Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
NONSENSE

Most egy törökszentmiklósi banda bemutatása a feladatom. Zenéjük stílusa, ahogy õk mondták: „slágeres rockzene, progresszív elemekkel”. Ács Zsolt, a zenekar basszusgitárosa válaszolt kérdéseimre, nagy-nagy türelemmel. Lássuk hát!
Elõször talán a zenekar bemutatásán kellene túl esnünk, hogy tudjuk, kik is vagytok!
A zenekar jó néhány éve alakult, mára azonban az alapító tagok közül egyedül Kálmán Lajos gitáros maradt, a többi tag: Király Tibor ének, Csõke István szintetizátor, Lólé Pál gitár valamint jómagam. Sajnos, dobosunk épp most vált ki a csapatból mivel az Árnyak együttestõl kapott egy hízelgõbb ajánlatot. A Nonsense elõtt mindenki évekig zenélt, de nem túl ismert csapatokban, ezért kár lenne felsorolni.
Voltak-e koncertek? S milyen volt a fogadtatás?
Mondhatni számtalan koncertünk volt már, többnyire Szolnok megyén belül: itthon Törökszentmiklóson, a mezõtúri Sör és Rock fesztiválon majdnem mindig felléptünk, Abádszalókon is több ízben játszottunk, Szolnokon stb. Nagyobb koncertjeink a Beatrice-vel, Gerendás Péterrel, a Cikk-Cakk Company-val voltak. Valamint számos fesztiválon is felléptünk, ahol több ízben sikeresen szerepeltünk.
Mennyire gondoljátok komolyan a zenélést? Mik a terveitek?
Nem tudom, mit értesz pontosan a „komolyan” szó alatt, mivel a zenélésbõl nem lehet megélni. Szerintem mindannyian komoly hobbinak tekintjük, amit imádunk csinálni, de egy ilyen helyzetben, mikor azon csapat tagjainak, akik a rock zenekarok között az országos szinten a lemezeladást tekintve a 2-3. Helyen állnak dolgozniuk kell, hogy megélhetésüket biztosítani tudják, akkor szerintem nem lenne reális, ha azt hinnénk, hogy a befektetett munka, pénz valaha anyagilag is megtérül. Legközelebbi terveink között a megfelelõ dobos felkutatása foglal helyet, majd egy újabb demó elkészítése. Majd pedig koncertezés, koncertezés...
Honnan jött a zenekar neve?
A zenekar nevének pontos eredetére már igazán senki sem emlékszik talán a csapat elsõ basszusgitárosához fûzõdik, de ez sem biztos. Valószínûleg nem az az elsõdleges, hogy mi a zenekar neve, persze egy találó névre felkapja az ember a fejét. De a zene fogja eldönteni a banda sorsát. Pl. a Tankcsapda szerintem egy elég béna név, azonban a zenéjük ettõl függetlenül telitalálat.
Hogyan jellemeznéd a zenéteket?
A saját zenéjét szerintem senki sem szereti kategorizálni, ezzel mi is így vagyunk. Kedvenceink többnyire a dallamos zenét játszó bandák közül kerülnek ki. Közös kedvencnek a Van Halen mondható. Egyéb szívesen hallgatott csapatok a Toto, Extreme, Foreigner, Dream Theater, de nyitottak vagyunk a modernebb hangzású, hozzáállású együttesekre, pl. Manson, Prodigy.
Játszotok-e feldolgozásokat a koncerteken?
Feldolgozásokat jelenleg nem játszunk, korábban játszottunk elég sokat és most is folyamatosan szó van róla, hogy meg kellene tanulni néhányat, csak abban nem tudunk megegyezni, hogy mely dalok legyenek azok. Szerintem olyan dalokat érdemes feldolgozni, amik nem illeszkednek teljesen a csapat stílusához, és azokat lehet alakítani a csapat kerekteréhez, de ez csak az én véleményem.
Milyen nyelven zenéltek?
Dalaink magyar szöveggel íródnak, de biztos vagyok abban, ha fel akarunk zárkózni a nyugat zenei életéhez, a zenekarok kénytelenek lesznek áttérni az angol nyelvre, mert egy angol nem fog megtanulni azért magyarul, hogy megértse X zenekar szövegeit. Szerintem ez az egyik fõ ok, amiért hazai csapatnak még nem sikerült komoly sikereket elérnie nyugaton.
Mi a véleményed a mai zenei életrõl?
Gondolom, nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy a zenei életet nagyban a médiák befolyásolják. Elsõsorban a rádió és a televízió. Az itt látható dolgok szinte keretet szabnak a közönségnek, hogy mi az, ami elfogadható és mi nem. Azon stílusok, zenekarok, elõadók, akik nem tudnak ezen médiákba befurakodni, menthetetlenül a perifériára sodródnak és kínlódnak, szenvednek, ahogy a magyar rockzenei élet is. Ilyen helyzetben van nagy szerepe a fanzineknek, mert ez underground szinten lévõ csapatokat felkarolja, megismerteti az olvasó közönségével, mozgásban tartja az egészet.
Nos ennyi lett volna a Nonsense. Ha felkeltette érdeklõdéseteket a zenekar, a következõ címen lehet kapcsolatba kerülni velük:
Ács Zsolt
Törökszentmiklós, Korona u. 31. 5200

Lenhardt Lívia

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!