Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

AFTERCHILL

Az Afterchill zenekart (Bátori Zoltán-dob, Kállay Gábor-billentyû, gitár, Kramm Ádám-szólógitár, Varga Zsolt-gitár, ének, dalszöveg) az idei Gitármánia Táborban láttam elõször a tehetségkutatón. Fiatal koruk ellenére nagyon meggyõzõen szerepeltek, és jó pár ember elismerését kivívták. Hogy mit is kell róluk tudni, pár percen belül kiderül…
Mit érdemes tudni a zenekar történetérõl?

Zenekarunk tagjai: Bátori Zoltán (dobok), Kállay Gábor (billentyû, gitár), Kramm Ádám (szológitár), Kramm János (basszusgitár), Varga Zsolt (gitár, ének, dalszöveg.)
Nem vagyunk hivatásos zenészek. Gábor, Ádám és Zsolt a BME Építészkarának hallgatója, János a Duna túlpartján tanul a "Közgázon", Zoli már dolgozik ugyan, de õsztõl újból tanulni kezd.
A zenekar megalakulásának pontos idõpontja még elõttünk is tisztázatlan. Négyen kezdtünk el zenélni másodéves gimnazista korunkban. Ekkor még Gábor, a billentyûsünk nem volt a zenekar tagja. Õt a "Mûegyetem" építészkarának gólyatáborában ismertük meg 1999-nyarán. Õsztõl nálunk játszott. A zenekar ekkor vált teljessé és az elsõ lendületet is ekkor vette.
Hogyan definiálnátok a zenéteket? Miket tartotok hatásaitoknak?
Bár a zenekarban a dalszövegek kapcsán én vagyok a "szavak embere", mégis azt hiszem, zenét meglehetõsen nehéz verbális eszközökkel meghatározni-mondja Zsolt. Épp emiatt találtam ki "A Pop a Rock és a Funky jegyében zenélünk." -mondatot. Ha valaki felteszi nekünk ezt a kérdést- mert természetesen mindig felteszik- akkor mindig ezzel nyerünk egérutat.
Sokan mondják, hogy a "Ti zenétek olyan, mint az a zenekar, tudjátok, a…." és itt mondanak híres zenekarokat. De ezek a vélemények annyira ellentmondanak egymásnak, hogy gyakorlatilag hasznavehetetlennek tûnnek.
Persze nem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy minden nótánkkal "feltaláljuk a spanyolviaszt". Sõt , rengeteg zenekar gyakorol ránk hatást. Említhetnénk a U2-t, Faith no more-t, a Pearl Jam-et és az egész "seatlei grunge-hullámot", a Red Hot Chili Peppers-t, de hatással van ránk a Korai Öröm , a Dream Theatre, Anouk a Korn vagy a Depeche Mode zenéje is. A skála egyénenként is nagyon széles és stílusát tekintve a raggaetõl a New-Metalig teljesen vegyes. Úgyhogy érthetõ, hogy nagyon hosszan kéne sorolni ezeket a szerintünk zseniális zenekarokat…nem is beszélve a kevésbé zseniálisak egy-egy jó megmozdulásáról. Tulajdonképpen minden zenei megoldás, inspirál bennünket, ami csak megtetszik. Azt hiszem ez így helyes.
A szövegek angol nyelvûek. A közönség hogy veszi õket? Ezt azért kérdezem, mert sajnos még mindig elég kevesen beszélnek angolul. Egyáltalán mirõl szólnak?
Ez ebben a formában nem igaz. Bár az utóbbi idõben több angol nyelvû nóta keletkezett és a demónkra is két ilyen dal került, továbbra sem zárjuk ki a magyar dalszövegeket. Lesznek magyar dalaink, mint ahogy régen is voltak. A jelenlegi arány talán úgy fele-fele lehet.
A közönség egyenlõre még csak koncerteken találkozhatott a zenénkkel. Egy-egy élõ bulin kisebb figyelem fordul a dalszövegekre. De azok akik már többször is hallottak minket, rendszerint érdeklõdni kezdenek a dalok mondanivalója után. Tõlük a visszajelzések igen jók. Azt mondhatjuk, hogy érdemes odafigyelni rájuk. Igen õszinték és színvonalasak, és ez nemcsak a mi véleményünk.
Hogy mirõl szólnak? Errõl nem könnyû összefoglalóan beszélni. Különféle emberi jelenségeket elevenítenek meg. Ahhoz , hogy mindez érdekes legyen, a legfurcsább és egyben a legizgalmasabb asszociációkat igyekszem elõhozni magamból. Mindehhez a saját élményeimet használom. Így aztán legtöbbször a saját magánéletem eseményei kerülnek terítékre -természetesen konkrétumok nélkül- nemegyszer szerelem…vagy olyasmi. De arra senki ne számítson, hogy "csillagokkal táncolunk, meg egymás tenger-szemébe nézünk…" típusú jól kiszámítható dalszövegekkel reagálok a saját életem legfontosabb élményeire - mondja Zsolt némi mosollyal az arcán.
Részt vettetek az idei Gitármánia tábor tehetségkutatóján. Ez volt az elsõ ilyen típusú megmérettetés?
Igen. Több zenész dicsért már minket és persze építõ jellegû kritikával láttak el, de még nem vettünk részt tehetségkutató versenyen. Idén a "Subscribe-bal" holtversenyben nyertünk. Ennek nagyon örültünk. Büszkék vagyunk rá.
A táborban felvettetek egy(?) számot. Mit kell tudni róla?
Két számot sikerült felvennünk. Mindkettõ idén tavasszal keletkezett. Az egyik nóta címe "DREAMING". Ez amolyan erotikával fûtött funky-nóta egy adag iróniával fûszerezve. Amint tudjuk minden férfi gyengéje a sex. ( Még annak is akinek ez az erõssége…hahaha). Erre sok-sok dolog alapoz szerte a világban. A feszes ruhák, illatszerek, reklámok és persze a gyönyörû lányok mindenfelé. Addig bombázzák a védtelen "férfi-egyedet" , amíg ki nem bukik belõle a refrén mondata:
" I'm just a little guy who dreams about F*CKING…" A dal ezen a szálon elindulva a lányok és fiúk közt létrejövõ barátság lehetõségét is firtatja…mondanom sem kell, hogy ezután a versszak után is refrén jön…Hiába… disznók vagyunk…de azért még "cukik".
A másik nótánk címe "NOT THAT BAD". Ez egy elrontott kapcsolatról szól. A dalszövegre itt is érdemes odafigyelni.
Esetleg rögzítettetek már a tábor elõtt is valamilyen anyagot? Ha igen, milyen visszajelzéseket kaptatok?
Számítógépes módszerrel illetve az egyik barátunk amolyan "házi stúdiójával" próbálkoztunk. Ezek afféle "baltával csinált " felvételek lettek, de jópár ismerõsünket sikerült belelkesíteni vele. Ha tehetik ott vannak a koncertjeinken és az elsõ sorban ropják. De ezek még nem lemezképes felvételek.
Ha már említettem a tábort…Hogy éreztétek magatokat? Milyen tapasztalatokat sikerült szerezni ezalatt az öt nap alatt?
A tábor remek volt. Kiváló zenészekkel találkozhattunk és beszélhettünk. Néhányukkal sikerült összebarátkoznunk is.
A sikeres szereplés eredményeként a Zenész klub foglalkoztatott zenekarai közé tartoztok. Mit vártok a Zenész klubtól?
Hogy foglalkoztasson minket…:)))). Hát igen. Szeretnénk ha megkönnyítenék a szerepléseink megszervezését. Egy ismeretlen zenekar nehezen kap fellépésre lehetõséget, amíg meg nem tetszik valakinek, aki helyet és helyzetet tud biztosítani neki. Hát ez a "valaki" kellene hogy legyen a magyar Zenész klub. Ezen kívül szeretnénk felvenni és kiadni egy lemezt. Reméljük a Zenész klub ebben is segítséget nyújt majd.
Milyen koncerttapasztalatokkal rendelkeztek?
Egyetemi kollégiumokban, Mûvelõdési házakban , a mûegyetem építészkarának gólyabálján, kari napjain valamint idén a Tarjáni Zenei Fesztivál könnyûzenei napján léptünk fel. Elõfordult hogy csak kevés ember elõtt játszottunk, de aki ott volt, mindig jól érezte magát. Nem volt ránk panasz.
Szerintetek ma Magyarországon milyen helyzetben vannak a rockzenekarok? Véleményetek szerint az, hogy az utóbbi idõben valamilyen szinten újra elõtérbe került az élõ zene, azt jelenti, van esély az érvényesülésre?
Valóban érezni, hogy az élõ zene kicsit erõre kapott. Ez bíztató ugyan , de nem biztos, hogy elég. Néha határozottan az az érzésem támad, hogy ez az egész nem más mint egy jó reklám eredménye amit az élõzene kapott. Ez persze remek, de a dolog néha divatszagúvá válik. Nem egyszer éreztem, hogy olyan zenekarok védték meg a giccses termékeiket azzal, hogy élõben is koncerteznek, akiket személy szerint nem látok szívesen a magyar könnyûzenei életben - mondja Zsolt.
Sivár , cukros ragacsos zenét is el lehet játszani élõben. Ez csak afféle "team"-kérdés. Errõl nem szabad elfeledkezni és ha az ember nyitott szemmel jár nem is igen tud. A rockzenekarokat sem akarom megvédeni. Be kell látni, igen sok közülük nem hoz komoly értéket, nem egyszer csak valami megkövült szemléletet a zenei hangzással kapcsolatban. Persze tisztelet a kivételnek.
Az élõ zene csodálatos dolog. De nem elégséges feltétele a jó zenének. Nem lehet elbújni néhány hangszer mögött.
Az érvényesülés talán azért a legnehezebb, mert nincs egységes európai zenei piac, a magyarországi pedig rettentõ telített. Elkeserítõ, hogy olyan kiváló és Magyarországon jól ismert zenekarok mint a QUIMBY vagy a Heaven Street Seven tagjai arról kell hogy panaszkodjanak, hogy nincs pénzük. Katasztrófa.
Per pillanat mi a vágyott cél?
Régi nagy álmunk, hogy a zenekarunk végre nyereséget termel…(nevetés).
És persze, mint ahogy a Zenész klub kapcsán elõkerült a kérdés: szeretnénk összehozni egy lemezt és néhány komolyabb koncertet.
Ha valakinek felkeltette az érdeklõdését a zenekar, hol találhat meg benneteket ill. honnan rendelheti meg a demót?
A zenekarunk "bázisa" Törökbálint. Egyenlõre az ilyesmit magunk intézzük. Egy cím és néhány telefonszám válaszként:
AFTER Chill
2045 Törökbálint, Határ u.17.
Bátori László ---06-20-364-2355
Bátori Zoltán ---06-20-353-8402
Kramm Ádám ---06-70-234-2444
Kállay Gábor ----06-30-216-2274
Kramm János----06-70-235-9183

Héda

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!