TV-ben a Stella Artois a kedvenc reklámom! Na meg életem elsõ normális koncertje után jött egy bokamûtét szalagszakadással, és egy hónap gipsz! Na meg a kezemen is volt gipsz. Jól néztem ki: bal kezemen gipsz, jobb lábamon gipsz. Majd jött a második koncert, azt megúsztam mûtét nélkül, de az egy hónap gipszet azért lehúztam! Azóta vigyázok magamra. A kedvenc sorozatom pedig a Rém rendes család. Amit már csak a Bakterban tudok nézni, mert úgy lehordtuk a kábeltévés társaságot, hogy egy órán belül kikötötték a kábeltévét! Más semmi érdekes nincs. Ja, holnap megyek bankettra. És most én kérdezek: ezt tényleg le akarod hozni?
Igen...

Cím: http://www.metalindex.hu/
E-mail:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Ákos

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!