Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Moby Dick: Ugass kutya 25 - pénteken jubileumi koncert "A legnagyobb hatású magyar metal album" tiszteletére

“A mi kutyánk még 25 év után is ugat!” jeligével hirdette meg első 2016-os koncertjét a hazai thrash metal élő legendája, a Moby Dick. A történelmi "Ugass kutya!" album 25 éves jubileumi koncertje egyben a banda új felállásának debütálása lesz, hiszen tavaly decemberben Hoffer Péter 23 év közös munka után távozott a Moby Dick kötelékéből.

Megüresedett helyére az év végén a Barba Negrában búcsúzó Leander Rising dobosa, Budai Béla csatlakozott a zenekarhoz, aki, 2016 január 15-én, pénteken, a  Barba Negra Music Club-ban tartandó nagykoncerten mutatkozik majd be.

www.facebook.com/events/174992586173712/

A jubileumi lemezbemutató koncerten a Moby Dick mellett a Vesztegzár és az Ørdøg is fellép majd a budapesti Barba Negra Music Club színpadán.

2016 egyik első zenei híre volt, hogy az egyik szakmai stáb által összeállított listán "A legnagyobb hatású magyar metal album" a Moby Dick debütáló lemeze, az 1990-ben kiadott “Ugass kutya!” lett.

A Moby Dick tagjai így nyilatkoztak a zenekarban lezajlott változásokról és az “Ugass kutya!” nem mindennapi szakmai sikeréről.

Schmiedl Tamás, énekes-gitáros:

„Nagy meglepetésként ért minket a hír, nem csak a megtisztelő helyezés, hanem az időzítés miatt is. Úgy tűnhet tökéletes a forgatókönyv…

25 éve jelent meg az “Ugass kutya!”, a Moby Dick első albumaként, és ebből az alkalomból éppen egy speciális koncertre készülünk, aminek programja kiemelten erre a lemezre épül. Persze meglepetésnek nevezhetem azért is, mert akkoriban nem voltunk a szakma szíve csücske. Vidéki zenekarként nem volt könnyű elfogadtatni magunkat és hiába voltak nagy közönségsikereink, a szakma csak lassan fogadott be minket. Azóta felnőtt pár generáció és szívet melengető érzés, hogy most minket neveznek meg fő hatásként, azaz rajtunk nevelkedtek, a mi zenénken nőttek fel.

Az “Ugass kutya!” az együttes életének meghatározó mérföldköve volt, hiszen akkoriban még óriási szó volt lemezt kiadni, de nekünk nem csak az első albumot, hanem az igazi áttörést jelentette. Az LP és a kazettaváltozat 1990 év elején jelent meg az első magánkiadónál, a Protonnál. Fontos megemlíteni, ekkor már tíz éve a pályán volt a Moby Dick, több országos turnéval a háta mögött. Korábban az állami hanglemezkiadó, a Hungaroton, több alkalommal is elutasított minket.

Talán az együttes legszínesebb albuma volt ez, ami annak is köszönhető, hogy első lemez lévén a dalok több éven át íródtak, így a csapat egy hosszabb időszakát fogta át. Erre az időre már kialakult a thrashes alapokra épülő saját stílusunk, de még a korai éveket jellemző heavy és power metal hatásokat is magunkon hordtuk. Az album hazai viszonylatban korszakalkotónak és stílusteremtőnek mondható, hiszen addig ebben a stílusban itthon még nem adtak ki hivatalos nagylemezt. A dalokat a budapesti E Stúdióban rögzítettük, többsávos szalagos magnóval, még teljesen analóg technikával. A borítót Hörcher László készítette, ami még kézzel festett olajfestmény volt és közel egy hónapig készült"

Mentes Norbert, gitáros:

"Az új év első koncertje kiemelten fontos számunkra, és az sem mellékes, hogy eljátsszuk a magyar metál történelem egyik mérföldkövének számító albumunk, az “Ugass kutya!” dalait, amely zenészek és egyéb szakmabeliek szavazata alapján minden idők legnagyobb hatású magyar metál albuma címet nyerte el!"

Budai Béla, dobos:

“Az a megtiszteltetés ért, hogy a Moby Dick zenekar oszlopos tagja lettem. Kezdem az elején: öt évvel ezelőtt ültem a szobámban mikor megcsörrent a telefon, és aki bemutatkozott a túlvégen, az Schmiedl “Smici” Tamás volt. A fickó az ajtómon lévő Moby Dick poszterről...

A Bloody Roots zenekarba invitált, amire természetesen azonnal igent mondtam. Az elég intenzív leanderes történések miatt sajnos kénytelen voltam elhagyni a Bloody Roots fedélzetét. Az idén egy álmom vált valóra mikor először kértek meg, hogy helyettesítsem Hoffer Pétert a Moby Dick ritmus felelősét.

Nagyon sok koncertjükön voltam gyerekkoromban. Az első témákat többek közt a Keresztes vitézre ütöttem mikor elkezdtem dobolni 14 évesen. Mondanom sem kell milyen érzés velük játszani ezt a nótát sok száz ember előtt, minden koncert utolsójaként.

Sorsszerű, hogy egyik nap bejelentjük Leander Rising-gel a végét, másnap pedig felkérnek, hogy legyek Moby Dick-tag. Hofi játéka nagy hatással volt rám köszönöm ezúton is neki! Sajnálom, hogy elhagyta a zenekart, de nagyon örülök, hogy én lehetek az utódja. Nagy feladat, és nagyon nagy megtiszteltetés, remélem nem fogok csalódást okozni sem a rajongóknak sem a zenekarnak.”

Gőbl Gábor, basszusgitáros:

“Hofi távozását mindannyian sajnáljuk, de az élet nem állhat meg, a Moby Dick történetének folytatódnia kell. Együttesünk 2016-ban még mindig csak 35 éves, tehát ismét jubilálunk. Nem vagyunk oda ezekért az évfordulókért, de nyilván nem kell szégyenkeznünk sem miatta.

Visszatérve a legfontosabb kérdésre, ezúton meg kívánunk nyugtatni minden Moby Dick-rajongót, továbbra is szuper jó dobossal zúzunk szerte a Kárpát-medencében, ezért közhírré tesszük, hogy a Leander Rising-ben edződött zenészkollégával, Budai Bélával megyünk tovább.

Béla mellett több dolog szól. Ebből kiemelten a legfontosabb, hogy Béla fantasztikus dobos, láthatóan élvezi, amit csinál. Mostantól már velünk. Az új év első koncertje a tagságban történt változás miatt kiemelten fontos számunkra, és gondolom a közönségnek sem mellékes az, hogy egytől egyig eljátsszuk a magyar metal történelem egyik mérföldkövének számító albumunk, az “Ugass kutya!” dalait.

Új dobosunknak is ugyanaz a feladata lesz, mint Rózsinak, vagy a bandába 1992-ben érkezett Hofinak. Egy Moby Dick-tagnak tudnia kell azokat a dalokat, amelyek felemeltek bennünket anno. Onnan folytatjuk, tehát ahonnan elkezdtük.”

Rozsonits Tamás, rockszakíró, egykori Moby Dick dobos:

“Nagyon boldoggá tett és büszke vagyok arra, hogy a Moby Dick első három albuma, amelyeken én dobolok, bekerült a legnagyobb hatású magyar metal albumok szakmai szavazásának első húsz lemeze közé. Mi az, hogy bekerült? Az “Ugass kutya!” a szakma véleménye szerint minden idők legjobb és legnagyobb hatású metal albuma, a “Kegyetlen évek” a nyolcadik, a “Körhinta” a tizenhetedik, de a thrash műfaj első öt legfontosabb lemeze közül három Moby Dick-album, sőt, az első kettő a mi lemezünk!”

Az "Ugass kutya!" az első thrash metal stílusú magyar nagylemez. Az album legismertebb dala és a Moby Dick egyik örökzöld slágere a "Keresztes vitéz".

Az 1990-es "Ugass kutya!" eredetileg csak LP-n és kazettán jelent meg. 2009-ben azonban új borítóval, felújított hangzással, remaszterelve, és a teljes második Moby Dick-album, a "Kegyetlen évek" 2008-as koncertfelvételével kiegészítve adta ki újra CD-n a Hammer Records. Az új kiadás része még egy bónusz DVD, melyen a koncertfelvételen túl további extraként fotóalbum és videóklipek tartoznak.

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!