Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Doomsday

A sötét zenék hazai híveinek talán már nem hat újdonságként a Doomsday zenekar. A gyöngyösi csapat nemrég rukkolt elõ új, Soulitude címû anyagával. Ennek kapcsán faggattam ki a zenekar szóvivõjét, Petheõ Attilát.

Beszélj elõször magadról egy pár sot, hiszen az olvasók nem hiszem, hogy nagyon ismernek Téged.
Ahogy egy nagyon bölcs és õrült ember mondta: "Nem számít ki vagyok, a személyem teljesen érdektelen..., húzzon át a bal sávba." Nem engem kell hogy ismerjenek, hanem a zenénket, a nevünket, a hangulatot, amit keltünk, és a gondolatokat, amiket ébresztünk. A nevem Petheõ Attila-gitár, ének.
Ami miatt most interjút készítek Veled, az a Doomsday nevû zenekar. Ha nem tévedek, ez régen egy egyszemélyes formáció volt...
Tévedsz, a Doomsday sosem volt egyszemélyes formáció, annyi történt, hogy a bemutatkozó Haláltánc címû demót egyedül játszottam fel 1999-ben különbözõ okok miatt. Akkoriban volt egy-két tagcsere, de soha nem voltam egyedül a Doomsday névvel.
A mostani felállás mennyire tekinthetõ biztosnak, illetve koncertképesnek?
Maximálisan koncertképesek vagyunk, most szombaton lépünk fel a Megapubban, de szerintem mire ezt olvassák a kedves olvasók, azon már régen túl leszünk. Esetleg kiegészítésképpen elmesélhetem majd hogy milyen volt. A mostani felállásunk annyira biztos, amennyire kell. Még egy kiegészítõ gitárost is bevettem arra az esetre, ha a gitárosom (Barni) nem érne rá - elõfordult már ilyen sajnos. Nálunk is szintetizátorozik Kisduda Árpi gyöngyösi kollegám a De Facto-ból. Így már egész jó kis csapat vagyunk.
A nekünk elküldött kazettád a Soulitude címet viseli. Mit érdemes errõl tudni? Hol készült,menyi példányban fogyott el, stb.
Nem sok fogyott, az elsõ 100 elment, koncerteken fogy inkább de ott is csak gyéren. Egyébként amit érdemes tudni róla: 9 dal, kb 60 perc, doom, death, egy kis heavy, színes borító szövegekkel (alap), csak kazin, CD-t írok annak akinek kell+borító. Valahol félúton van a demó és az album között és egy fészerben vettük fel egy ismerõsömnél - ez nem vicc! Az új dalokat már sokkal profibb körülmények között játszuk fel.
Te hogy határoznád meg a zenéd stílusát?
Doom-metal, nem tiszta még, egy kis heavy is van benne, de ezeket apránként felváltják a death-es, ill. prog. témák.
Sajnos eléggé rétegzene, az amit mûvelsz, és ezért különösen tiszteletben tartalak. Mennyire sikerül ehhez hallgatóságot találni mind élõben, mind a hangzóanyag vásárlást illetõen?
Nehéz, nagyon nehéz. Nem hiába rétegzene. Ez már csak a stílus átka. De persze mindennek meg lehet találni a módját: mindenkiben van egy kis magányérzés, lehangoltság, ború. Ezt kell megfogni azokban az emberekben, akik tisztelik ezeket az érzéseket önmagukban, mégha nem túl pozitív érzések is ezek - de érzések.
A szövegek milyen témákat feszegetnek?
Világvége, vallás, magány, elhagyatottság, szex, pusztulás, túlvilág, megint világvége, abortusz. Ez így ebben a sorrendben a Soulitude. Csupa negatív dolog. A világvége azért szerepel kétszer mert az biztos és közel van.
Kik írják a zenét és a szöveget?
Én. A többiek is hozogatnak témákat, de nagyon válogatós vagyok. A tanácsaikat jobban megszívlelem, úgyhogy ha nem is témákkal, de azért hozzáteszik a magukét a zenekarhoz.
Van e olyan zenekar, akikkel sikerül együttmûködni?
Kezdetben a Dark Clouds segített nagyon sokat, ezúton köszönöm, Viktor! Most a De Facto révén próbálom elõrébb vinni a Doomsday szekerét, ill. kooperálok még a hajdúsámsoni Autumn zenekarral is, érdemes odafigyelni rájuk, most adtak ki egy igen jó albumot szintén doom stílusban, bár inkább prog., dallamos. Nagyon hangulatos.
Sokan azt gondolják, hogy aki ilyen letargikus, fájdalommal teli zenét játszik, az az életben is ilyen lehet. Rád mennyire igaz ez?
Nos a dalok java tényleg egy olyan idõszakomban íródtak amikor nagyon magam alatt voltam, azokban a bizonyos "legsötétebb óráimban", ilyen pl. a Monoton, az Egyedül, és a Let Me Die. Ebbe inkább ne folyjunk bele, nem épp kellemes téma. Most már valamennyire kilábaltam a gödörbõl, a barátnõm sokat dobott rajtam. Ha elveszteném még mélyebbre zuhannék vissza, és bármennyire szerettem a magányos éveimet, már nem élném túl, ha újra át kellene élnem a magányt. Azért még van mibõl meríteni, ne félj. Vannak még kemény dolgok az életben...
Mit csinálsz, milyen hobbijaid vannak a zenélésen kívül?
Szeretek fotózni (a borítókat is én csinálom), sétálni, bár mostanában nem sokat sétálok. Állandóan sietek- spórolok az idõvel. De néha kirándulok ide a Mátrába a barátnõmmel, netezgetek, filmeket nézek és nagy rabja vagyok a Counter Strike nevû pc-s játéknak (rendezek néha egy kis vérfürdõt a neten Balta néven :)).
Mennyire használod az Internetet?
A játékon kívül annyira amennyire kell: infószerzésre, letöltésre, levelezésre, meg interjúzásra :-P.
Mi a véleményed az mp3-as letöltésekrõl?
Mainstream szinten rendben van, hiszen azoknak úgyis csorog a zsebükbe, de az uderground bandákat felrakni és letölteni elég hátbaszúrós dolog - úgy érzem, hiszen egy demó, vagy album egy kevésbé ismert bandától nem kifizethetetlen. Én rendelem a demókat vagy cserélek, letölteni is csak az 5000 Ft-os CD-ket töltöm le, meg az igényes filmeket, pl.: Hetedik, 8mm, From Hell, Memento, Álmos völgy legendája, stb...
Ha emlékezetem nem csal, akkor Te régebben játszottál egy másik formációban, még Szolnokon, az egyik tehetségkutatón láttalak. Velük mi a helyzet?
Tényleg, ha nem mondod el is felejtem: teljesen halottak, már csak az ideg rángatja õket.
Mit mondanál még el?
Köszönöm az interjút neked, aki nem felejtett el, és neked, olvasó, aki megtiszteltél a figyelmeddel. Hamarosan megjelenik az elsõ komoly kislemezünk Koporsó címmel a következõ dalokkal: Koporsó, Beteg Vér. Ez a felvétel az elsõ fele lesz a kislemeznek, kb húsz perc tiszta doom, csak magyar szövegekkel. Ezután kiadjuk az elsõ albumunkat Negativ címmel, néhány dalcím elõzetesként: Keep Close, Odeum, Amnesia, Orion, A Splinter In The Head, Leaves, All Will Die, Martyr III.-Earth Song. Ezt követõen jelenik majd meg a kislemez második fele elõreláthatólag 11.01. címmel, szintén magyar dalokkal amik kilógnak a Negativ koncepciójából. Talán azt mondanám még el, hogy aki szereti ezt a szélsõséges mûfajt, az ne csak hallgassa, de próbáljon tenni is érte, még ha nagyon kicsit is tud csak tenni. Nehogy arra eszméljünk hogy húsz éve ugyanazt a két - három bandát hallgatjuk, mert már senki nem játsza ezt a zenét.
Találkozunk a koncerteken, remélem sokan lesztek!
"Mindég az állat elsõ bennetek,
És csak midõn ezt el birád csitítni,
Eszmél az ember, hogy nagy-gõgösen
Megvesse azt, mi elsõ lényege."

- emlékezzetek erre.

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. '; document.write( '' ); document.write( addy_text26045 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Rob